Kai klausimų daugiau nei atsakymų

mikroautobusas2Agnė NAUMAVIČIŪTĖ

Viena iš labiausiai šiuo metu eskaluojamų temų rajone – savivaldybės autobusiukai ir vairuotojų likimas. Praėjusią savaitę rajono savivaldybės tarybos komitetų posėdžiuose taip pat diskutuota. Tiesa, galiausiai buvo nuspręsta šiuos klausimus atidėti.

Didžiausias rūpestis – poreikis

Ažiotažas kilo, nes rajono savivaldybės administracija užsimojo du savivaldybei priklausančius autobusiukus perleisti: vieną – Šakių „Žiburio“ gimnazijai, kitą – Šakių kultūros centrui.

Švietimo, kultūros ir sporto komiteto posėdyje tarybos nariai šia tema diskutavo gerą valandą. Kaip komitete aiškino su autobusiukais susijusius sprendimų projektus posėdžiui rengusi Biudžeto ir turto skyriaus vedėja Egidija Grigaitienė, mokyklinis „Mercedes-Benz Sprinter“ autobusiukas buvo dar 2011 m. gautas iš Švietimo ir mokslo ministerijos.

„Ir dabar, kad ir kur bebus tas autobusiukas, vienas didžiausių rūpesčių išlieka – poreikis. Juo naudojosi ne Maskvos ir ne Niujorko žmonės. Ir net ne Kauno ar Vilniaus. Juo naudojosi Šakių r. gyventojai – moksleiviai, sportininkai, dainininkai, šokėjai. Su šia reforma poreikio naudotis autobusiuku mes neišnaikinam, mes susikuriam problemą, ką darysim su tais, kurie turi poreikį juo naudotis?“ – svarstė komiteto pirmininkė Rima Rauktienė.

Tai visgi, kam pirmenybė?

Bediskutuojant paaiškėjo, jog geltonasis (mokyklinis) autobusiukas minėtųjų problemų kelia mažiausiai. Baltasis, kurį norima perduoti Šakių kultūros centrui, – daug didesnė problema.

Švietimo, kultūros ir sporto komitetui priklausantys tarybos nariai klausė E. Grigaitienės, kur dabar, kai autobusiukas bus perduotas kultūros centrui, turės kreiptis visos įstaigos, kurios anksčiau naudodavosi šio autobusiuko paslaugomis.

Pasirodo, kaip ir turėtų būti aišku, kad į baltojo autobusiuko savininką – kultūros centrą, kitaip tariant, į jo direktorių Raimondą Januševičių. Tačiau... Kultūros centras, kai autobusiukas taps jo nuosavybe, veš pagal nustatytus tarifus.

R. Rauktienė teigė, kad dėl Šakių kultūros centro džiaugiasi – jis gauna autobusiuką. Bet ką darys visi kiti rajono kultūrininkai?

„Pavyzdžiui, Griškabūdžio kultūros centro kolektyvui prisireiks kažkur išvykti. Jis prieš mėnesį laiko užsisakys autobusiuką, o Šakių kultūros centras po kiek laiko sužinos, kad jam irgi reikia kažkur važiuot. Kuriam dabar kolektyvui bus prioritetas? Ar tam, kuris prieš mėnesį užsisakė, bet yra ne Šakių kultūros centro kolektyvas, ar tam, kuris yra įstaigos, kuriai priklauso autobusiukas, kolektyvas?“ – retoriškai klausė E. Pilypaitis.

Teks spręsti ir kitų problemas

Komiteto pirmininkės teigimu, kol autobusiukas yra savivaldybės rankose, ji yra atsakinga absoliučiai už visus rajono kolektyvus vienodai. Kai autobusiukas bus priskirtas vienai įstaigai, anot R. Rauktienės, R. Januševičiui bus „pakabinta bėda“. Jis turės spręsti ne tik savo, bet ir kitų kolektyvų klausimus.

Be to, R. Rauktienė mero Juozo Bertašiaus teiravosi, kas dabar, kai geltonasis autobusiukas bus perduotas „Žiburiui“, mokinius veš. Meras atkirto: „Kaip vežėm, taip dabar vešim. Mokiniai gali į olimpiadą važiuoti su geltonu autobusiuku.“

Komiteto pirmininkė dar kartą paklausė mero: „Kokiu? Kurios mokyklos?“ Meras atsikirto: „Ne aš spręsiu, tam yra administracija.“

J. Bertašius tikino, jog autobusiukų atidavimas niekam jokios žalos nepadarys – nuvežti, kai reikės, bus ir olimpiadų, ir visų kitų konkursų dalyviai.

Klausimų nesvarstė

Kęstutis Smirnovas komitete pasakė tiesiai šviesiai: „Kuo toliau, tuo labiau mes savo žmonėms darome apsunkinimus. Sunkiau prieiti, sunkiau gauti. Mes neiname į progresą, priešingai, einame susinaikinimo linkme. Gyventojų jau ir taip mažai likę, bet tuoj ir tų pačių neliks. Kam iš viso ta savivaldybė reikalinga?“

Kol vieni komitetai siūlė palikti, kaip buvo iki šiol, kiti ragino nustatyti aiškią tvarką, kuria vadovaudamasis Šakių kultūros centras galėtų vykdyti pavėžėjimo paslaugą. Administracijos direktorius Evaldas Sniečkus pabrėžė, kad tvarka turi būti ir šie niuansai turi būti sutvarkyti teisiškai. Tačiau, matyt, nuspręsta neskubėti ir atsižvelgta į siūlymą klausimą parengti išsamiai pagrindžiant, paaiškinant. Penktadienį prieš tarybos posėdį buvo pranešta, kad abu klausimai dėl autobusiukų kol kas išimami iš darbotvarkės.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.