Čia ir dabar, nes rytoj per vėlu

girdauskasGintarė MARTINAITIENĖ

Regioninės plėtros skyriaus vedėjas Vitas Girdauskas praėjusią savaitę sulaukė nemažai tarybos narių kritikos ne tik dėl planuojamo įgyvendinti projekto, bet ir dėl savo darbo įpročių. Tiesa, jam tai tikriausiai ne naujiena, nes vos ne kiekvieną mėnesį jis „tarkuojamas“, kad pristatydamas klausimus nepasako esmės iki galo ir viską daro paskutinę minutę.

Nuotr. Nors kritikuojamas, Regioninės plėtros skyriaus vedėjas Vitas Girdauskas buvo įsitikinęs projekto reikalingumu ir į kiekvieną argumentą turėjo kontrargumentus.  

Reikia auklėti

Rajono meras Juozas Bertašius ironizavo, kad V. Girdausko darbo principas toks, jog įvairius raštus reikia pasirašyti čia ir dabar, nes rytoj bus per vėlu. Be to, pasirašius „čia ir dabar“, tas raštas dažnai tą pačią dieną turi atsidurti ministerijoje. Taip buvo ir antradienio rytą, kai V. Girdauskas pateikė merui raštą, kuris net neregistruotas sistemoje, tad pagal dabartinę tvarką net negali būti nagrinėjamas. Tačiau nagrinėjamas buvo. Pasirodo, UAB „Lauksva“ prašo savivaldybės prisidėti prie įgyvendinamo projekto.

„Į mūsų rajoną ateitų apie 600 tūkst. eurų, būtų sukurta 10 darbo vietų, mums reikėtų prisidėti apie 10 tūkst. eurų, įrengiant atliekų saugojimo aikštelę. Jei mes prisidedame, bendrovė papildomai gauna balų, tad aš politiniu požiūriu palaikau tokią iniciatyvą“, – perskaitęs „Lauksvos“ raštą komentavo J. Bertašius.

Kad reikia prisidėti ir palaikyti verslą, neprieštaravo ir kiti posėdžio nariai (minėtos lėšos būtų numatytos Regioninės plėtros strateginiame plane). Esmė ta, kad viskas daroma paskutinę minutę.

„Raštas gaunamas sausio 29 d., o atsakymą reikia pateikti iki vasario 4 d. Ar taip iš savivaldybės prašomi pinigai?“ – teiravosi Eglė Dragūnaitytė.

Posėdžiaujantys priėjo prie išvados, kad, kaip dažnai ir būna, Regioninės plėtros skyriaus vedėjas tikriausiai pražiūrėjo reikiamus terminus, tad antradienį, vos į pirmąjį posėdį susirinko Švietimo, kultūros ir sporto komiteto nariai, V.Girdauskas paprašė „čia ir dabar“.

„Reikia auklėti V. Girdauską, nes jis visada taip dirba“, – vienbalsiai tikino komiteto nariai.

Pristatė projektą

Kaip pavadinsi, taip nepagadinsi, tačiau ar auklėjimo metodų, ar tiesiog kritikos minėtame komitete V. Girdauskui netrūko. Nemažai pastabų jis sulaukė ir kitų komitetų posėdžių metu. Regioninės plėtros skyriaus vedėjas tarybai teikė sprendimo projektą dėl planuojamo įgyvendinti projekto „Prioritetinių turizmo plėtros regionų E-rinkodara. Nemuno kelias“.  Pavadinimas gana įmantrus, tad ne vienam tarybos nariui kilo klausimas, kokia viso to esmė ir nauda rajonui. Pasak V. Girdausko, jei projektas „būtų palaimintas“, jį įgyvendinant elektroninės rinkodaros priemonėmis būtų reprezentuojamas panemunės regionas.

„Būtų sukurti audio ir video gidai, mobilios aplikacijos, svetainės, Wi-Fi zonų įrengimas atrinktuose objektuose, stendų sukūrimas ir tiesiog vykdoma e-komunikacija“, – pristatė V.Girdauskas.

