Kaimo vidury griuvėsiai stūkso penkiolika metų

kretkampisLina POŠKEVIČIŪTĖ

Ne visi žino Kretkampį. Tai gyvenvietė palei Nemuną, prie kelio Kriūkai–Pavilkijys. Gyventojai skundžiasi, kad praeityje buvusių senelių namų ir Lietuvos aklųjų ir silpnaregių poilsio namų „Nemunas“ palikti apleisti pastatai kelią grėsmę jų saugumui ir baigia kaimą paversti džiunglėmis.

Nuotr. Penkiolika metų nenaudojamus statinius planuojama vėl parduoti, ką su jais darys naujasis šeimininkas – niekas nežino.

Šviesos kampelis šalia griuvenų

Įvažiavus į Kretkampį, ant kalvos, vidury kapinių, stovi graži Šv. diakono Stepono bažnyčia. Toliau trijų keliukų kryžkelė: vienas jų veda į aštuonbutį, prie kurio sutikome aplinką tvarkančią, čia jau dešimt metų vasaras leidžiančią Valeriją. Ji sutiko palydėti kitais keliais: apžėlęs takas su išlikusių betoninių plytelių nuolaužomis atvedė prie medinio pastato – tai 1932–1975 m. veikusių senelių namų buvusi raštinė, kuri šiandien stovi be langų ir durų. Tolėliau stovi dar vienas šios buvusios įstaigos pastatas – kurhauzo stiliaus namas, paskendęs medžių tankmėje. Jame prieškariu gyveno Šv. Zitos moterų katalikių draugijos narės, kurios rūpinosi senelių namų gyventojais. Šie pastatai buvo nacionalizuoti ir 1975 m. atiteko Aklųjų reabilitacijos profesinei technikos mokyklai. Papildomai buvo pastatytas mūrinis dviejų aukštų pastatas, kuris šiandien taip pat išdraskytas. Dar tolėliau stovi sovietiniai gremėzdai: garažai, katilinė ir vargani buvusios parduotuvės bei sulčių spaudyklos pastatai.

Penkiolika metų šaukia – SOS

Praėjus šią apleistą teritoriją, stovi dar vienas tvarkingas daugiabutis, kuriame gyvena dvylika šeimų: pensininkai, jaunos šeimos su vaikais. Dauguma jų yra dar dirbę senelių globos namuose, aklųjų mokykloje ir tuos metus prisimena su nostalgija: kol buvo minėtos įstaigos, kaimas atrodė tvarkingas – pastatai prižiūrimi, asfaltuotas takas vedė prie Nemuno, žydėjo gėlynai, takais buvo galima pasivaikščioti po pušyną.

„Griūtis prasidėjo nuo 2000 m. Išsikėlė aklieji, duris užrakino, o pastatai pradėjo eiti iš rankų į rankas. Liko griuvenos, o mums reikia į jas žiūrėti, užtat žemę atvažiavę atsimatavo iki pat daugiabučio, vos metrą mums paliko“, – piktinosi gyventojai.

Jie kreipėsi į rajono savivaldybę, Lekėčių seniūną Ričardą Krikštolaitį. Čia gyvenanti buvusio aklųjų bei silpnaregių darbingumo atkūrimo mokyklos direktoriaus Juozo Ežerskio žmona Vida Strazdienė prisimena, jog 2011 m. buvo sušnekta, kad naujasis pastatų savininkas statys senelių globos namus, t. y. bus renovuojami buvę aklųjų kombinato pastatai. Deja, šiandien šalia griūvančių statinių gyvenantys žmonės tampa liudytojais – daugiau kaip septynių hektarų plote išsidėsčiusi poilsiavietė nyksta pamažu. „Paskiausiai išvežė ir metalinius radiatorius, ir metalinę tvorą, juosusią tvenkinį“, – sako V. Strazdienė.

Padeda kunigas ir seniūnas

Kretkampio gyventojai geru žodžiu atsiliepia apie neseniai čia klebonauti pradėjusį Audrių Kurapką, kuris rūpinasi bažnyčios pastatu. Žmonės džiaugiasi, kad Lekėčių seniūnas R. Krikštolaitis paremontuoja kelius, apipjauna pakeles.

„Kalbėjausi su tų pastatų savininku, bet jis tik padėkojo, kad domiuosi, ir pasakė, kad savo turtu pasirūpins pats. Vėl teko skambinti dėl kelių supuvusių medžių, kurie kėlė realią grėsmę gyventojams. Tai atvažiavo, nupjovė ir vėl tyla. O mes į privačią valdą kištis negalime, dėl apleistų pastatų informaciją perdavėm rajono ūkio skyriui“, – situaciją pakomentavo seniūnas.

Keitėsi savininkai?

Nacionalinės žemės ūkui tarnybos prie Žemės ūko ministerijos Šakių Rajono žemėtvarkos skyriaus vedėjas Albinas Vaičiūnas patikslino, kad Kretkampio aklųjų ir silpnaregių darbingumo atkūrimo mokyklai 1992 m. priklausė pastatai ir 50,70 ha sklypas. Mokykla 1991 m. persivadino į Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos Kauno įmonės Kretkampio poilsio namus „Nemunas“, o 2002 m. pakeitė statusą ir įsiregistravo kaip UAB „Regplasta“. Ši bendrovė 2003 m. kreipėsi į Šakių žemėtvarkos skyrių ir paprašė jai įforminti naudojimo teisę į žemę, kurios balanse buvo poilsio bazė ir du daugiabučiai namai. Taip pat „Regplasta“ paprašė 50 metų laikotarpiui išnuomoti 10,40 ha, kuriame buvo minėti pastatai. UAB „Regplasta“ buvo atmatuota 7,18 ha žemės sklypas, toks šis sklypas yra ir dabar. Vėliau gyventojai abiejų daugiabučių butus išsipirko. 2005 m. UAB „Regplasta“ gavo leidimą iš tuometinio Marijampolės apskrities viršininko Albino Mitrulevičiaus disponuoti turtu – poilsio bazės pastatus parduoti, o žemės sklypą pernuomoti kitiems asmenims – taip ir buvo padaryta. 2007 m. valstybinės žemės sklypo nuomos teisės perrašytos dar kitiems asmenims.

Šiuo metu likęs vienintelis žemės sklypo nuomininkas ir septynių buvusios poilsio bazės pastatų savininkas Laimutis Jankauskas sakė, kad prieš penkerius metus įsigijo pastatus jau gana prastos būklės. Šiuo metu jis pastatus žada parduoti, o žemę pernuomoti. Ką darys naujasis savininkas su pirkiniu, L. Jankauskas nelinkęs spręsti.

Kretkampio gyventojams belieka palinkėti kantrybės – gal tunelio gale pamatys švieselę!

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.