Reglamento pokyčiai – tarybos narių nepareigingumui ir piktnaudžiavimui pažaboti

reglamento
Nuotr. Rajono savivaldybės darbo grupė tarybos veiklos reglamento pakeitimams ir papildymams parengti nusprendė, kad tarybai siūlys savo veikos dokumente atlikti tam tikrus pakeitimus.

Gintarė MARTINAITIENĖ

Praėjusį trečiadienį posėdžiavusi darbo grupė nusprendė artimiausiam savivaldybės tarybos posėdžiui siūlyti tam tikrus reglamento pakeitimus, kurie bent iš dalies pažabotų nepareigingus ar net piktnaudžiaujančius tarybos narius. Svarstyta, ar etiška ir solidu deklaruoti ypač didelį darbo valandų skaičių su rinkėjais, kai tarybos narys  agituoja kaip kandidatas į Seimą? Pasirodo, kai kurie tarybos nariai pareigingumu nepasižymi ir kitais klausimais.

Neadekvačiai išaugo

Rajono savivaldybės tarybos veiklos reglamento (tarybos darbą nustatantis dokumentas) pakeitimams ir papildymams parengti sudaryta darbo grupė mano, kad būtų tikslinga pakoreguoti tam tikras reglamento vietas. Vienas iš tokių pakeitimų būtų dėl tarybos narių faktiškai dirbto laiko su rinkėjais.

„Viskas gal būtų gerai, tačiau dviejų tarybos narių deklaruotas susitikimų su rinkėjais darbo laikas neadekvačiai išaugęs“, – patikino darbo grupės pirmininkas Edgaras Pilypaitis.

Jis sako tai pastebėjęs visiškai atsitiktinai – merui atostogaujant ant ataskaitų teko pasirašyti jam, tad ir išlindo yla iš maišo.

Kalbama apie tarybos narius Lauryną Suodaitį ir Mindaugą Tarnauską. Pastarasis yra kandidatas į Seimo narius.

„Kandidatų rinkiminės kampanijos gana plačiai išpublikuotos ir kai kurios datos, kad dirbo su rinkėjais kaip eiliniai tarybos nariai, sutapo su akcijomis, kurios buvo pristatytos kaip rinkiminė kampanija“, – kalbėjo mero pavaduotojas.

Pažiūrėjus į datas, kada tarybos narys dirbo su rinkėjais, matyti, kad tuo metu M. Tarnauskas dalino lankstinukus Panoviuose kaip kandidatas į Seimo narius ar tuo metu atvyko A. Zuokienės autobusiukas į Šakius ir pan. Pats M. Tarnauskas sako, jog reikėtų tikslinti, ar datos sutampa, nes nepamena.

Reglamente neapibrėžta, kas gali būti traktuojama kaip darbas su rinkėjais, už ką būtų sumokama iš savivaldybės biudžeto. Tad kas nedraudžiama, vadinasi, leidžiama?

Galbūt ir čia nereikėtų ieškoti nepametus, bet valandų skaičius didelis kaip niekad. Pavyzdžiui, jei anksčiau M. Tarnauskas deklaruodavo maždaug po 10 val. per mėnesį (daugeliui tarybos narių tai yra maksimalus valandų skaičius), tai liepą jis dirbo 22 val., rugpjūtį 43 val., o rugsėjį deklaravo 32 val. L. Suodaičio darbo valandos padvigubėjo. Jei anksčiau būdavo apie 10 val., tai dabar vidutiniškai apie 20 val.

Vertina kaip politikavimą

Pats M. Tarnauskas šioje situacijoje neįžvelgia nieko kito kaip vicemero politikavimą prieš savaitgalį vyksiančius rinkimus. Jis sako: kiek buvo prašomas patikslinti susitikimų laiką, tiek tai ir darė, detalizavo. Be to, yra įsitikinęs, jog netgi ir išaugęs valandų skaičius neatspindi realios situacijos.

„Anksčiau išvis mažai su L. Suodaičiu deklaruodavome, nors ir turėdavome tai daryti. Jei faktiškai išdirbtą laiką nurodytume, tai būtų ir 60, ir 70, ir 80 val.“, – tikino tarybos narys, patikslinęs kad anksčiau tai buvo tiesiog kaip visuomeninė veikla.

Ne vienas susitikimas, kaip kalbėjo jis, buvo nurodytas kaip tarybos nario, o ne kandidato, tad nesupranta, kur čia kriminalas.

Kas yra darbas su rinkėjais?

Pavyzdžiui, kiti tarybos nariai darbo su rinkėjais išvis nedeklaruoja ir net svarsto, ką galima įvardinti kaip darbą su rinkėjais.

„Tai gal aš ir kažkur kavinėje kalbėsiu su žmogumi kavą gerdamas, bet ar tai galima traktuot kaip darbą su rinkėjais?“ – mąstė Vaidas Balčiūnas.

Jam pritardamas Bernardinas Petras Vainius pripažino, kad apskritai nesusimąstęs, jog tai galima deklaruoti.

