Apie penktadalį balsų rinkimuose nulėmė jauni žmonės

Per šių Seimo rinkimų pirmąjį turą apie penktadalį balsų nulėmė jauni žmonės iki 34 m., kurie neįprastai aktyvūs buvo išankstinio balsavimo metu. Tačiau pilietiškai aktyviausia buvo vidutinio – 45–64 m. amžiaus žmonių kategorija.

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) duomenimis, rinkėjų iki 24 m. dalis sudarė 8 proc., 25–34 m. – 13 proc., 35–44 m. – 15 proc., 45–54 m. – 18 proc., 55–64 m. – 19 proc., 65–74 m. – 15 proc., nuo 75 m. – 13 proc.
 
Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto profesorė politologė Ainė Ramonaitė atkreipė dėmesį, kad po 2012 m. rinkimų atlikti tyrimai parodė, kad Lietuvoje yra ypač ryški takoskyra tarp to, kaip balsuoja jaunimas ir kaip vyresni žmonės. Nors situacija dabar pasikeitusi. Tuo metu buvo tokia tendencija, kad vyresni žmonės iš esmės rinkosi tarp socialdemokratų ir TS-LKD, o jauni žmonės rinkosi tarp liberalų ir Darbo partijos.

Pasak politologės, toks susiskaldymas pagal amžių buvo labai nustebinęs, nes kitose šalyse paprastai nėra tokio skirtumo, nes kažkuria prasme iš tėvų vaikams persiduoda partinė tapatybė.

Politologė atkreipė dėmesį, kad Lietuvoje politinių pažiūrų perdavimas iš kartos į kartą pastebimas tik labai siauroje rinkėjų grupėje.

Pasak politologės, nors visame pasaulyje vyresni žmonės yra aktyvesni rinkimuose, o jaunimas yra šiek tiek pasyvesnis, ir vėlgi paskui su amžiumi aktyvumas mažėja, nes žmonės dėl sveikatos ar kitų priežasčių nebeateina balsuoti. Beje, vyresnės kartos pažiūras jau yra sunku keisti.

„Jaunimo žiniasklaidos vartojimo įpročiai yra labai skirtingi nuo visų žmonių, kadangi jie nežiūri tradicinės žiniasklaidos – televizijos, laikraščių, tai jie nėra tiksliai informuoti apie visą partinės sistemos paveikslą. Daugiausiai juos pasiekia žinios per „Facebook“ arba, pavyzdžiui, provincijoje per draugus, tam tikras organizuojamas šventes. Jie iš savo informacinio lauko ir ima tas žinias apie partijas ir politiką“, – sakė A. Ramonaitė.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.