Komisija nepritarė greičio kalnelių ir perėjų įrengimui

vilkaviskio gatveGintarė MARTINAITIENĖ

Praėjusį penktadienį posėdžiavusi savivaldybės eismo saugumo komisija darbo turėjo į valias – darbotvarkėje net 13 klausimų. Daugelis kreipimųsi dėl pėsčiųjų perėjų, greičio ribojimo kalnelių ir kitų eismo reguliavimo priemonių, tačiau tik keletui prašymų pritarta, kiti netenkinti. Apskritai pasisakoma, kad kartais priemonės pridaro daugiau žalos nei naudos. Tačiau gyventojai taip nemano.

Nuotr. Naumiestiečiai Vilkaviškio gatvėje priversti eiti važiuojamąja dalimi, nes nėra nei atitvarų, nei pėsčiųjų takų. Komisija šių priemonių įrengimui pritaria, tik reikia sulaukti lėšų.

Nesutaria, kas turi teisę

Kudirkos Naumiesčio Vilkaviškio gatvės gyventojai jaučiasi nesaugūs, nes gatvė gana judri, o pėstieji priversti vaikščioti važiuojamąja dalimi. Tad gyventojai prašė įrengti pėsčiųjų taką ir kelio atitvarą. Nors komisija prašymui vienbalsiai pritarė, tačiau šiais metais lėšų tako įrengimui nenumatyta, tad nuspręsta iš rajono biudžeto jų prašyti kitais metais.

Dar vienas naumiestiečių prašymas – dėl Tilto gatvėje esančio ąžuolo, trukdančio matomumui, likvidavimo. Jis auga privačioje valdoje, seniūnas Algirdas Stankevičius Saugaus eismo komisijai rašė, jog jis neturi teisės inicijuoti ąžuolo nupjovimo, tačiau ir daug šiuo klausimu diskutavę komisijos nariai priėjo prie išvados, kad tokios teisės neturi ir jie. Tad kilus papildomiems klausimams sprendimas priimtas nebuvo ir prašymas atidėtas.

Prašymų netenkino

Gauti net keli prašymai dėl greičio mažinimo kalnelių įrengimo įvairiose rajono vietose, tačiau nė vienam iš jų nebuvo pritarta. Nors Lukšiuose, pagrindiniame kelyje Kaunas–Zapyškis–Šakiai, jau yra trys tokie kalneliai, Saugaus eismo komisija gavo prašymą įrengti dar vieną. Tačiau tarp komisijos narių kilo diskusija, kiek tokie kalneliai yra būtini, nes ši eismo reguliavimo priemonė turi ne tik pliusų, bet ir minusų. VĮ „Marijampolės regiono keliai“ Šakių kelių tarnybos viršininkas Antanas Pauliukevičius sakė, kad papildomas kalnelis tik trukdytų įprastam eismui. Jam pritarė Architektūros ir urbanistikos skyriaus vedėja Vita Valaitienė bei kiti komisijos nariai. Kalnelio nebus ne tik Lukšiuose, bet ir Ežero gatvėje Girėnuose, Papartynų gatvėje Šakiuose.

Greičio mažinimo priemonių nebus įdiegta ir Siesarties bei Sūduvių gatvėse Girėnų kaime, nes komisijos nariai mano, jog tokio poreikio ten nėra.  

Nepritarta kelio ženklo, apribojančio sunkiasvorių transporto priemonių eismą, pastatymui Šilgalių kaimo Šilgalių sodų 5-ojoje. Komisijos nariai kalbėjo, kad, pastačius ženklą vienoje gatvėje, jo pareikalaus ir kiti sodų gyventojai. Svarstyta, gal drausti sunkiasvorių priemonių eismą visoje bendrijoje, bet dalis komisijos narių mano, jog sunkiasvorės priemonės čia važiuoja itin retai.

Perėjų nebus

Kelyje Vilkaviškis–Kudirkos Naumiestis–Šakiai, kur įsikūrusi UAB „Audrokesta“, prašoma įrengti pėsčiųjų perėją. Kadangi įmonė veiklą vykdo abipus kelio, darbuotojams ir klientams būtų patogiau saugiai vaikščioti per perėją. V. Valaitienė komentavo, kad neįmanoma įrengti pėsčiųjų perėjos ties kiekviena įmone. Be to, kaip patirtimi dalijosi A. Pauliukevičius, atliekant tyrimus dėl perėjos būtinumo tokioje vietoje, vargu, ar jis būtų nustatytas. Visgi kilus diskusijoms ir abejonėms nuspręsta kreiptis į kelio valdytoją VĮ „Marijampolės regiono keliai“, kad pateiktų išvadas dėl jos reikalingumo.

Pėsčiųjų perėją prašoma įrengti ir Bažnyčios gatvėje Šakiuose, ties Kredito unija „Zanavykų bankelis“. Komisijos pirmininkas, Ūkio skyriaus vedėjas Kęstutis Kuncaitis pastebėjo, kad Bažnyčios gatvės atkarpoje nuo Nepriklausomybės g. iki Vytauto g. jau yra dvi perėjos, todėl įrengti dar vieną būtų netikslinga. Tam pritarė ir kiti nariai. Jie svarstė, ar nereikėtų bankeliui praplėsti prie jo esančią automobilių stovėjimo aikštelę.

Nepritarta pėsčiųjų perėjos įrengimui Lekėčių miestelio Draugystės gatvėje, nors čia bausta nemažai per kelią einančių pėsčiųjų.

Prašys „Marijampolės regiono kelių“

Dėl eismo saugumo priemonių įdiegimo į komisiją kreipėsi ir Kęstučio gatvės gyventojai (kelias Vilkaviškis–Kudirkos Naumiestis–Šakiai). Architektūros ir urbanistikos skyriaus vedėja siūlė pėsčiųjų taką įrengti dešinėje gatvės pusėje (važiuojant nuo Šakių miesto), tačiau tarybos narys Valdas Stankūnas pareiškė, jog, siekiant sutaupyti, tikslingiau būtų įrengti papildomus tiltelius per šalikelės griovį, skiriantį gatvės važiuojamąją dalį nuo esamo pėsčiųjų-dviračių tako kairėje pusėje. Motyvuojama, kad taip gyventojams būtų užtikrinamos sąlygos patogiau ir greičiau išeiti iš važiuojamosios dalies. K. Kuncaitis pareiškė, kad Šakių rajono savivaldybė neturi teisės skirti biudžeto lėšų tokiems darbams, kadangi tai kelio valdytojo VĮ „Marijampolės regiono keliai” kompetencijos klausimas. Galiausiai nuspręsta kreiptis „Marijampolės regiono kelius“ su prašymu ieškoti galimybių įrengti papildomus tiltelius per šalikelės griovį, skiriantį gatvės važiuojamąją dalį nuo esamo pėsčiųjų-dviračių tako kairėje pusėje.

„Marijampolės regiono kelius“ nuspręsta įpareigoti ir dėl pirmumo kelio ženklo STOP pastatymo Bridžių kaimo Bridžių gatvės pabaigoje ties sankryža su krašto keliu Pilviškiai–Šakiai–Jurbarkas. Manoma, kad tai galėtų būti padaryta ne anksčiau kaip 2017 m.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.