Iš pradžių – 2, iš viso – beveik 13

Paprasčiau kalbant, 2016–2018 m. kartu su Jurbarko savivaldybe įgyvendinamas projektas, orientuotas į elektroninę erdvę. Jo bendra vertė – daugiau nei 83 tūkst. eurų. Savivaldybės prašoma prisidėti 2 tūkst. eurų. Tačiau tik šiais metais. Per trejus metus, nes projektas tęstinis, savivaldybė šiam projektui turės skirti beveik 13 tūkst. eurų. Tačiau ši informacija išaiškėjo tik po nemažų diskusijų. Akcentuota buvo 2 tūkst. eurų.

„Kad jūs manęs klausėt apie šiuos metus. Šiais metais reikės 2 tūkst. eurų“, – kalbėjo V. Girdauskas, paaiškinęs, kad smulkesnė informacija pateikta aiškinamajame rašte.

Pateikta, bet, kaip sakė tarybos nariai, dažnai ji tarsi įvyniota į gražų popierėlį, kurį išvyniojus po kurio laiko paaiškėja, kad jau pradėtiems projektams lėšų vis reikia ir reikia pridėti.

„Džiaugiuosi, kad svarstot ir tiek diskutuojat, nes dabar srebiam praėjusių metų tokių projektų pasekmes. Iš karto reikėtų pasakyti aiškiai ir visą informaciją“, – apie V. Girdausko darbo metodus kalbėjo Biudžeto ir turto skyriaus vedėja, o meras ragino jį dirbti rajono žmonių labui, o ne aklai pataikauti ministerijų reikalavimams.

Poreikis ar noras?

Tačiau buvo ir tokių, kam kliuvo ne tik Regioninės plėtros skyriaus vedėjo darbo specifika, bet ir pats projektas. Pavyzdžiui, E. Dragūnaitytė kalbėjo, kad gyvenime yra poreikiai ir norai. Poreikius, mano ji, reikia tenkinti, o norus – tik atsižvelgus į galimybes. Šį projektą ji vertino kaip norą, tačiau V. Girdauskas su tuo nesutiko.

„Manau, kad tai poreikis“, – nepasidavė vedėjas.

E. Dragūnaitytės nuomone, daug svarbiau vandentvarka, švietimas, infrastruktūra. Ji teiravosi, ar rajoną ne labiau reprezentuotų, pavyzdžiui, sutvarkyti keliai, nei galimybė gauti sms žinutę į telefoną, kad netoliese vyksta festivalis. Buvo ir daugiau svarstančių, ar iš tikrųjų verta tiek investuoti į įvaizdžio formavimą elektroninėje erdvėje.

„Kad nesukištume pinigus kaip su tais tavo dviračių takais“, – mintimis dalijosi  meras.

Visgi V. Girdauskas buvo kitos nuomonės. Jis aiškino, kad reprezentuojant rajoną keliomis kalbomis bei įvairiapusiškai pristatant pagrindinius objektus (numatoma, kad tai būtų Gelgaudiškio, Kidulių ir Zyplių dvarai, Sudargo ir Panemunės piliakalniai bei penkios šventės – Mėlynių festivalis Lekėčiuose, „Sudargo piliakalnių atsidūsėjimas“, Aukšlinės Kiduliuose, Gelgaudiškio dvaro diena, Beatričės muzikos festivalis) bus sulaukta daugiau turistų dėmesio.

Priėmė vienbalsiai

 „Manau, sprendimo projektas – kaip ant vienos kojos stovintis žmogus“, – vertino Algimantas Damijonaitis. Tačiau V. Girdauskas aiškino, kad projektas stovi ant dviejų kojų, tik kita koja – anapus Nemuno.

A. Damijonaitis ragino žvelgti globaliau: „Jei prie panemunių sugebam „pritempti“ Zyplių dvarą, tai kodėl negalima to padaryti su Šešupe, kuri išskirtinė, nes yra pasienyje ir patraukli turistams – vasarą čia plaukiojama baidarėmis.“

Romas Pukinskas be minėtos Šešupės siūlė įtraukti ir Plokščius. Šiems siūlymams pritarė ir Dinara Gudaitienė akcentavusi, kad nereikia pamiršti, jog kalbama ne apie 2 tūkst., o apie beveik 13 tūkst. eurų per trejus metus. V. Girdauskas žadėjo į tarybos narių siūlymus atsižvelgti. Be to, tarybos nariai prašė jiems pristatyti jau galutinį parengto projekto variantą.

Tad, išžarstę kritiką, svarstymus, siūlymus bei pamąstymus, tarybos nariai sprendimo projektą priėmė vienbalsiai.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.