Vietoje ūkinio – globos namai, vietoje šiukšlyno – poilsio zona

voniskiai projektasGintarė MARTINAITIENĖ

Šakių rajono savivaldybė atrinko geriausią iš keturių pagal ES investicinių veiksmų programą „Socialinės įtraukties didinimas ir kova su skurdu“ pateiktų projektinių pasiūlymų. Pritarta Voniškių kaimo bendruomenės centro pirmininko Tautvydo Šukio idėjai, kurią įgyvendinant Voniškiuose būtų kuriami nauji socialinės globos namai. Tačiau veiklus ir entuziastingas primininkas tik tuo neapsiriboja – šalia bendruomenės baigiama tvarkyti poilsio zona, kuri bus apsodinta medžiais, įrengta vaikų žaidimų aikštelė, pastatyti lauko treniruokliai.

Nuotr. Šalia bendruomenės centro baigiama įrengti poilsio zona, kur ne tik takeliai iškloti trinkelėmis, pastatyti suoliukai, bet bus ir lauko treniruokliai, jau beveik įrengta vaikų žaidimų aikštelė.

Globos namai – vietoje ūkinio pastato

Dar praėjusį mėnesį savivaldybė kvietė viešuosius pelno nesiekiančius juridinius asmenis teikti vertinimui savo projektų idėjas ir koncepcijas. Tokias idėjas pateikė Kukarskės globos namai, Kudirkos Naumiesčio parapijos socialinės pagalbos centras, VšĮ „Mano skveras“ ir Voniškių kaimo bendruomenės centras. Suskaičiavus surinktus balus ir remiantis komisijos nuomone, pastaroji idėja atrinkta kaip geriausia. Maksimali lėšų suma, skirta projekto įgyvendinimui, – 223 tūkst. 790 eurų.

Bendruomenės centro pirmininkas T. Šukys pasakojo, kad 120 gyventojų turinčiuose Voniškiuose būtų steigiami socialinės globos namai ir juose teikiamos paslaugos senyvo amžiaus žmonėms. Pagal koncepciją, globos namų steigimui būtų panaudotas šiuo metu gana apleistas ūkinis pastatas, jame rengiamas geoterminis šildymas, saulės kolektoriai. Pagal projektą jis turėtų būti beveik nugriautas, o rekonstrukcijos metu būtų pastatytas dviaukštis ar net triaukštis pastatas.

„Čia atvirai ir viešai deklaruoju, kad tas pastatas priklauso mano močiutei, statytas tėvuko. Suprantu, kad ant ribos privatūs ir viešieji interesai, bet nieko neslepiu ir pasakau, kaip yra“, – kalbėjo bendruomenės centro pirmininkas.

Jis pripažino, kad seniai mąstė, kaip pastatą prikelti antram gyvenimui, tad pasirodžius kvietimui susigundė galimybe įgyvendinti savo idėją. Be to, pusbrolio žmona Kaune dirba toje pačioje srityje, tad bendruomenės pirmininkas sulaukia patarimų, konsultacijų, palaikymo.

„Čia dar tik pradžia, net nėra ką rodyti. Nesinori ir girtis, kol nieko nepadaryta“, – kuklinosi voniškietis.

Veiklą integruotų

Įkurtuose globos namuose būtų slaugoma iki 20 senyvo amžiaus asmenų. Tam būtų sukurta apie 10 darbo vietų: slaugytojai, jų padėjėjai, virėjos, socialinis darbuotojas, ūkvedys ir pan. T. Šukys tikina, kad taip prisidėtų prie gana aukšto nedarbo lygio Plokščių seniūnijoje mažinimo. Be to, jaunas, energingas bei idėjų nestokojantis vaikinas žvelgia į ateitį ir galvoja, kad sukurta socialinių paslaugų infrastruktūra galės būti integruojama ir panaudojama tiek vietinės bendruomenės, tiek platesnės teritorijos gyventojų poreikiams. Pavyzdžiui, pagamintas maistas galėtų būti siūlomas ne tik slaugos namų, bet ir vietos gyventojams, senyviems ar specialių poreikių turintiems asmenims, organizuojamų renginių dalyvių maitinimui. Globos namų aplinkos tvarkymo paslaugą, pasak pirmininko, būtų galima užsisakyti iš bendruomenės centro, kuris turėtų galimybę pradėti teikti tokio pobūdžio paslaugas ir kitiems bendruomenės nariams. Globos namai bendruomenės nariams galėtų pasitarnauti ir gerinant medicininį aptarnavimą (galbūt dažniau atvyktų šeimos gydytojas), aprūpinant prekėmis ar vaistais vietos gyventojus. Įrengus koplytėlę, atsirastų galimybė bent kartą per mėnesį atvykti kunigui, kuris laikytų šv. Mišias.

