Laikraštis „Valsčius“ – Nerijaus Naujokaičio rankose, redakcija sustabdė laikraščio leidybą

valsciusNuotr. Penktadienio laikraštis „Valsčius“ išleistas su užrašu „Mus bandė nupirkti“ ir paskelbta apie leidybos stabdymą, kolektyvas atsisveikino su skaitytojais.

Gintarė MARTINAITIENĖ

Kol kas rajone likome vienintelis laikraštis, pasisakantis už laisvą ir nesuvaržytą žodį. Netikėtas laikraščio „Valsčius“ darbuotojų žingsnis – nuo rugsėjo 16 d. sąmoningai nutraukti leidybą paaiškėjus, kad laikraštyje nedirbantys akcininkai 56 proc. įmonės kapitalo sudarančių akcijų perleido šakiečiui, gerai žinomam lenktynininkui Nerijui Naujokaičiui. Jis sako nesuprantantis tokio „Valsčiaus“ žingsnio, nes tik norėjęs atstovauti kitai akcininkų pusei. Kokiu keliu suks toliau, dar spręsiąs, bet įsitikinęs, kad laikraštis toliau bus leidžiamas.

Sustabdė veiklą, liko bedarbiai

Dėl susidariusios padėties nuo praėjusio penktadienio laikraščio kolektyvas nedirba, o „Valsčiaus“ veikla sustabdyta, kolektyvas atsisveikino su skaitytojais. UAB „Dimstis“ direktorius Arvydas Didžiapetris penktadieniniame laikraštyje skelbia, kad tolimesnė veikla spręsis nuo spalio 28 d., kai įvyks visuotinis akcininkų susirinkimas. Dabar 44 proc. UAB „Dimstis“ akcijų priklauso Arvydui ir Giedrimei Didžiapetriams, o N. Naujokaičio rankose – 56 proc. Laikraščio redaktorė paaiškino, kad ji post factum sužinojo, jog penki jau laikraštyje nedirbantys asmenys (Algimantas Vorevičius, Mindaugas Šimkūnas, Viktoras Vilčinskas, Linas Balčius, Rimutė Grušienė) patvirtino notariškai, kad akcijas valdyti perleidžia N. Naujokaičiui  (jų nusipirkti jis negalėjo įstatymiškai, nes nėra UAB akcininkas).

„Oficialiai šis sandoris sudarytas už ačiū. Neoficialiai – už dešimties metų dividendų dydžio užmokestį galimai nuo trijų iki dešimties tūkstančių eurų“, – rašė redaktorė G. Didžiapetrienė.

Šiuo metu, kaip patikino ji, visi laikraštyje dirbę aštuoni žmonės – redaktorė, direktorius, sekretorė, finansininkė, trys korespondentės ir fotokorespondentas – yra bedarbiai.

„Esame bedarbiai, nes atsilaikyti nuo mafijos yra svarbiau nei turėti bedarbio statusą“, – tikino redaktorė.

Penktadieniniame laikraštyje ji rašė, jog užvaldytas laisvas žodis reiškia demokratijos mirtį.

„Vieningai ir be menkiausių abejonių redakcija nutarė – N. Naujokaitis tokių pinigų, kad nupirktų mus visus ir priverstų vykdyti jo valią per laikraštį, dar neuždirbo ir vargu ar uždirbs. Mes nesame ir nenorime būti tie lietuviai, kurie 1940-aisiais su gėlėmis pasitiko savo okupantus, kad 50 metų paskui vaduotųsi iš nelaisvės pančių. Mes pasitraukiame“, – rašė G. Didžiapetrienė.

Ji retoriškai teiravosi: „Kas gali dirbti žmogui, kurio veikla neaiški, niekur nedeklaruota, o turtai neturi ribų, net nėra aišku, kieno valią jis vykdo?“

Kas valdo rajoną?

Nors redaktorė pripažino, kad atsisveikinti liūdna, bet ji išreiškė viltį, kad kolektyvo pasiaukojimas ir išreikšta pozicija padės rajono gyventojams susivokti, kas gi vyksta mūsų rajone, kas jį valdo, kas ir kieno valią vykdo ir į kokią carizmo laikų balanos gadynę smunkame...

Pasak G. Didžiapetrienės, laikraštis trukdė tiek N. Naujokaičio, tiek jo bendražygių planams.

„Tūnant rajono valdžios šešėlyje ir veikiant per merą, užvaldytą per visas silpnąsias jo vietas, bei į savivaldybės administraciją infiltruotus savo žmones, apetitas augo užvaldyti visą rajoną kaip kokį chanatą“, – mintimis dalijosi redaktorė, pabrėžusi, kad savivaldybės administracijoje ir netgi rajono taryboje dirbančių N. Naujokaičio žmonių žodis yra aukštesnis ir diktuojantis strateginius savivaldybės tarybos sprendimus.

