Nors dvejodami, tarybos nariai voniškiečių užmojams pritarė

damijonaitis algimantas
Nuotr. „Ateina Europos Sąjungos pinigai ir mes juos turime saugoti penkerius metus. Aš susilaikysiu. Nemanau, kad Voniškiai yra tinkamiausia vieta tokių namų steigimui“, – Algimantas Damijonaitis.

Gintarė MARTINAITIENĖ

Nors ir ginčydamiesi, nesutardami ir vis keldami klausimus, tarybos nariai pritarė projekto „Globos namų įkūrimas Voniškiuose“ įgyvendinimui.

Įvairūs su projekto įgyvendinimu susiję klausimai buvo keliami ne vieną mėnesį. Vieni tarybos nariai abejojo projekto skaidrumu, nes jis numatomas įgyvendinti privačioje, tarybos nario bei Voniškių bendruomenės centro pirmininko Tautvydo Šukio močiutei priklausančioje sodyboje. Kiti apskritai dvejojo tokių globos namų reikalingumu, nes esą pakankamai rajone neišnaudotų bei tuščių pastatų, svarstė, koks yra realus poreikis, ar kažkas jį aiškinosi. Tretieji baiminosi, ar bendruomenė pajėgi įgyvendinti tokį projektą ir kokia bus savivaldybės tarybos atsakomybė, jei projektas nebus sėkmingas. Ne pirmame posėdyje vienas iš labiausiai dvejojančių buvo Romas Pukinskas. Jis apskritai siūlė Voniškių bendruomenės projektą persvarstyti iš naujo bei teiravosi, kiek tarybos narių žino realią situaciją, yra buvę vietoje, kur bus įgyvendinamas projektas. Geriausiu atveju tokių vos vienas du. Tad R. Pukinskas niekaip negalėjo suprasti, kaip taip aklai, neįsigilinus gali būti priimami sprendimai. Eglė Dragūnaitytė teiravosi, kas išlaikys etatus. Algimantas Damijonaitis niekaip negalėjo sutikti, kad taryba nebus atsakinga.

„Ateina Europos Sąjungos pinigai ir mes juos turime saugoti penkerius metus. Aš susilaikysiu. Nemanau, kad Voniškiai yra tinkamiausia vieta tokių namų steigimui“, – sakė A. Damijonaitis.

Regioninės plėtros skyriaus vedėjas Vitas Girdauskas ramino, kad visa atsakomybė guls ant bendruomenės centro pečių, nes sutartis pasirašinės ne savivaldybės administracija, o bendruomenė.

„Mes tik pritariame ir neprieštaraujame, kad į rajoną ateitų šios lėšos (bendra projekto vertė 191 tūkst. 181 euras)“, – teigė V. Girdauskas.

Lengviausia, kaip aiškino jis, užkirsti kelią ir lėšų tiesiog atsisakyti, nes, atšaukus Voniškių projekto įgyvendinimą, tikimybė, kad lėšas bus galima panaudoti rajone, lygi beveik nuliui.

Tiesa, kaip anksčiau, taip ir dabar kai kuriems tarybos nariams neaišku, kodėl savo projektų negalėjo įgyvendinti paraiškas teikę Kukarskės ar Kudirkos Naumiesčio globos namai. Tačiau V. Girdauskas patikino, kad nevyriausybinės organizacijos remiamos šimtu procentu, tad ir pasirinktas būtent jų projektas. Prie kitų projektų nemažą dalį lėšų būtų tekę prisidėti ir savivaldybei.

Abejojantiems, ar bus klientų, Tomas Skaizgirys ragino apsidairyti aplink: „Jeigu galvojate, kad iš Anglijos jus grįš slaugyti vaikai, tai klystat. Be bendrovės ten nieko nėra, tegul būna regioniškumas. Tai ne Šukio kaip asmens iniciatyva, o bendruomenės.“

Pats T. Šukys šiuo klausimu nusišalino ir, kaip reikalauja įstatymas, pasišalino iš posėdžių salės. Likusieji tarybos nariai vieningi nebuvo, 14 jų projekto įgyvendinimui ir globos namų Voniškiuose steigimui pritarė, aštuoni susilaikė.

Tiesa, dar iki tarybos posėdžio buvo sušauktasVoniškių bendruomenės centro visuotinis susirinkimas, kurio metu dar kartą išreikštas bendruomenės pritarimas Voniškiuose steigti globos namus. Esant sunkumams, prisidėti žadėjo ir Voniškių žemės ūkio bendrovė, vadovaujama Henriko Braškio. Ji jau ne kartą bendruomenei yra tiesusi pagalbos ranką įgyvendinant įvairius projektus.

Voniškių projektas jau anksčiau buvo įtrauktas į regiono projektų sąrašą, projekto paraiška turi būti pateikta iki sausio 1 d. Tačiau tai nėra, kaip sakė V. Girdauskas, vežimo pastatymas prieš arklį. Regionas turi savo tvarką, rajonas savo, o išreiškus pritarimą projektas guls ant Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos vertintojų stalo.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.