Rajono perspektyvos gyventojų nedomina?

plano pristatymasRita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Vasario 10 d. Šakių rajono savivaldybėje visuomenei buvo pristatytas rajono teritorijos bendrasis detalusis planas. Deja, rajono bendruomenių dėmesio pristatymas nesulaukė – į jį neatėjo nė vienas rajono gyventojas. Tačiau atėję savivaldybės administracijos specialistai, tarybos nariai pastabų dėl bendrojo detalaus plano specialistams turėjo.

Nuotr. Rajono teritorijos bendrojo detalaus plano pristatyme dalyvavę rajono tarybos nariai turėjo pastebėjimų dėl rajono perspektyvų ateityje.

Detalusis rajono planas dar nėra idealus

Į posėdžių salę atvyko patys detaliojo plano organizatoriai ir rengėjai UAB „Team urbanistai“, visuomenei jį pristatė Vilniaus Gedimino technikos universiteto inžinierė Rūta Skripkienė bei to paties universiteto darbuotojas, architektas Jurgis Zagorskas. Anot architekto, nors praėjusią savaitę visuomenei buvo pristatytos tik detaliojo plano kryptys, tačiau kai kuriuos strateginius rajono punktus labai svarbu numatyti jau dabar, nes iš savivaldybės yra gavę keletą pastebėjimų, į ką reikėtų atkreipti dėmesį.

Rajono teritorijos bendrojo detalaus plano pristatyme dalyvavę rajono tarybos nariai Valdas Stankūnas, Romas Pukinskas, Ūkio skyriaus vedėjas Kęstutis Kuncaitis ir administracijos direktoriaus pavaduotoja Inga Cibulskienė turėjo tam tikrų pastebėjimų dėl rajono perspektyvų ateityje. Anot I. Cibulskienės, reikia atidžiau pasižiūrėti į gyvenviečių plėtrą mūsų rajone. Jau yra įsigalėjusi bloga praktika, kai gyventojai prašo leidimo įsikurti kokioje nors atokesnėje rajono teritorijoje, po to ten ilgainiui atsiranda ištisi gyvenamųjų namų kvartalai ir pradedama iš savivaldos reikalauti įrengti inžinerinius įrenginius (vandens, elektros tiekimas, kanalizaciją ir pan.). Pasak I. Cibulskienės, gerai, kad gyventojai kuriasi patys savarankiškai įvairiose rajono vietovėse, jeigu jie to nori, tačiau tai turėtų daryti už savo pinigus.

Projektuotojai pastebi, kad gyvenamųjų namų kvartalus rajone reikėtų kurti itin atsakingai, atsižvelgiant į tai, ar jie netrukdys pramonei, rekreacinių zonų kūrimui, ar bus gyvenvietėse galimybė įrengti inžinerinius įrenginius.

Idėja, kaip „gaivinti“ Kudirkos Naumiestį

Kalbant apie ūkio plėtrą rajone, Ūkio skyriaus vedėjas K. Kuncaitis ir rajono tarybos nariai sako, kad svarbu neužmiršti ir paversti patrauklesne rajono vietove Kudirkos Naumiesčio miestą. Manoma, kad miesto perspektyvoms ir ateities vizijai yra labai svarbus infrastruktūros plėtimasis, o tam labai pasitarnautų kelio Kiduliai–Kudirkos Naumiestis asfaltavimas. Kelias Kiduliai–Kudirkos Naumiestis taptų strategiškai svarbus susisiekimo inžinerinis įrenginys tarp Žemaitijos regiono ir Vakarų. Dabar pagrindinis automobilių srautas vyksta per Šakių miestą. Įrengus minėtą kelią, rajono centrą būtų galima aplenkti. Kudirkos Naumiesčio miestas taptų tranzitine rajono vietove, kur būtų galimybė atsigauti verslui bei turizmui.

Mūsų rajono savivaldybės administracijai pasirodė, jog nutiesti Kudirkos Naumiesčio aplinkkelį yra per maži transporto srautai. Tačiau Kudirkos Naumiesčio gyventojai ir bendruomenės nariai mano, kad dideli transporto srautai čia nesusidaro dėl kelio Kudirkos Naumiestis–Kiduliai piktybiško netvarkymo.

Rajonui būtinas geležinkelis

Mąstant apie rajono ateities perspektyvas dar vienas svarbus inžinerinis įrenginys būtų geležinkelio linijos įrengimas mūsų rajone. Anot tarybos nario R. Pukinsko, dabar projektuotojams pateiktas argumentas, kad Šakiams nereikia geležinkelio, yra klaidingas.

„Norint, kad mūsų rajonas taptų patrauklia šalies vietove ir neliktų provincija, geležinkelis yra tiesiog būtinas, to nori ir rajono žmonės, galvojantys apie ateities perspektyvas rajone. Šakiai ir liko provincija dėl to, kad mes nesugebėjome įsilieti į šį tinklą laiku. Pramonės objektai, kurie atsidūrė Pilviškiuose, dabar būtų apie Šakius. Mums, kaip rajonui, šis inžinerinis įrenginys strategiškai labai svarbus. Atsisakyti šios idėjos mes tikrai nenorime“, – sako tarybos narys R. Pukinskas.

Juo labiau, kaip teigia R. Pukinskas, traukinių trasas įrengti mūsų rajone nebūtų sudėtinga, mat gretimame Vilkaviškio rajone jos yra. Tad kyla klausimas, kodėl mūsų rajonas to negali turėti? Pasak tarybos nario, tokį klausimą turėtų spręsti specialistai, o ne šiaip susėdę visuomenininkai.

Pasak bendrojo detalaus plano projektuotojų, pati  savivaldybė neturi vieningo požiūrio į geležinkelio tiesimą mūsų rajone, nes jie yra gavę raštą, kad mūsų savivaldybei to nereikia. Dėl šios priežasties ir nebuvo įtrauktas į detalųjį planą toks pasiūlymas.

Lietuvos bendrajame plane numatyta nauja geležinkelio linija Tauragė-Pilviškiai per Šakių rajono savivaldybės teritoriją, kuri turėtų būti nutiesta iki 2025 m. Anot rajono savivaldybės administracijos, mūsų rajonui į šį projektą įsijungti nerealu dėl didelių investicijų inžineriniams statiniams įrengti (tiltams, viadukams, pervažoms, pralaidoms ir kitiems) ir ekonomiškai neatsipirktų.  

Visus išgirstus tarybos narių bei kitų specialistų pasiūlymus plano rengėjai žada dar svarstyti ir aptarti bei pateikti savivaldybei artimiausiu metu.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.