Žmonės nepaiso moralės normų – kenčia patys ir visuomenė

sutrikasLina POŠKEVIČIŪTĖ

Į redakciją kreipėsi lukšietis Jonas Šutrikas, kuris teigė, kad yra neteisingai nubaustas, be to, jį sumušė greitosios medicinos pagalbos (GMP) vairuotojas, o jo nuomininkę išvežę medikai nenuvežė į ligoninę, bet paleido miestelio centre.

Nuotr. Jonas Šutrikas įsitikinęs, kad yra nubaustas neteisingai, ir teisybės ieškos aukštesnėse teisėtvarkos institucijose.

Istorijos pradžia

Birželio 19 d. vakare lukšietę E. K. Pavasario gatvės gyventojai rado gulinčią ant važiuojamosios kelio dalies. Jiems atrodė, kad moteris yra girta, du vyrai ją nutempė nuo kelio, vienas jų nuėjo atsivaryti mašinos, kad kaimynę parvežtų namo, o J. Šutrikas išskubėjo kviestis į pagalbą sūnaus. Tuo metu pro šalį važiavusi Šakių vyriausiojo policijos komisariato pareigūnė (ne tarnybos metu) ir pamačiusi šalikelėje gulinčią moterį iškvietė greitąją medicinos pagalbą. Grįžęs J. Šutrikas pareigūnei sakė, kad moterį reikia parvesti į kiemą ir paguldyti po obelimi, kad ja pasirūpins jis pats, o medikų kviesti nereikia.

Atvykus greitosios medicinos pagalbos ekipažui ir iš jo išlipus vairuotojui R. N., tarp vairuotojo ir J. Šutriko kilo konfliktas: lukšietis vairuotoją vadino „svoločiumi, banditu ir žudiku“, su lazda grūmojo ir neleido savo nuomininkės išvežti į ligoninę. Tuomet R. N. patraukė jį nuo važiuojamosios dalies ir greitoji su moterimi išvyko iš įvykio vietos.

Senos sąskaitos

GMP vairuotojas R. N. paaiškinime rašė, kad J. Šutrikas ant jo „pyktį laiko nuo senų laikų“, kai 2007 m. tarnybiniu automobiliu partrenkė į kelią staiga išbėgusį minėto lukšiečio arklį. Čia ir prasidėjo šių žmonių vaikščiojimai po teismus. R. N. teigė, kad teismai yra baigti ir jis pripažintas nekaltas, o J. Šutrikui vėl atsinaujino ankstesni skauduliai dėl prarasto arklio ir jis sako, kad jokių pinigų už užmuštą arklį iš Šakių ligoninės negavo, todėl parašė skundą generaliniam prokurorui Evaldui Pašiliui, be to, tikrai kreipsis dėl neteisybės į Strasbūrą.

Elgėsi chuliganiškai

Birželio 20 d. greitosios vairuotojas R. N. parašė pareiškimą rajono policijai dėl J. Šutriko (g. 1938 m.) elgesio jo atžvilgiu. Birželio 30 d. J. Šutrikui buvo surašytas administracinio teisės pažeidimo protokolas už tai, kad jis savo įžūliais veiksmais, pažeisdamas viešąją tvarką ir visuomeninę dorovę, iš chuliganiškų veiksmų necenzūriniais žodžiais iškeikė R. N. , lazda mosikavo prieš veidą. Už tokius veiksmus J. Šutrikui birželio 30 d. buvo skirta 28 eurų bauda.

„Aš su niekuo nesimušiau, esu invalidas su lazda, tik norėjau moteriai padėti“, – sakė lukšietis. Jis tikino nemokės nė euro ir todėl liepos 12 d. rajono policijos komisariato nutarimą dėl administracinio teisės pažeidimo apskundė Šakių rajono apylinkės teismui. Jis parašė skundą dėl greitosios vairuotojo elgesio ir tvirtina, jog šis sugriebė jį už rankos ir traumavo, o tempdamas nuo kelio užgavo traumuotą dešinę koją.

Kas melavo?

Moteris, dėl kurios saugumo kovojo kaimynai, J. Šutrikas ir medikų brigada, pasiaiškinime rašė: „Mane įsodino į greitąją pagalbą, nuvežė į Lukšių centrą ir paleido prie kultūros namų. Kadangi vis dar buvau išgėrusi, galėjau papulti po mašina arba įkristi į kokį tvenkinį ir paskęsti.“

Ar medikai taip pasielgdami nepažeidė Hipokrato priesaikos?

Šakių GMP stoties direktorius Rimgaudas Juozas Lebedžinskas redakcijai pateikė informaciją, kurioje nurodo, jog birželio 19 d. GMP brigada nuvyko į Lukšius ir apžiūrėjo moterį – išorinių sužalojimų, nubrozdinimų nebuvo. Pacientė E. K. barėsi, keikėsi, vartojo necenzūrinius žodžius medikės adresu, buvo nerami, priešinosi medicininei apžiūrai, iš burnos sklido stiprus alkoholio kvapas. Ji buvo pristatyta į Šakių ligoninės priėmimo skyrių.

Medikų ir moters parodymai nesutampa, žurnalistams patikrinti asmens medicininės kortelės neleidžia įstatymas.

Vietoj moralo

Šioje istorijoje dalyvavo daug žmonių ir jie visi kovoja dėl savo tiesos. J. Šutrikas, dažnai ieškantis tos tiesos savo gyvenime, sako, kad jis po šio įvykio nukentėjo ir fiziškai, ir morališkai, tad rankų nuleisti nežada, kovos su neteisybe, su kuria, anot jo, susiduria kasdien, iki mirties. Šakių GMP darbuotojai piktinasi žmonių nesupratingumu, trukdymu gerai atlikti savo darbą – medikams jau darosi pavojinga vykti į iškvietimus.

„Kai medikams reikia rūpintis neblaiviais asmenimis, manau, labai nukenčia žmonės, kuriems galbūt reikia tikrai rimtos medikų pagalbos“, – kalbėjo Šakių GMP stoties direktorius R. J. Lebedžinskas.

Moteris, kuri prisimena tik nuotrupas iš šio įvykio ir kaltina medikus aplaidumu, daugiau į jokias teisėsaugos institucijas su skundais nesikreipė.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.