Optimizavimas skaudžiausiai kerta mažiausiems?

keturnaujienaAgnė NAUMAVIČIŪTĖ

Antradienį rajono savivaldybės mero Juozo Bertašiaus kabinete su Keturnaujienos gyventojomis vyko įtemptos diskusijos dėl laisvalaikio salės likimo bei kas laukia kaimo gyventojų.

Nuotr. Keturnaujienos bendruomenės pirmininkė Birutė Ūsienė (viduryje) teigė, jog, uždarius laisvalaikio salę, kaimo gyventojai liks be kultūros židinio.

Prašo neuždaryti laisvalaikio salės

Vasario 23 d. Keturnaujienos bendruomenės centro pirmininkė Birutė Ūsienė rajono merui pateikė raštą, kuriame prašoma neuždaryti kaimo laisvalaikio salės. „Gyventojai dalyvauja Keturnaujienos kultūros centro organizuojamuose renginiuose ir šis centras yra svarbus gyventojų kultūrinio gyvenimo ugdymui bei socialinės atskirties mažinimui. Uždarius Keturnaujienos kultūros centrą būtų sumažinamas kultūros prieinamumas Keturnaujienos kaime. Tokiu atveju gyventojai norėdami dalyvauti kultūriniame gyvenime turėtų šiam tikslui vykti į kitas vietoves, tokias galimybes turi ne visi kaime gyvenantys gyventojai“, – teigiama rašte.

Susitikime meras pasakė savo nuomonę – darbuotojų skaičius turi būti optimizuotas visose seniūnijų biudžetinėse įstaigose tiek, kiek įmanoma. Problemos kaip ir nebūtų, tačiau numatytus pokyčius pajutusios Keturnaujienos bendruomenės moterys lengvai nusileisti neketina. Kaime renginių organizatoriumi dirbantis Albinas Šlakaitis perkeliamas dirbti į Sintautus. Taupant ūkinei veiklai skirtas lėšas uždarius laisvalaikio salę bus atsisakyta ir kūriko paslaugų. Čia ir prasideda problemos. B.Ūsienė bei bendruomenės narė Justina Kažemėkaitytė tikino, jog, uždarius laisvalaikio salę, čia gyvenantys žmonės lieka pasmerkti gyventi be jokios kultūrinės veiklos.

Be to, nebelikus kūriko etato, pastato niekas nebekūrens, jame bus šalta. Pastate savo veiklą taip pat vykdo bendruomenė, čia įsikūręs medicinos punktas. Surinkti 94 gyventojų parašai dėl to, kad nebūtų uždaryta laisvalaikio salė.

„Uždarius laisvalaikio salę, pas mus nebelieka jokios kultūros. Į Sintautus neprivažinėsime. Kitas svarbus dalykas – turime išspręsti šildymo klausimą. Juk tame pastate veiklą vykdo ne tik laisvalaikio salė. Norime žinoti aiškią situaciją ir tada turime būtinai kažką daryti. Kol kas esame maitinami tik pažadais“, – sakė B.Ūsienė.

 „Mes neturime nei mokyklos, nei bibliotekos – nieko. Bendruomenės centras yra vienintelis kultūros šaltinis. Laisvalaikio salė su bendruomenės centru organizuoja įvairius renginius, jie dirba išvien. Ką daryti paprastam kaimo žmogui, kurio gyvenamojoje vietoje nebelieka kultūros židinio? Pavyzdžiui, turime kaime socialiai remtiną šeimą, turinčią keturis vaikus. Iš kokių pinigų jie nuvyks į kitus miestelius į ten organizuojamus renginius?“ – mero teiravosi J. Kažemėkaitytė.

 J. Bertašius atkirto, kad seniūnija parūpins transportą tokioms išvykoms į renginius.

Kultūra liks

J. Bertašius Keturnaujienos gyventojoms teigė, kad iš kaimo gyventojų kultūrinio gyvenimo niekas neatims, jis liks.

„Jeigu reikės, pas jus atvažiuos Sintautai su visa kultūra. Koks likimas laukia pastato ir kas jį šildys? Savivaldybė jo tikrai nebešildys, kaip iki šiol šildė, nes nebeturime galimybių, kitaip sakant, nebepavežame tokio krūvio. Kaip jūs nesuprantate? Perduosime pastatą seniūnijai, seniūnija jums parūpins malkų. Aš jau ne kartą sakiau, kad turime sumažinti viešųjų ir biudžetinių įstaigų lėšas ūkinei veiklai, nes neturime iš ko vykdyti investicijų. Kalbėti, kad viskas sugrius, nebeliks kultūros židinio, nereikia“, – pareiškė J. Bertašius.

Sintautų kultūros centro direktorė Aistė Bakaitė taip pat tikino, kad kultūrinis gyvenimas kaimelyje nemirs,  renginių organizatoriui persikėlus dirbti į Sintautus, jo darbo sąlygos netgi pagerės.

„Aš nesu už uždarymą, tačiau nuo manęs tai nepriklauso, yra valdžia, kuri išanalizavusi situaciją priima sprendimus. Tikiuosi, kad uždarius padalinius kaimeliuose kultūrinė veikla ir toliau vyks, nes bus žmonės, kurie dirbs ir toliau organizuos renginius, tik jų buveinė bus Sintautų kultūros centre“, – aiškino A. Bakaitė.

Priėmė sprendimą

Tęsiant diskusiją J. Kažemėkaitytė merui teigė, kad, jei reikėtų, keturnaujieniečiai sutiktų prisidėti ir prie malkų pirkimo, tačiau vis tiek reikalingas žmogus, kuris krosnį kurtų.
Meras tiesiai šviesiai į tokį pasiūlymą atsakė: „Nebus. Dar kartą pasakau – savivaldybė kūrikų neskirs. Aš nieko prieš, kad malkų parūpintų seniūnija, o pečių pasikurkit patys. Iki šiol savivaldybė iš biudžeto galėjo išlaikyti tokį krūvį, bet dabar priėjome liepto galą. Juk kūrikui reikės mokėti pinigus. Nebeturim mes pinigų. Spręskite patys klausimą, kas tą pečių kurs, aš tikrai to nedarysiu.“

Galų gale, po ilgų diskusijų, Sintautų seniūnui Kęstučiui Birbilui pritarus, malkų krosnies kūrimui parūpins seniūnija, o pastatas taip pat perduodamas seniūnijai, dėl kūriko klausimas lieka atviras.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.