Šakius akylai stebi vaizdo kameros

kameros mieste
Nuotr. Apie mieste įrengtas vaizdo stebėjimo kameras perspėja prie pagrindinių įvažiavimų į Šakius esantys ženklai.


Agnė NAUMAVIČIŪTĖ  

Metų metus buvo diskutuota, tartasi, planuota, kol pagaliau apsispręsta – Šakius jau kuris laikas stebi vaizdo kameros. Pirmuoju etapu mieste įrengta dešimt kamerų, kurios stebi „karščiausias“ miesto vietas.

Naudą pajuto tuoj pat

Kone daugiausiai kamerų stebi Jaunimo kūrybos ir sporto centro (JKSC) pastatą, prie kurio kameros sumontuotos kovo mėnesį. Dar tuomet JKSC direktoriaus pavaduotojas suaugusiųjų sportui ir ūkio reikalams Paulius Puskunigis teigė, jog nebeapsikentė netvarkos, kuri būdavo pastebima ypač po savaitgalių. Mat JKSC – viena mėgstamiausių jaunimo susibūrimo vietų, todėl visai nenuostabu, kad ypač po naktinio jaunimo pasibuvimo būdavo randamos krūvos šiukšlių, nuorūkų ar net kraujo dėmių. Kol prie pastato nebuvo įrengtos vaizdo stebėjimo kameros, centrą spėta „pašventinti“ ne vieną kartą: sulankstyti lietvamzdžiai, padegtos durys, aprašinėtos pastato sienos. Taigi reikėjo imtis priemonių – kęsti tokių išdaigų nebebuvo įmanoma.

JKSC įsirengė aštuonias kameras. Tai padarė nuosavomis lėšomis. Praėjus pusmečiui P. Puskunigis sako, kad kamerų atnešta nauda – neabejotina.

„Nereikėjo ilgai laukti, tik sudėjus kameras, vandalizmas baigėsi. Juk jaunimas kameras nesunkiai pastebi, apie tai taip pat informuoja užrašas, spaudoje, manau, irgi ne kartą skaitė“, – kalbėjo P. Puskunigis.

Padeda saugoti miestą

Savivaldybė dar anksčiau nei JKSC nusprendė, jog Šakių mieste taip pat reikia įrengti kameras. Prieš tris mėnesius konkursą laimėjusios UAB „VS sistemos“ specialistai miesto centre sumontavo dešimt jų.

Dvi kameros įrengtos centriniame miesto skvere, viena ant stoties pastato. Taip pat stebima miesto centre esanti sankryža, ant laikinojo kultūros centro „Jaunystė“ įrengta kamera, nukreipta į savivaldybės bei rekonstruojamo kultūros centro pastatus. Dvi kameros įrengtos J. Lingio parke, o po vieną kamerą sumontuota ant bibliotekos ir naujojo policijos pastato.

Iš viso iš rajono savivaldybės biudžeto vaizdo stebėjimo kamerų įrengimui skirta 7 tūkst. eurų. Tiesa, tai tik pirmasis kamerų įrengimo etapas, ateinančiais metais jų planuojama įrengti dar daugiau. Kiek, priklausys nuo turimų biudžeto lėšų.

Beje, jau kuris laikas atvažiuojančiuosius į Šakius pasitinka  užrašai „Miestas stebimas vaizdo kameromis“ –  ženklai įrengti prie pagrindinių įvažiavimų į miestą.

Dar prieš įrengiant kameras buvo nemažai diskutuota, kas turėtų tuo rūpintis jų perduodamu vaizdu. Galiausiai nuspręsta vaizdo stebėjimo serverinę įrengti savivaldybės administracijoje. Buvo planuota, kad vaizdas bus perduodamas ir seniūnijos administracijai, tačiau, kaip informavo seniūnas Dalius Jasevičius, laikantis įstatymų taip elgtis negalima.

Kas pasikeitė per tris mėnesius, kai Šakiai yra stebimi? D. Jasevičius teigė, kad apskritai kamerų įrengimas jau yra didžiulis žingsnis į priekį ir puiki prevencinė priemonė prieš vandalizmo atvejus bei kitus įstatymų pažeidimus. O gyventojai, turintys blogų ketinimų, susizgrimba, atsiminę, kad už chuliganiškus poelgius vėliau gali tekti atsakyti.

„Tiesa, kol kas gyventojų, kurie kreiptųsi dėl kažkokių problemų, kurias išspręsti padėtų filmuota vaizdo medžiaga, nebuvo“, – komentavo D. Jasevičius.

Šakiai vaizdo kameras įsigijo tik šiais metais, o Griškabūdyje šios kameros įrengtos jau gerokai seniau, prieš dešimtmetį. Miestelį stebi aštuonios prie kultūros centro, autobusų stotelės sumontuotos kameros.

Metų pradžioje prie vietovių, kurios stebimos, prisijungė ir Lekėčiai –  sausio mėnesį čia įrengta net penkiolika vaizdo stebėjimo kamerų. 

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.