Reglamento pokyčiai – tarybos narių pareigingumui skatinti

pukinskiene ausrele
Nuotr. „Tai nereikia balotiruotis į narius savivaldybėje, kurioje tu negyveni, neturi darbo vietos ir esi nutolęs kaip laivas per 100 km“, – Aušrelė Pukinskienė.


Gintarė MARTINAITIENĖ

Apie tai, kad svarbiausiame savivaldybės tarybos darbą nusakančiame dokumente – reglamente turėtų būti atlikti tam tikri papildymai bei pakeitimai, jau rašėme ne kartą. Posėdis, kuriame buvo kalbama apie būsimus reglamento pakeitimus, susilaukė nemažai atgarsio. Spalio 28 d. posėdžiavusi savivaldybės taryba pagaliau pritarė tam tikriems reglamento pakeitimams.

Finansų komiteto siūlymu reglamentas papildytas punktu, kad tarybos nariui be pateisinamos priežasties (pateisinamos priežastys – liga, atostogos, tarnybinė komandiruotė, stichinė ar artimųjų žmonių nelaimė) galima praleisti ne daugiau kaip tris ne tik tarybos, bet ir komiteto posėdžius. Jei iš eilės praleidžiami trys posėdžiai, apie tai informuojamas meras ir paskui klausimas svarstomas Etikos komisijoje.

Finansų komiteto posėdžio metu pirmininkė Aušrelė Pukinskienė retoriškai teiravosi, kelintame posėdyje nedalyvauja komiteto narys Laurynas Suodaitis, kuris dažniausiai net nesiteikia pranešti, kad nedalyvaus.

„Tokios betvarkės seniai nėra buvę“, – piktinosi pirmininkė.

Tiesa, svarstyta ir apie galimybę posėdžiuose dalyvauti nuotoliniu būdu, tą kažkada yra daręs pats L. Suodaitis. Tačiau tarybos nariai kalbėjo, kad pirmiausiai turi būti sudarytos tinkamos sąlygos, išspręstos techninės galimybės. O jei tarybos narys bando posėdyje dalyvauti per garsiakalbį kalbėdamas telefonu, ar galima tai laikyti pilnaverčiu dalyvavimu posėdyje nuotoliniu būdu? Be to, ne vienas tarybos narys pabrėžė: net esant galimybėms nuotolinis dalyvavimas galėtų būti taikomas tik išimtinais atvejais.

„Kad neprieitume iki to, jog į darbą galėtų ateiti tik skyrių vedėjai, o kiti dirbtų nuotoliniu būdu“, – kalbėjo darbo grupės tarybos veiklos reglamento pakeitimams ir papildymams rengti pirmininkas Edgaras Pilypaitis.

A. Pukinskienė taip pat pasisakė už tai, kad jeigu ir būtų galimybės, tokiam dalyvavimui turėtų būti saikas, laikas ir vieta.

Atremdama kolegų argumentus, kad galbūt L. Suodaitį galima suprasti, nes jis Šakiuose negyvena ir ne visuomet pavyksta atvykti į posėdžius, A. Pukinskienė kalbėjo: „Tai nereikia balotiruotis į narius savivaldybėje, kurioje tu negyveni, neturi darbo vietos ir esi nutolęs kaip laivas per 100 km. Savivaldybė – tai apibrėžta rajono teritorija nuo... iki ir žmonės, kai rinkimuose balotiravosi, žinojo, kur jie turės dirbti.“

Be to, būtent dėl ne Šakiuose gyvenančių tarybos narių L. Suodaičio ir  Mindaugo Tarnausko (pastarojo prašymu) kadencijos pradžioje tarybos posėdžiai buvo nukelti į penktadienius. Iki tol visuomet vykdavo ketvirtadieniais.

Tiesa, A. Pukinskienė sakė, kad Kredito unija Zanavykų bankelis, kurios pirmininkė ji yra, turi visą reikiamą įrangą, tinkamą salę, tad juokavo, kad, norėdami dirbti nuotoliniu būdu ir neatsilikdami nuo technologijų, tarybos narai galėtų persikelti būtent ten. Tačiau koks būtų vaizdas, kai nenorėdami į technologijas investuoti tarybos nariai pradėtų posėdžiauti net ne savivaldybėje, kitas klausimas.

Grįžtant prie reglamento galima paminėti, kad nuo šiol tarybos nariui, laiku nepateikus išmokų ataskaitų, toliau išmoka nebus mokama iki tol, kol šis jos nepateiks, o pinigai bus skaičiuojami nuo išmokų ataskaitos pateikimo dienos. Tikimasi, kad galbūt taip kai kuriuos tarybos narius pavyks priversti būti pažangesnius ir laiku atsiskaityti.

Reglamente taip pat pabrėžiama, kad kiekvienas tarybos narys pats savarankiškai gali organizuoti susitikimus su gyventojais, tačiau apie susitikimo vietas, valandas privalės skelbti savivaldybės interneto svetainėje. Šis pakeitimas buvo reikalingas tam, kad kartais tarybos nariai ataskaitose pažymi darbą su gyventojais, nors ar tikrai tas darbas ar susitikimas vyko, sunku patikrinti. Tarybos nariams už faktiškai dirbtą laiką susitinkant su gyventojais mokamas atlyginimas. Oficialios rinkimų kampanijos metu tarybos nariams už faktiškai dirbtą laiką su gyventojais atlyginimas nebus mokamas. Būtent dėl to, kad šie niuansai reglamente nebuvo apibrėžti, tam tikrų nesusipratimų dėl dirbtų ir išaugusių valandų skaičiaus kilo tarybos nariams L. Suodaičiui ir M. Tarnauskui.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.