Prašo ne skųsti, o suteikti paslaugą

vokelisPrieš 10 metų startavo Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) pasitikėjimo telefonas 1882, kuriuo galima pranešti apie algas „vokeliuose“ ir kitus mokestinius sukčiavimus. Tiesa, Šakių rajono gyventojai nelinkę to daryti.

Nuotr. Šakiečiai nelinkę VMI pranešti apie mokestinį sukčiavimą.

VMI vyriausioji specialistė Jolanta Vaičaitienė atkreipė dėmesį, kad mokestinis sukčiavimas nėra „bobutė su krapais turguje“, kuri parduodama tą krapą ar žibutę prisiduria prie pensijos.
 
Pasak specialistės, kartais vienas gautas pranešimas apie mokesčių sukčius grąžina visiems Lietuvos žmonėms šimtus tūkstančių. Per 10 m. sąžiningi gyventojai, pranešę VMI pasitikėjimo telefonu 1882 apie daromus pažeidimus, grąžino į biudžetą 32 mln. eurų. Kasmet tai padaro apie 4 tūkst. dorų mokesčių mokėtojų. Tiesa, Šakių rajono gyventojai nelinkę to daryti. Iš viso per 2014–2015 m. vidutiniškai registruota tik 0,02 proc. pranešimų. Pagal šį rodiklį mūsų savivaldybė Lietuvoje yra aštunti nuo galo. Pavyzdžiui, apskrities centras Marijampolė yra penktieji (0,06 proc.). Daugiausiai pranešimų apie mokestinį sukčiavimą pateikia Alytaus miesto, Birštono bei Vilniaus miesto savivaldybės.  Beje, ne ką geresnis rodiklis mūsų rajone ir skaičiuojant nuo turimo mokesčių mokėtojų skaičiaus savivaldybėje. Čia mes esame septinti nuo galo.

VMI prašo pagalbos ir nori didinti žmonių sąmoningumą, akcentuodami, kad nepranešimas apie pažeidimus leidžia nedidelei daliai mokesčių (ne)mokėtojų nesąžiningai konkuruoti rinkoje, atima iš vaikų geresnį nemokamą maitinimą mokyklose, „linksmina“ duobėtais keliais, pasenusiais gelbėjimo tarnybų automobiliais, apipelijusiomis palatomis onkologinėse ligoninėse, griūvančiu kultūros paveldu ir t. t.

„VMI nesako, kad viskas Lietuvoje gerai, ir kad kiekvienas dorai sumokėtas mokesčių euras panaudojamas tinkamai. Tuo rūpinasi VMI kolegos iš kitų institucijų“, – teigiama pranešime.

J. Vaičaitienė taip pat ne kartą akcentavo, kad pranešimas apie mokesčių slėpimą, atlyginimą „vokelyje“ kontrabandą ir sukčiavimą yra ne skundimas, o pranešimas ir paslauga kiekvienam Lietuvos gyventojui.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.