Pajotijo kaimo gyventojų kantrybė senka

pajotijys
Nuotr. Pajotijo kaimo seniūnaitis Arūnas Varankevičius sako, kad daugiau gyventojai už vandenvietės remontą nemokės.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Pajotijo kaimo (Gelgaudiškio sen.) 28 namų gyventojai gali likti be geriamo vandens. Jie tapo bankroto administratoriaus ir rajono savivaldybės nesusikalbėjimo įkaitai. Bendruomenė nesulaukia jokios pagalbos iš rajono savivaldybės, kuri tiesiogiai atsakinga už geriamojo vandens tiekimą  gyventojams, o savivaldybė aiškina negalinti kištis į privatų verslą ir prašo turėti kantrybės.

Prieš dvejus metus Pajotijo kaimui vandenį tiekusi UAB „Stagro“ bankrutavo ir vandenvietės valdytoju tapo bankroto administratorius, kuris nebuvo suinteresuotas Pajotijo kaimui tiekti vandenį. Kad kaimas neliktų be vandens, su minėtu administratoriumi buvo pasirašyta panaudos sutartis. Pasak Pajotijo kaimo seniūnaičio Arūno Varankevičiaus, vandens tiekimas yra problematiškas, nes senoje, pusšimčio metų vandenvietėje nuolat vyksta gedimai, o už jų šalinimą apsimokėti reikia patiems gyventojams.

„Praėjusių metų pabaigoje vandenvietėje sugedo siurblys, gyventojai surinko lėšas ir pirkom naują siurblį, kuris atsiėjo apie 500 eurų. Kreipėmės konkrečiai į rajono savivaldybės administracijos direktorių Evaldą Sniečkų dėl lėšų siurblio pirkimui skyrimo, bet gavome atsakymą, kad už siurblį nebus kompensuota. Mums kyla klausimas, ar tai yra kaimo reikalas? Ar vandens tiekimo funkciją neturėtų užtikrinti rajono savivaldybė?“ – dėstė rūpesčius seniūnaitis.

Tačiau bėdos su Pajotijo kaimo vandenviete tuo nesibaigia. Spalio pradžioje trūko požeminė vandentiekio trasa, apie telkšančią balą gyventojai informavo A. Varankevičių, o šis kreipėsi į UAB „Šakių vandenys“. Šiuo metu minėta organizacija atlieka remonto darbus, o jie, pasak A. Varenkevičiaus, atsieis apie 800 eurų.

„Sąskaita vėl bus pateikta kaimo bendruomenei, bet šį kartą mes būsime kategoriškai prieš tokį mokėjimą ir kreipsimės į rajono savivaldybę, kad jie padengtų išlaidas, arba imsimės drastiškų priemonių – nutrauksim panaudos sutartį“, – dėstė A. Varenkevičius.

Šiandien Pajotijo kaimo gyventojai sunerimę: ar šita problema bus kada nors sprendžiama?

Rajono savivaldybės Ūkio skyriaus vedėjas Kęstutis Kuncaitis paaiškino, kad jau prieš kelerius metus UAB „Šakių vandenys“ minėtame kaime įsigijo žemės sklypą, kuriame numatė įrengti naują vandens gręžinį.

„Reikia žemės ūkio paskirties žemę pakeisti į komercinės paskirties žemę, tik tuomet „Šakių vandenys“ galės įsirengti naują gręžinį ir tiekti vandenį. Rajono savivaldybės taryba turi pakeisti bendrąjį planą, tą, tikėkimės, padarys lapkričio mėnesį, greitesnio sprendimo nėra. Turėkit kantrybės, šią problemą išspręsim“, – paaiškino K. Kuncaitis.

Verslininkas Edmundas Rinkevičius įsitikinęs, kad Vietos savivaldos įstatymas įpareigoja rajono savivaldybę ir UAB „Šakių vandenys“ užtikrinti geriamo vandens tiekimą Pajotijo kaimo gyventojams.

„Jūs tas sąskaitas už vandenvietės remontą, tinklų taisymą pateikit rajono savivaldybei ir tegul jie apmoka, jie tai privalo padaryti“, – teigė gelgaudiškietis E. Rinkevičius.

Pajotijo kaimo gyventojų netenkina valdžios požiūris, jie svarsto, kaip rajono savivaldybė gali kaimo bendruomenei padėti ekstremaliose situacijose dėl vandentiekio.

K. Kuncaitis kalbėjo kategoriškai: savivaldybė į privatų, tuo labiau bankrutuojančios įmonės turtą neturi teisės investuoti.

„Būkit kantrūs! Šiuos žodžius jau girdime gal ketvirtą kartą. Jeigu rajono savivaldybė geranoriškai apmokės paskutinių vandenvietės remontų išlaidas, tai būsime kantrūs“, – patikino A. Varankevičius.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.