Rajone pasiutligė nepasitvirtino

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC) duomenimis, pirmąjį šių metų pusmetį medicinos pagalbos kreipėsi 2659 asmenys, nukentėję nuo įvairių laukinių ir naminių gyvūnų. Tai – aštuoniasdešimt keturiais atvejais daugiau nei pernai per tą patį laikotarpį (pernai – 2575).

Nuo ligos vaistų nėra, todėl vienintelė galimybė apsisaugoti ir išvengti mirties – laiku atlikta vakcinacija. Šiais metais iki birželio mėnesio imunoprofilaktika skirta 1389 apkandžiotiems asmenims (praeitais metais per tą patį laikotarpį – 934).
ULAC duomenimis, dažniausiai žmonės nukenčia nuo šunų.
 
Šiais metais Marijampolės apskrityje iš viso nukentėjo 151 asmuo: nuo šunų nukentėjo 122 asmenys (pernai 99), nuo kačių 29 (pernai 26). Šiais metais Marijampolės apskrityje nei nuo žiurkių, nei nuo kitų naminių ir laukinių gyvūnų žmonės nenukentėjo.

Šakių rajono valstybinės maisto ir veterinarijos duomenimis, šiais metais buvo gauta 50 pranešimų apie žmones, kuriuos apkandžiojo gyvūnai, iš jų aštuonios katės, 42 šunys. Laimei, nė vienas pasiutligės atvejis nepasitvirtino.

Specialistai primena, kad pasiutligė – tai ūminė žmonių ir gyvūnų virusinė centrinės nervų sistemos infekcija, kuri, netaikant specifinių profilaktikos priemonių, visada baigiasi mirtimi. Iki šiol nėra veiksmingo pasiutligės gydymo, todėl įkandus bet kokiam gyvūnui rekomenduojama kreiptis į asmens sveikatos priežiūros įstaigą, kur gydytojas įvertinęs situaciją skirs pasiutligės vakcinacijos kursą.

Pasiutlige užsikrečiama, kai žmogui įkanda, įdreskia ar apseilėja sergantis naminis ar laukinis gyvūnas, su kurio seilėmis pasiutligės virusas patenka į žaizdą.

Pirmieji pasiutligės simptomai panašūs į gripą: karščiavimas, galvos skausmas, didelis silpnumas.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.