Tarybos nariai palaimino bendrojo plano koncepciją

strategija koregavimasGintarė MARTINAITIENĖ

Praėjusį pirmadienį jau trečią kartą savivaldybėje viešėjo rajono teritorijos bendrojo plano keitimo koncepcijos rengėjai UAB „Taem urbanistai“ ir projekto vadovė Marija Burinskienė. Ji konstatavo, kad šakiečiams ne vis vien, kur jie gyvens, nes koncepcija, atsižvelgiant į pastabas, jau ne kartą koreguota. Visgi kylant naujiems klausimams ir pastaboms ji stebėjosi, kodėl tarybos nariai ir seniūnai negalėjo visko pateikti vienu metu. „Taip dirbti, mieli ponai, negalima“, – sakė viešnia.

Nuotr. Regioninės plėtros ir Architektūros ir urbanistikos skyrių vedėjai Vitas Girdauskas (kairėje) ir Vita Valaitienė bendrojo plano keitimo koncepciją su jos rengėjais aptarinėjo ir po susitikimo.

Nors į susitikimą buvo kviesti visi tarybos nariai bei seniūnai, susidomėjo vos keturi tarybos nariai ir septyni seniūnai.

Svečiai išreiškė viltį, kad pagaliau koncepciją patvirtins ir rajono taryba. Rengėjų nuomone, priimtinesnis yra koncepcijos A variantas, kur koncentracija numatyta prie urbanistinės plėtros ašių. Čia siūloma palaikyti ir plėtoti palankiausiose susisiekimo požiūriu vietose esančias gyvenamąsias vietoves, likusią rajono teritoriją rezervuojant ir išsaugant žemės ūkio plėtrai. Koncepcija B – decentralizuota koncentracija, kurios pagrindiniai principai – plėtoti Šakių rajono gyvenviečių tinklą kuo tolygiau. Tačiau ši plėtra reikalautų didesnių investicijų, griežtesnės kontrolės, politinės valios bei iniciatyvos. Šiuo koncepcijos variantu būtų keičiama ir tobulinama esama urbanistinė struktūra urbanistiškai neišvystytose rajono teritorijos dalyse.

Pasak projekto vadovės M. Burinskienės, buvo pateikti 25 pasiūlymai, į kuriuos pagal galimybes atsižvelgta ir atlikti koregavimai. Visgi ir po jų tiek administracijos direktorius Evaldas Sniečkus, tiek seniūnas Vidas Cikana turėjo priekaištų.

„Mes praėjusį kartą įvardijome kaip techninę klaidą, kad iki Sintautų leidžiam plėtrą, o iki Kudirkos Naumiesčio tam nesudarom galimybių. Kodėl tai nepataisyta? Nurodyta tik prie Būblelių, bet turi atsirasti erdvės plėtrai prie Kudirkos Naumiesčio“, – aiškino E. Sniečkus.

Nors tiek rengėjai, tiek projekto vadovė sakė, kad niekas nieko nedraudžia ir koncepcija ne šventa karvė, kurios ateityje nebus galima koreguoti, administracijos direktorius nebuvo linkęs nusileisti ir pabrėžė, kad į išsakytas pastabas turi būti atsižvelgta.

Sudargo seniūnė Rita Grigaitienė teiravosi, kodėl Sudargo seniūnijai nepriskiriamas Grinaičių kaimas – taip mažinamas bendras gyventojų skaičius. Nors dėl to, kad prie didesnių vietovių būtų priskiriamos mažesnės teritorijos bei kaimeliai, pastabos buvo išsakytos anksčiau, tą pabrėžė ir koncepciją analizavęs Regioninės plėtros komitetas, pasirodo, netikslumų neišvengta ir vėl.

„Mes taip niekados nebaigsim. Taip dirbti neįmanoma“, – girdėdama pastabas nerimo M. Burinskienė.

Ji akcentavo, kad su savivaldybės atstovais, tai yra Architektūros ir urbanistikos bei Regioninės plėtros skyriais, buvo tartasi, kad per tris savaites bus pateikti visi priekaištai, į kuriuos rengėjai atsižvelgs. Be to, ji akcentavo, kad į rajono koncepciją miesto sprendiniai neįeina.

„O jūs dabar vėl sakot, kad dar ne viskas! Jau gegužę tai galėjo būti patvirtinta rajono taryboje“, – kalbėjo viešnia.

Visgi tiek Sudargo seniūnė, tiek Lukšių seniūnas Vidas Cikana bei tarybos narys Kęstutis Smirnovas akcentavo, kad jeigu matomi trūkumai, tylėti negalima, ir teiravosi, ar jiems „sunku nubrėžti tas trūkstamas kelias linijas“.

Rengėjai žadėjo tai padaryti ir ketvirtadienį vykusio tarybos posėdžio metu trims tarybos nariams susilaikius Šakių rajono teritorijos bendrojo plano keitimo koncepcijai buvo pritarta.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.