Tokiais žmonėmis įvardinti ne tik meras Juozas Bertašius, administracijos direktorius Evaldas Sniečkus, jo pavaduotoja Inga Cibulskienė, bet ir tarybos nariai Paulius Puskunigis, Valdas Stankūnas.

Tikslas – atstovauti akcininkams  

Visgi kyla klausimas, kokia paties N. Naujokaičio pozicija.

„Aš turiu tik tų kitų žmonių, su kuriais tiek metų niekas nesiskaitė ir jie kentėjo, bijodami į redakciją užsukti kažko paklausti, įgaliojimus. Chaosas ten buvo. Ką reiškia įmonei tiek metų dirbti be jokio akcininkų susirinkimo apie finansinę veiklą? Kam mokami dividendai? Mokėjo kiek norėjo ir kaip norėjo. Pakelsim ir pažiūrėsim situaciją ir dėl Violetos Seredžiuvienės, kuri tiesiog išdurta liko, akcijų. Bet kuriam iš jų galit pasiskambint, tą patį pasakys“, – akcentavo N. Naujokaitis, retoriškai teiravęsis, kas čia nelegalaus.

Be to, jis retoriškai kėlė klausimus: „Kiek nepasitenkinimo ir pykčio turi akcininkai, jeigu tiesiog sutiko parašyt įgaliojimą.“ Esą jų interesus atstovaujančio žmogaus buvo ieškoma ilgą laiką ir N. Naujokaitis tiesiog sutiko juo būti.

Jam įdomi ir iki šiol laikraštyje dirbusių kai kurių darbuotojų pozicija: „Kalbėjo, kad Didžiapetriai tokie, ir anokie, nesiskaito, algų nemoka, o dabar jų pusėje. Aišku, dabar darbuotojams sunku...“

Laikraštį leis

Jis tikino UAB „Dimstis“ direktoriui A. Didžiapetriui siūlęs ir notariškai pasirašyti sutartį, kad niekas nebus atleista, nors ir dešimt metų liks esamose pareigose ir galės dirbti toliau. Pasak N. Naujokaičio, dar penktadieninio „Valsčiaus“ išleidimo išvakarėse jis buvo susitikęs su A. Didžiapetriu ir sukirtęs rankomis dėl tolimesnio darbo.

„Vakar vakare (ketvirtadienį) susitikom, dvi valandas šnekėjom, sakė gal net geriau, kad visų interesams atstovaus vienas žmogus. Planavom kartu dirbti, turiu minčių dėl reklamos, veiklos organizavimo, bet pagrindinis dalykas – dėl finansų skaidrumo“, – kalbėjo penkių akcininkų interesams sutikęs atstovauti lenktynininkas.

Jis sako, jog jam įdomūs gimtieji Šakiai, todėl nesigaili žengęs šį žingsnį, tik nesupranta, kuo tikėti – pokalbiu ar akibrokštu penktadienį, kai laikraštis išleistas su užrašu „Mus bandė nupirkti“ ir paskelbta apie leidybos stabdymą.

N. Naujokaitis aiškina: „Jie prieš kitus akcininkus, kad neišleido laikraščio, atsakys ne akcijomis, o turtu. Jie nesupranta, kur papuolė. Čia rimti dalykai. Čia nėra kažko perėmimas. Tik noriu, kad būtų teisybė.“

Apie tai, kad toliau „Valsčius“ nebus leidžiamas, pasak N. Naujokaičio, nėra net kalbos. Tik klausimas, ar bus naujas kolektyvas, ar veikla tęs dabartinis.

„Jei tą kūdikį, kurį sukūrė, nori uždaryt, jų teisė. Jei nori vaidinti aukas – irgi. Kol kas reaguoju ramiai. Matysim, kuriuo keliu einame“, – sakė N. Naujokaitis, neatmetęs galimybės ir dėl neeilinio susirinkimo šaukimo.

Akcininkai, akcijas valdyti perleidę N. Naujokaičiui, savo sprendimo per daug komentuoti nelinkę. A. Vorevičius tikino, kad santykius aiškintis per spaudą yra nei šis, nei tas, tačiau jis viliasi, kad viskas išsispręs po akcininkų susirinkimo.

„Niekas čia dar neaišku“, – sakė jis.

Be to, mano, kad redakcija, sustabdžiusi laikraščio leidimą, pasielgė per daug drastiškai.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.