Dėl negyvenamo ir dvokiančio buto – krūva reikalų

buto durys
Nuotr. Apleisto buto durys prieš kelias savaites buvo išlaužtos, nes trūko radiatoriaus vamzdis, tai bendrasavininkė su sūnumi jame buvo, atidarė orlaides, kad mažėtų kaimynus piktinantis nemalonus kvapas. Juos neramina ir galimų parazitų grėsmė.

Gintarė MARTINAITIENĖ  

Apie šešerius metus negyvenamas, apleistas ir dvokiantis S. Banaičio gatvėje 6 numeriu pažymėtame name esantis butas – galvos skausmas ne tik namo gyventojams. Šie teiraujasi, kodėl tiek skolų turintis butas negali būti parduotas varžytinėse. Buto bendrasavininkė (kita dalis priklauso jos buvusiam sutuoktiniui) sako, kad  nusibodo kreiptis į įvairias įstaigas, nes atsimuša kaip į sieną. Tad nejau padėtis be išeities?

Dėl negyvenamo buto – krūva reikalų

S. Banaičio gatvės 6-ame name gyvenanti moteris skundėsi, kad pirmame aukšte Teodorui Alytai ir jo buvusiai sutuoktinei Danutei Alytienei priklausantis negyvenamas butas jau seniai namo gyventojams neduoda ramybės.

„Smarvė būna, kad baisu. Ir žiemą, ir vasarą laiptinės duris turime atdaras laikyti. Tai vasarą nieko, o žiemą šildome orą. Be to, ir dėl visokių parazitų neramu. Sakė, net žiurkių jau ten yra. Drėgmė kaupiasi, mano buto kampai pelija“, – guodėsi namo gyventoja, dėl saugumo nenorėjusi viešinti savo vardo ir pavardės.

Ji pasakojo, kad buto savininkas į jį tempdavo visokį šlamštą net iš konteinerių, tad nieko stebėtino, kad ir kvapai ne patys maloniausi. Kai kaimynai jį užspeitė į kampą, tai tik naktimis čia užklysdavo, o paskutiniu metu visai nesirodo.
„Suprantu, metalą dar parduoda, bet ten iki lubų visokio šlamšto“, – pasakojo moteris.

Traukdama iš pašto dėžutės neapmokėtas UAB „Šilumos tinklai“ sąskaitas ji stebisi, kodėl nieko nesiimta atsakingos institucijos, nors skola siekia beveik 3 tūkst. eurų.

„Aš ir pati kiek kreipiausi... Ir į savivaldybę ėjau, ir merui rašiau. Nieko. Nejau negali varžytinėse parduot? Nejau neatsirastų, kas nori nupirkti?“ – teiravosi moteris.

Namo bendrijos pirmininkas Petras Matusevičius tikina, kad dabar situacija kontroliuojama.

„Oi, čia jau praeitos visos instancijos... Bet dabar situacija bent jau valdoma ir to buto savininko sūnus pažadėjo sutvarkyti. Jau ir pradėjo ten kažką...“ – sakė pirmininkas.

Pasak jo, norai gali būti geri, bet kai yra privati valda, į ją negali kištis, kas nori.

Tą patį pripažino ir daugiabučius administruojančios UAB „Šakių komunalinis ūkis“ direktorius Darius Mikelionis. Nors minėto daugiabučio bendrovė neprižiūri, bet ir tarp prižiūrimų panašių atvejų „ne vienas ir ne dešimt“. D. Mikelionis patikino, kad tokiais atvejais „krūva reikalų“ ir jie sprendžiami tik teisiniu keliu. Šakių seniūnijos seniūnas Dalius Jasevičius kelia tą patį retorinį klausimą: „O ką galime padaryti? Butas privatus ir privati nuosavybė.“

Atsimuša kaip į sieną

Butas, kaip minėta, priklauso buvusiems sutuoktiniams. D. Alytienė guodėsi, kad be buvusio vyro sutikimo jos rankos surištos. Tad ir čia – krūva reikalų.

„Atiduočiau aš tą butą kad ir pusvelčiui. Tegul tik ima. Bet be jo nieko nepadarau. O jis tyli, Žiegždriuos gulėjo. Tik teismas jį gali pripažinti neveiksniu. Ką čia aš“, – guodėsi Lukšiuose gyvenanti moteris.

Ji sako, kad ją jau kaip nuluptą pažįsta, nes tiek eita, teirautasi...

„Žinokit atsibodo jau man. Kas per įstatymai ir tvarka? Kur einu, atsimušu kaip į sieną. Niekas negali padėti. Tegul antstoliai pakrutina“, – kalbėjo pašnekovė.

Ji sako mokanti savo dalies mokesčius ir niekaip nesupranta, kodėl „niekas nesikabina prie nemokančio buvusio vyro“.

D. Alytienė pasakojo, kad prieš kelias savaites su iš užsienio grįžusiu sūnumi išplėšė buto duris, aptvarkė, orlaides atidarė, kad butas vėdintųsi, spyną užkabino. Dabar turėtų grįžti kitas sūnus, tad vėl ketina imtis darbų.

„Situacija baisi. Aš pati grupę turiu... Kur tą chlamą išvežti? Ko ten tik nėra... Ir seniūnijoje buvau, sakau – gal transportą duotų“, – kalbėjo moteris.

Turi įsiregistruoti nuosavybę

UAB „Šakių šilumos tinklai“ generalinis direktorius Laimutis Kasparavičius patikino: „Dėl minėto buto yra priteistos šešios bylos ir visos jos po teismo atiduotos antstoliui.“

Antstolis Arūnas Balčiūnas kalbėjo, kad nėra taip, kaip kad žmonės dažnai mano, jog antstolis sugalvoja ir gali iškeldinti ar be teismo sprendimo imtis kitokių veiksmų. Be to, jis svarstė, kiek informacijos gali būti viešinama, nes tai susiję su privačiu asmens gyvenimu.

„Viskam reikia teismo sprendimo. Teismas kreipėsi dėl skolų išieškojimo, bet pirmiausiai tas asmuo turi savo vardu įsiregistruoti nuosavybę, ko nėra padaręs“, – komentavo antstolis.

Tad butas tarsi pakibęs ore. Jis priklauso abiem sutuoktiniams, bet juridiškai šiuos dalykus susitvarkiusi tik D. Alytienė. Tad, kaip sakoma, trukt už vadžių... Žinoma, situacija pasikeistų, jei teismas, tarkim, pripažintų T. Alytą neveiksniu. Bet dėl to irgi reikia kreiptis į teismą. Tai pagal įstatymą gali padaryti asmens sutuoktinis, tėvai, pilnamečiai vaikai, Socialinės paramos skyrius ar prokuroras.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.