Rinkėjai pasisakė, kuris tarybos narys interesus atstovauja geriausiai

diagramaGintarė MARTINAITIENĖ

Mėnesį laiko laikraštis „Draugas“ vykdė apklausą, kuris tarybos narys rinkėjų interesus atstovauja geriausiai. Kaip apklausą bevertintų patys tarybos nariai, tačiau balsavusiųjų skaičius sumušė rekordą. Iš viso nuomonę pareiškė 6 tūkst. 469 respondentai.Visą balsavimo laikotarpį pirmasis trejetukas, nors tarpusavy ir kaitaliojosi, bet išliko nepakitęs.

Nuotr. Geriausiai interesus atstovaujantis penketukas, kaip mano respondentai, Juozas Bertašius, Mindaugas Tarnauskas, Bernardinas Petras Vainius, Raminta Bastytė ir Romas Pukinskas.

Lyderiai nesikeitė

Vykdytoje apklausoje nuomonę buvo galima pareikšti tiek balsuojant internetu, tiek užpildytą anketą atsiųsti ar atnešti į redakciją (tokių buvo 75, iš jų šeši balsavimo lapeliai negaliojantys). Didžiausias aktyvumas vyko internetinėje laikraščio svetainėje. Čia nuomonę pareiškė 6 tūkst. 400 respondentų. Nuo pat apklausos pradžios buvo aiškus lyderių trejetukas – Juozas Bertašius, Mindaugas Tarnauskas ir Bernardinas Petras Vainius. Pastarasis apklausos pradžioje pirmavo, tačiau galiausiai atkakliausia kova vyko tarp mero J. Bertašiaus ir M. Tarnausko. Jie nuolat vienas kitam lipo ant kulnų. Jei vieną dieną laimi M. Tarnauskas, tai žiūrėk – jau rytojaus dieną keliasdešimčia balsų pirmauja J. Bertašius. Ir atvirkščiai. Matyt, tie, kurie mano, jog šie politikai jų interesus atstovauja geriausiai, nuolat sekė rezultatų kaitą ir aktyviai įsijautė į „žaidimą“. Iš vieno kompiuterio buvo galima balsuoti tik vieną kartą, tad norintiems, kad laimėtų jų favoritas, teko pasistengti ir paagituoti draugus ir pažįstamus.

Susumavus visus rezultatus, 94 balsų persvara  laimėjo J. Bertašius. 1795 respondentai mano, jog būtent jis geriausiai atstovauja jų interesus. Už M. Tarnauską buvo atiduotas 1701 balsas, už B. P. Vainių balsavo 605. Ketvirtoje vietoje pagal rezultatus – Raminta Bastytė (529), penktasis Romas Pukinskas (370). Visi balsavimo rezultatai – straipsnio pabaigoje pateiktoje lentelėje. Akivaizdu, kad tarp lyderių ir paskutinėse vietose esančių tarybos narių atotrūkis didžiulis.

Pagal partijas – socialdemokratai

Žiūrint pagal partijas, priekyje – socialdemokratai. Tai ir B. P. Vainius, ir R. Bastytė, ir R. Pukinskas. Šeštoje vietoje esantis ir ne pirmus metus taryboje dirbantis Martinas Eimutis taip pat šios partijos narys. Lyderis J.Bertašius – Lietuvos valstiečių liaudininkų partijos narys bei Šakių skyriaus pirmininkas. Antrąją vietą užėmęs M. Tarnauskas yra Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų) narys.

Apie vykdytą apklausą kalbinome penkis daugiausiai balsų surinkusius tarybos narius. Tiesa, jiems neatskleidėme, kokia poziciją užėmė.

Vertina apklausą

Meras Juozas Bertašius teigė, kad vertina ir gerbia redakcijos sumanymą surengti tokią apklausą.

„Gerbiu ir vertinu jūsų pasirinkimą. Visa kita sprendžia gyventojai“, – kalbėjo pirmąją vietą užėmęs politikas.

Pasak jo, tik kiekvieno tarybos nario darbas, veikla bei aktyvumas lemia, kiek juo pasitiki rinkėjas. Pats meras teigė kiekvieną dieną ir ne po vieną kartą sulaukiantis įvairių prašymų pagelbėti, išspręsti problemas.

Svarbiausia – patiems

Antroje vietoje likęs M.Tarnauskas (1701 balsas) sako, jog tokio pobūdžio apklausos įdomios, nes galima matyti, kaip tave vertina rinkėjai, pasitikrinti, kokia kryptimi eini.

„Turbūt jos įdomiausios ir svarbiausios patiems politikams“, – vertino M. Tarnauskas.

Šakių rajono taryboje pirmąją kadenciją dirbantis vienas jauniausių politikų tikino, kad retkarčiais į apklausos rezultatus užmesdavęs akį, tačiau atidžiai nesekęs. Tad kas gi lemia tokius rezultatus? M. Tarnauskas mano, jog tikriausiai įtakos turi pasitikėjimas ir tai, jog žmonės mano, kad atėję nauji žmonės imsis veiksmų, ko galbūt nedrįso senbuviai. Pasak tarybos nario, jis ypač pastaruoju metu sulaukia daug įvairių pagalbos prašymų – nuo gatvių bei šaligatvių sutvarkymo iki kitų politikų elgesio vertinimo. Tad žmonių pasitikėjimas ir noras keisti gyvenimą jį įpareigoja ir toliau aktyviai dirbti rajono taryboje. Be to, M. Tarnauskas jau rytoj Šakiuose atidaro savo būstinę, nes nori dirbti dar intensyviau ir ruošiasi artėjantiems Seimo rinkimams.

