Individualiems namams – stiklo atliekų surinkimo konteineriai

stiklo konteineriaiLina POŠKEVIČIŪTĖ

Rajono gyventojams bus dar lengviau rūšiuoti atliekas. Pirmuosius 700 stiklo pakuočių konteinerius jau gavo Šakių miesto individualių namų savininkai.

Nuotr. Šakių miesto gyventojams išdalyti pirmieji 700 stiklo atliekų surinkimo konteinerių, o nuo kito mėnesio jie bus dalinami vėl.

Žalieji konteineriai

Stiklinėms pakuotėms skirti konteineriai yra naujovė. Iki šiol Šakių rajono savivaldybėje jie nebuvo dalinami. Stiklo atliekų surinkimo konteineriai yra žalios spalvos, 120 l talpos ir su užrašu „Stiklas“. Pasak bendrovės „Ekonovus“ Šakių padalinio vadovo Egidijaus Peleckio, pirmieji konteineriai buvo dalijami nuo balandžio 22 d. Atliekų tvarkymo bendrovė „Ekonovus“ iki metų galo individualių namų gyventojams planuoja išdalyti 4 tūkst. 500 konteinerių stiklinėms pakuotėms rūšiuoti.

Tiek pat konteinerių stiklinėms pakuotėms rūšiuoti gyventojams išdalins UAB Marijampolės apskrities atliekų tvarkymo centras (MAATC). Centro direktoriaus pavaduotojas Tautvydas Zaveckas informavo, kad jau birželio mėnesį konteineriai bus pristatyti į Šakius ir nuo liepos pirmos dienos pradėti dalyti.

Konteineriai bus atvežami prie individualių namų, sutartys su savininkais pasirašomos nebus, nes jie įeina į trijų privalomų atliekų rūšiavimo konteinerių komplektą. Savininkų neradus namuose konteineris prie konkrečios sodybos bus paliktas pagal ankstesnes sutartis. Išvežimo grafikai bus dalijami kartu su konteineriais. Šakių rajono savivaldybėje stiklo pakuočių konteineriai bus aptarnaujami vieną kartą per tris mėnesius.

Kol kas atmintinių, kaip jais naudotis bei kokias atliekas į juos mesti, rajono gyventojai negavo. Į stiklo pakuočių konteinerius gyventojai gali mesti stiklainius, butelius – ant jų užklijuotų etikečių nuplauti nebūtina. Galima mesti ir nedideles stiklo duženas, o stambias būtina vežti į stambiųjų atliekų surinkimo aikšteles.

„Gyventojai iki šiol stiklo pakuotes mesdavo į didelius stiklui rūšiuoti konteinerius, vadinamus „lašus“, arba mišrių atliekų konteinerius, todėl išdalijus tik stiklo pakuotėms skirtus konteinerius rūšiuojamų atliekų dalis rajone nuolat augs“, – sakė E. Peleckis.

Jis patikino, kad nei patys konteineriai, nei jų aptarnavimas žmonėms nieko papildomai nekainuos. Žinoma, gyventojai juos turės saugoti ir naudoti pagal paskirtį.

Dar 700 rūšiavimo konteinerių

Rajono gyventojams dar 2014 m. buvo išdalinti daugiau nei 6 tūkst. mėlynųjų konteinerių, skirtų popierinėms, plastikinėms ir metalinėms pakuotėms rūšiuoti. Kaip informavo bendrovės „Ekonovus“ Šakių padalinio vadovo E. Peleckis, balandžio mėnesį papildomai buvo aprūpinti 700 atliekų turėtojai – tai labiausiai nutolusių seniūnijų gyventojai: Gelgaudiškio, Kriūkų, Kidulių, Slavikų.

Atliekų tvarkytojai pataria, kad visus konteinerius gyventojai turėtų laikyti savo valdoje, o jų aptarnavimo dieną juos privalu išridenti prie gatvės. Jie ragina gyventojus aktyviai naudotis konteineriais ir rūšiuoti perdirbimui tinkamas pakuotes ir antrines žaliavas. Tačiau atkreipia dėmesį, kad į šiuos konteinerius turi būti metamos tik perdirbimui tinkamos pakuotės, o buitinės atliekos turi keliauti į joms skirtus komunalinių atliekų konteinerius, iš kurių bus vežamos į sąvartynus.

Atliekų tvarkymo bendrovė „Ekonovus“ kartu su MAATC iki metų pabaigos gyventojams išdalins beveik 3 tūkst. mėlynųjų konteinerių popierinėms, plastikinėms ir metalinėms pakuotėms.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.