Ir vilkas bus sotus, ir avis sveika

kuncaitis sodaiRita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Kontrolės komiteto posėdžio metu buvo kalbama apie Šilgalių sodų bendrijoje esančios Sodų 5-osios gatvės atkarpos atstatymą. Sprendimą dėl Sodų 5-osios gatvės atkarpos atstatymo rajono taryba priėmusi dar vasario 5 d., tačiau po to savivaldybė gavo sodininkų prašymą, kad atstatinėjant gatvę nebūtų užpilta sodų bendrijoje esanti kūdra.

Nuotr. Savivaldybės Ūkio skyriaus vedėjas Kęstutis Kuncaitis (kairėje) pažadėjo Šilgalių sodų bendrijos gyventojams, kad kūdra, atstatinėjant gatvės atkarpą, bus išsaugota.

Kūdra – svarbi gyventojams

Į Komiteto posėdį atėję Šilgalių sodų bendrijos nariai komiteto nariams aiškino, jog kūdra, kurios sąskaita savivaldybė nori atstatyti gatvės atkarpą, kai kuriems gyventojams yra labai svarbi. Į kūdrą suteka aplinkinių sklypų lietaus vandenys, todėl ją užpylus atsiranda tikimybė, kad aplinkiniai namai polaidžio laikotarpiu tiesiog paskęs. Dar vienas motyvas, anot sodininkų, yra tas, kad ši kūdra kai kuriems gyventojams yra vienintelis vandens šaltinis. Pavyzdžiui, vasarą čia atvyksta gyventi šeima su keturiais mažais vaikais, ši šeima vandenį buitinėms reikmėms naudoja iš tos kūdros. Sodininkai pažymi, kad savivaldybė vandens jiems neteikia. Pagrindinis jų vandens šaltinis – pačių asmeniniai šuliniai ir kūdros.

Kas bus atsakingas?

Tačiau bene labiausiai sodininkus neramina faktas, kad savivaldybė nori nutiesti gatvę jų sodų bendrijoje. Daug metų patys sodininkai tvarko iš savo lėšų kelius ir, anot jų, jeigu jie nebūtų tvarkę patys savo bendrijoje esančių kelių ir gatvių, tai dabar niekas ten nepravažiuotų. Be to, į Šilgalių kaimą yra dar du keliai be sodų bendrijoje esančios gatvės – tai per miškelį tiesiai nuo kelio Šakiai–Ritiniai ir servitutinis kelias nuo Plieniškių gyvenvietės per mišką. Tačiau šiuos kelius į savo kaimą apleido patys jo gyventojai ir kelių savininkai jų netvarkydami, todėl dabar jie sunkiai pravažiuojami. Klausimas kyla – kas tvarkys ir prižiūrės tą sodo bendrijoje atstatytą gatvę, nes sodininkai daugiau nesutinka už savo pinigus prižiūrėti gatvės atkarpos, kuri jiems visiškai nereikalinga? Į šį klausimą savivaldybės Ūkio skyriaus vedėjas Kęstutis Kuncaitis atsakė, jog sodininkų bendrijose esantys keliai ir gatvės savivaldybei nepriklauso, nors dabar toje vietoje, kur ketinama atstatyti gatvę, yra valstybinė žemė. Savivaldybė, anot K. Kuncaičio, įrengs tik 30 metrų minėtos gatvės atkarpos, o jos tolimesnei priežiūrai lėšų pagal patvirtintą projekto sprendimą nėra numatyta. Didžiausia problema, anot sodininkų, yra ta, kad jau prieš keletą metų jie turėjo daug problemų su privačių miškų vežėjais, kurie per jų sodų bendriją gabendavosi medieną „išmakodami visus kelius“. Sodininkai bijo, kad atstačius minėtą gatvės atkarpą „vėl prasidės miškovežių tranzitas per sodus“.

Kaip sako savivaldybės administracijos direktorius Evaldas Sniečkus, gyventojai turi kreiptis į savivaldybės Eismo saugumo komisiją, kuri turės šį klausimą išspręsti, ribodama ten sunkiasvorių eismą.

Komiteto posėdžio metu Ūkio skyriaus vedėjas K. Kuncaitis visiems susirinkusiems sakė, kad šį klausimą dėl sodų bendrijų gatvės atstatymo reikia spręsti taip, kad būtų apgintas viešasis interesas.

„Stengsimės atstatyti kelio atkarpą taip, kad būtų išsaugota ir kūdros dalis, kurios pageidauja sodininkai, ir kelias į Šilgalių kaimą, kurio gyventojai skundžiasi, kad neturi privažiavimo prie savo sklypų“, –  aiškino Ūkio skyriaus vedėjas.

Taip pat Ūkio skyriaus vedėjas prižadėjo sodininkams, jog, esant galimybei, vykdant sodų bendrijose gatvės atstatymo darbus, bus stengiamasi ten esančią kūdrą padidinti į ilgį, kad gyventojai neužtvintų ir taip būtų demokratiniu būdu apginti abiejų pusių viešieji interesai – tiek sodininkų, tiek Šilgalių kaimo gyventojų.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.