Abejojo rezultatais

Trečioje vietoje esantis tarybos narys B. P. Vainius (605 balsai) abejojo, ar rezultatai tikrai objektyvūs ir nefalsifikuoti.

„Turiu tokios informacijos ir kalbėjomės su keletu kolegų, ar tikrai viskas buvo skaidru, šališka, nefalsifikuota ir niekieno nepaveikta“, – tikino tarybos narys. Jis balsavimo rezultatus sekė apklausos pradžioje, o vėliau teigė į tai nesigilinęs. Paklausus, kiek rimtai vertina vykdytą apklausą, tarybos narys sakė: „Rimčiau nei balandžio 1-oji.“

Iš 10 galimų balų apklausą vertintų penkiais.

Tad kas gi lemia rinkėjų pasitikėjimą? B. P. Vainius mano, jog neužtenka tarybos narių aktyvumo posėdžių metu.

„Įtariu, kad jeigu žmonės matomi, dalyvauja kolektyvuose, jei bendrauja su žmonėmis, į jų klausimus sugeba atsakyti arba net padėti išspręsti, tai ir lemia. Žinoma, kai kas gal ir dėl gražios nuotraukos kažką daro. To niekas nežino“, – kalbėjo B. P. Vainius.

Reikalinga ir įdomu

Ketvirtoje vietoje pagal rezultatus esanti Raminta Bastytė (529 balsai) mano, jog tokios apklausos ir reikalingos, ir įdomios. Tiesiog pati programa, jos nuomone, per daug primityvi ir nesudėtinga, kurią bent kiek geriau informacines technologijas išmanantis žmogus gali „nulaužti“. Tad, atsižvelgdama į tai, apklausą ji vertina kaip žaidimą.

„Nesakau, kad kažkas konkrečiai iš tarybos narių taip darė, gal iš draugų, bet manau, jog būtent taip ir buvo“, – vertino R.Bastytė.

Jos nuomone, rinkėjų pasitikėjimą vienu ar kitu tarybos nariu lemia darbai ir tai, kaip apie jį atsiliepia kiti, ne jis pats. Be to, pašnekovės nuomone, svarbu, kaip politikų, tarybos narių  nuomonė pateikiama viešai. Pirmą kadenciją rajono taryboje dirbanti kriūkietė pasisako už sveiką protą, kritinį mąstymą ir rajonui reikalingus sprendimus.

„Kuo daugiau jaunų, kritiškai mąstančių žmonių, tuo geriau. Kai nuvažiuoji į kitus rajonus ir matai, kokioj jie pažangoj, o mes kokioj duobėj, jei taip galima sakyti, tai liūdna“, – kalbėjo tarybos narė.

Verčia pasitempti

Penktoje vietoje – Romas Pukinskas (370 balsų). Jis mano, jog tokios apklausos įdomu ir jas galima vertinti dvejopai.

„Galbūt vieni mano, kad tai pigi priemonė pasireikšti populizmui ir skambina bei prašo, kad už juos balsuotų. Visgi tokių apklausų rezultatai galėtų priversti ir pasitempti. Negaliu sakyt, kad tai nereikalinga, nes negali į tai nereaguoti“, – vertino R. Pukinskas.

Jo nuomone, vertintina ir tai, jei rinkėjai, norėdami parodyti, kiek jam svarbus vienas ar kitas politikas, sugeba mobilizuotis.

Aktyvumas posėdžiuose

Kaip bevertintume rezultatus, apklausa pasiteisino. Visgi galima pažvelgti, kokie aktyvūs tarybos nariai būna posėdžių metu. Smalsu, ar bent iš dalies sutampa apklausos rezultatai su tarybos narių aktyvumu posėdžių metu. Tiesa, tokią informaciją nėra paprasta rasti, nes bendra statistika nevedama, o posėdžiai transliuojami per „youtube“, kur nefiksuojama, kiek kartų pasisako atskiri tarybos nariai. Tad posėdžių sekretorė Inga Kanapeckienė pateikė metų laiko tarybos narių aktyvumo ataskaitas ir pabandėme skaičiuoti patys. Žinoma, lyderiai yra J. Bertašius (230 pasisakymų), kuris pirmininkauja posėdžiams, bei jo pavaduotojas Edgaras Pilypaitis (63).

Po jų – M. Tarnaukas, per metus pasisakęs daugiau nei 60 kartų. Maždaug perpus nuo jo pasisakymų skaičiumi atsilieka jo bendražygis ir jauniausias tarybos narys Laurynas Suodaitis. Abu Šakių rajono taryboje dirba pirma kadencija ir aktyvumu lenkia ne vieną senbuvį ne tik pasisakymų skaičiumi posėdžių metu. Toliau pagal aktyvumą būtų Irena Haase (40 pasisakymų), po jos – R. Pukinskas (per metus pasisakė 36 kartus), kurio aktyvumas taryboje sutampa su vykdytos apklausos rezultatais.

Eglė Dragūnaitytė per metus pasisakė 33 kartus, B. P. Vainius – 29, Vaidas Balčiūnas – 28, Algimantas Damijonaitis – 27. Išvis nepasisakantys tarybos posėdžiuose yra Paulius ir Mantas Puskunigiai. Pastarasis taryboje dirba ne pirmą kadenciją. Ypač mažai posėdžių metu pasisako Tautvydas Šukys (2), R.Bastytė (3). Rima Rauktienė ir Tomas Skaizgirys – po penkis kartus, šešis kartus pasisakė Dinara Gudaitienė.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.