Tiesa, būna pateikiamos frakcijų ataskaitos, darbas posėdžių metu, kur užmokestis skaičiuojamas už valandas, bet atskirų tarybos narių valandinis darbas su rinkėjais – retas reiškinys.

Įdomumo dėlei galima paminėti, kad valandinis užmokestis skaičiuojamas pagal tai, koks tame ketvirtyje buvo vidutinis darbo užmokestis. Pavyzdžiui, rugsėjį už vieną val. buvo skaičiuojama 4,39 eurai, tad paskaičiuokime, protingieji kurmiai...  Be valandinio atlygio tarybos nariams, kaip tai numato reglamentas, kas mėnesį mokama 0,3 dydžio išmoka, apskaičiuojama pagal skelbiamą Lietuvos ūkio vidutinio mėnesinio darbo užmokesčio dydį. Finansine išraiška tai sudaro apie 230–240 eurų.

Pakeitimus tvirtins taryba

Beje, klausimą mero pavaduotojas M. Tarnauskui dėl išaugusio valandų skaičiaus buvo pasirengęs užduoti ir paskutinio tarybos posėdžio metu rugsėjo pabaigoje, tačiau nespėjo, nes pareiškimą perskaitęs M. Tarnauskas ir L. Suodaitis iš posėdžio išėjo šiam nepasibaigus.

Galėjo tarybos narys bei kandidatas į Seimą išaugusį valandų skaičių paaiškinti ir darbo grupės posėdžio metu, bet jame nedalyvavo, nors yra vienas iš grupės narių.

Be jo ir minėto E. Pilypaičio darbo grupę sudaro visų penkių komitetų pirmininkai bei tarybos sekretorė Inga Kanapeckienė.

Tad posėdžio dalyviai svarstė, jog tiesiog reikėtų reglamente nurodyti, kad apie darbą su rinkėjais turėtų būti informuojama viešai ir iš anksto, bei įrašyti, kad rinkiminės kampanijos metu tai nėra leidžiama.
„Rinkiminės kampanijos laikotarpiu galime agituoti kiek norime, bet neimkime už tai pinigų“, – kalbėjo V. Balčiūnas.

Pasirodo, kartais tarybos nariai delsia pateikti ataskaitas arba pateikia netiksliai. I. Haase svarstė galimybę tokius atvejus svartyti Etikos komisijai.

„Visgi tikrai ne sekretorės darbas tikrinti, kas Gelgaudiškyje vyko tam tikrą dieną, jei nurodytas laikas nesutampa“, – kalbėjo I. Haase.

Vicemeras taip pat svarstė, kad, nors pinigai ir nėra dideli, tačiau reglamente turėtų būti aiškiai apibrėžtos sąvokos, kad nekiltų jokių piktnaudžiavimo galimybių. Nors darbo grupė ir sutarė, kas turėtų būti pakeista, galutinį žodį dėl reglamento pokyčių tars savivaldybės taryba.

„Tiesiog anksčiau nėra tokių atvejų buvę, tad ir reglamente nėra, bet, kaip matome, kartais pats gyvenimas padiktuoja pokyčius“, – mintimis dalijosi darbo grupės pirmininkas.

Neatsiskaito laiku

„Amžina problema“, kaip kalbėjo I. Kanapeckienė, ir ta, kad daugelis tarybos narių yra nepareigingi ir laiku neatsiskaito už tarybos nario išmokas (kanceliarijos, pašto, transporto, interneto, telefono išlaidos). Dažniausiai jiems reikia lipti ant kulnų ir priminti, kad būtų pateiktos ketvirčio išmokų ataskaitos. Tarp tokių – Arvydas Šlėderis, Tomas Skaizgirys, Eglė Dragūnaitytė. Kaip pavyzdingus tarybos narius, atsiskaitančius net kas mėnesį, galima įvardinti I. Haase, Aušrelę ir Romą Pukinskus. Laiku ataskaitas pateikia ir Dinara Gudaitienė, Algimantas Damijonaitis, Juozas Puodžiukaitis, Violeta Simonavičienė.

Darbo grupė svarstė, kaip priversti tarybos narius būti pareigingesnius. Prabilta, kad galbūt ir šiuo klausimu galėtų talkinti Etikos komisija.

„Vieną kartą patarkuotų, kitą ir susitvarkytų. Juk čia 5 min. darbas“, – kalbėjo ir kolegų elgesiu stebėjosi J. Puodžiukaitis.

Jam pritarė ir I. Haase. Ji priminė, kad, tarkim, Seime Etikos komisija tokius atvejus svarsto gana dažnai, tad kodėl nebūtų galima to taikyti rajone? Tiesa, pagal Šakių rajono savivaldybės tarybos veiklos reglamentą atsiskaitymas už išmokas gana paprastas, nes neprašoma nei čekių, nei detalesnio pagrindimo. Darbo grupė kalbėjo ir apie tai, kad už neatsiskaitytą laikotarpį tiesiog galėtų būti nemokama išmoka.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.