Kieme sutikta Tautvydo močiutė įsiterpia, kad per daug tas jos anūkas čia visko „užsivedęs“, tačiau jis tik patikina, kad jei sėdės rankas sudėjęs, savaime niekas nepasidarys. Visgi pripažįsta, kad pradžia baugina, ir nemano, kad bus lengva, bet tikisi, jog laikui bėgant viskas įsivažiuos.

„Norisi integruoti veiklą, įtraukti jaunimą, aktyvinti bendruomenę ir suteikti žmonėms daugiau paslaugų“, – apie planus kalbėjo pašnekovas.

Vaikinas jau svarsto, kad sukurtoje įstaigoje būtų galima steigti mažąjį dienos centrą vaikams, kur tam pritaikytoje patalpoje vaikai galėtų paruošti pamokas, gautų pavalgyti ir dar savanoriškai atliktų visuomenei naudingų darbų. Pavyzdžiui, kaip mano T. Šukys, galėtų bendrauti su globos namų gyventojais, jiems pagal galimybes padėtų. Jis džiaugiasi, kad  voniškiečiai palaiko idėją, yra besiteiraujančių, kokių darbuotojų reikės, viena moteris net stojo studijuoti socialinių mokslų tikėdamasi, kad darbą ras gimtajame kaime.

Sukūrė poilsio zoną

Nors veiklos ruošiant projektą netrūksta, T. Šukys tik ja neapsiriboja. Dėlioja paskutinius darbus ir prie bendruomenės centro, kur baigiama kurti poilsio zona. Čia trinkelėmis iškloti takeliai, paruoštos vietos suoliukams, lauko treniruokliams.

„Artimiausiu metu turime viską pabaigti, nes šią vasarą projektą turiu priduoti“, – aiškino bendruomenės centro pirmininkas.

Čia vyresnio amžiaus žmonės galės prisėsti pailsėti, vaikai – pažaisti naujai įrengtoje žaidimų aikštelėje. T. Šukys prisimena, kad kažkada šioje vietoje buvo visiškas šiukšlynas, tad džiaugiasi, jog bendromis voniškiečių pastangomis gali sukurti gražesnę gyvenvietės aplinką. Ypač bendruomenės pirmininkas dėkingas šalia įsikūrusiai Voniškių žemės ūkio bendrovei, kuri ir techniką parūpina, ir, kiek gali, prie darbų prisideda. Darbus pagal projektą įsipareigojo atlikti patys, nes kitaip už maždaug 8 tūkst. eurų, kaip sako pirmininkas, būtų tik takeliai išėję.

„Ir dabar, kaip matot, nebaigta, dar žemių bendrovė žadėjo, ąžuoliukai laukia susodinimo, treniruoklius reikės statyti“, – darbus vardija vaikinas.

Jis planuoja, kad ateityje būtų galima ir informacinį ženklą pastatyti, gal geriamojo vandens čiaupą įrengti, kad čia dviratininkai galėtų sustoti, pailsėti.

Be abejo, daugelį stebina toks jauno žmogaus entuziazmas, vis dar neįprastas provincijoje. Tačiau paklaustas, kam jam visi rūpesčiai, Tautvydas atsako paprastai:

„Nežinau, bet jaučiu įsipareigojimą žmonėms.“

Turbūt tokia ir yra jo veiklos bendruomenėje prasmė.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.