Regioninės plėtros tarybos posėdyje – ne tik formalūs klausimai

bogusinskas andriuniene
Nuotr. MAATC direktoriaus Algirdo Bagušinsko ir vyr. finansininkės Ievos Andriūnienės atsakymai į klausimus daugelio posėdžio dalyvių netenkino.


Gintarė MARTINAITIENĖ

Lapkričio 16 d. Zanavykų muziejuje vyko Marijampolės regiono plėtros tarybos posėdis, kurio metu apsvarstyta 11 klausimų. Nors daugelis klausimų buvo tik tam tikras formalumas, atmosferą kaitino atliekų tvarkymo aptarimas. Apskrities savivaldybių atstovai bei dalyvavę merai ne vieną kartą nutraukė Marijampolės apskrities atliekų tvarkymo centro (MAATC) atstovų pasakojimą ir liepė kalbėti konkrečiau, pagrįsti planuojamą kainos dydį.

MAATC direktorius Algirdas Bagušinskas posėdyje kalbėjo apie infrastruktūros plėtrą, sąlygų tinkamai rūšiuoti atliekas sudarymą, didžiules, komunalinių atliekų mechaninio biologinio atliekų apdorojimo (MBA) įrenginiams reikalingas lėšas. Pasak direktoriaus, nors mišrių atliekų kiekiai apskrityje mažėja, bet bendras šiukšlių kiekis didėja. Jį nutraukęs Marijampolės regiono plėtros tarybos pirmininkas Metas Ražinskas priminė, kad ši informacija girdėta, jau pristatyta atskirose savivaldybėse ir ragino paaiškinti, dėl ko atsiranda papildomos išlaidos, kiek konkrečiai atliekų tvarkymas brangs žmonėms, savivaldybėms. Svarbiausia, kaip akcentavo M. Ražinskas, kad būtų susitarta dėl vienodos kainos visose apskrities savivaldybėse, nes to reikalauja įstatymas.

MAATC vyr. finansininkė Ieva Andriūnienė kalbėjo, kad konkrečiai pasakyti negali, nes kaina kiekvienam bus skirtinga, priklausomai nuo to, kokį mokėjimo būdą bus pasirinkę gyventojai.

„Vienareikšmiškai pasakyti neina. Atsisakome vietinės rinkliavos, palikome tik sutartinį atsiskaitymo būdą – pagal gyventojų skaičių. Paskaičiuota tik tiek, kad išgyventume. Mes nebuvome įskaičiavę tarife, kad reikės su operatoriumi atsiskaityti už MBA įrenginius. Be to, turime daug skolų ir iš to tarifo net nepadengsime jų, tad apyvartinėms lėšoms planuojame imti paskolą“, – aiškino I. Andriūnienė, akcentavusi, kad metus MAATC bet kuriuo atveju baigs nuostolingai.

Tačiau jai išsiplėsti šia tema nebuvo leista, nes finansininkė buvo apipilta klausimais, ar skaičiuota, kokia našta teks savivaldybėms, nes nuo šiol už atliekas kapinėse mokėti turės būtent jos. Klausimą po klausimo žėrė Šakių rajono savivaldybės meras Juozas Bertašius bei Marijampolės savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Valdas Tumelis. Pastarasis apskritai MAATC palygino su kolūkiu ir net nenorėjo girdėti, kad iš anksto nebuvo planuotos išlaidos, kas, jo manymu, tiesiog būtina.

„Gerbiamieji, dirbkime ir nekaltinkime vieni kitų. Vis trūksta pinigų. Mes nesame finansiškai pajėgūs nuo krūties neatjunkyti vaiko iki septynerių metų. Galvokit, nes jums mokamas atlyginimas. Siūlykit, o neverkit“, – rėžė V. Tumelis, raginęs stiprinti kontrolę.

Tačiau MAATC atstovai taip pat netylėjo ir teiravosi, kuri savivaldybė ir kada pasiūlė konkrečius problemų sprendimo būdus, aiškino apie atliekų surinkimą ir pan.

„Jūs vis kalbat apie auditą. Prašom – atvažiuokit, žiūrėkit, klauskit ir siūlykit. Kiek buvo daryta auditų, mes net išvadų negaunam“, – kalbėjo I. Andriūnienė.

Kalboms nerimstant, Marijampolės savivaldybės mero pavaduotojas Povilas Isoda atkreipė dėmesį, kad iš principo kitos išeities nėra – reikia patvirtinti 2,11 eurų kainą (kaina su PVM vienam gyventojui), nes jei tai nebus padaryta artimiausiu metu, savivaldybės gali būti paduotos į teismą dėl neveikimo. Priminsime, kad komunalinių atliekų surinkimo ir sutvarkymo kainų dydžiai turėjo būti patvirtinti iki liepos 1 d. Vyriausybės atstovas Marijampolės apskrityje Karolis Podolskis į savivaldybes kreipėsi pakartotinai su reikalavimu nustatyti rinkliavos dydį. Jei tai nebus padaryta, gali tekti varstyti teismų duris.

Tad buvo nuspręsta, kad visose savivaldybėse bus bandoma patvirtinti vienodą kainą, o MAATC situaciją vertinti vėliau, kai bus aiškios atliekamo audito išvados.

Posėdžio metu, kaip minėta, buvo apsvarstyta 11 klausimų, iš kurių didžioji dalis susiję su 2014–2020 m. laikotarpio Europos Sąjungos fondų regioninių projektų planavimu ir įgyvendinimu.

Į Trišalę komisiją prie Marijampolės teritorinės darbo biržos deleguoti P. Isoda ir Kalvarijos savivaldybės mero pavaduotojas Kęstutis Bagdanavičius. Atsakingais už bendradarbiavimą su institucijomis auditų metu išrinkti tarybos pirmininkas M. Ražinskas ir Šakių rajono savivaldybės meras J. Bertašius.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.