Vaikai trokšta ir žieminių rūbų, ir žaislų, ir net... Kalėdų eglutės

vaiku svajones
Nuotr. Projekto koordinatorė Brigita Valatkaitytė tikino: vaikų ypač žemiški norai – batai, pirštinės, šalikai, patalynės komplektai – įrodo, kaip sunkiai gyvena kai kurios rajono šeimos.

Agnė NAUMAVIČIŪTĖ  

Jau trečius metus Šakių socialinių paslaugų centras dalyvauja spalio mėnesį startavusiame projekte „Vaikų svajonės“. Prie mažųjų rajono gyventojų šventinių norų, kurių išpildyti jų tėvai neišgali, dar gali prisidėti visi norintys ir galintys.

323 norai

Projektas „Vaikų svajonės“ skirtas pagelbėti sudėtingomis socialinėmis sąlygomis gyvenančių šeimų vaikams nuo dvejų iki 14 m. Į projektą įsitraukęs ne tik Socialinių paslaugų centras, bet ir visų seniūnijų socialinės darbuotojos. Jos reguliarių susitikimų su vaikais metu pasikalbėjo ir apie tai, ko vaikai labiausiai trokšta.

Socialinės darbuotojos arba patys vaikai užrašė, kokių ir kodėl dovanų norėtų, o vėliau visi mažųjų norai suplaukė į Socialinių paslaugų centrą. Čia projekto koordinatorė Brigita Valatkaitytė tikrino, žiūrėjo, skaitė, ar viskas užpildyta teisingai, tvarkingai ir vaikų svajonių sąrašas buvo perduotas Vilniuje besidarbuojantiems savanoriams. Jie šias svajones įdėjo į interneto svetainę www.vaikusvajones.lt. Čia kiekvienas svetainės lankytojas gali susipažinti su vaikų svajonėmis ir pasirinkti tas, kurias nori ir gali išpildyti.

Iš viso buvo surinktos 323 Šakių rajono vaikų svajonės. Nuo projekto startavimo pradžios žmonės jau nupirko 252 svajones, tad neišpildytas liko dar 71 noras. Tiesa, B. Valatkaitytė viliasi, kad iki šv. Kalėdų bus pasirinktos išpildyti visos likusios rajono vaikų svajonės.

Noras – Kalėdų eglutė

Šiuo metu, kai į Socialinių paslaugų centrą pradėjo plaukti norų pildytojų siunčiamos dovanos, B. Valatkaitytės darbo kabinetas panašėja į Kalėdų Senelio būstą. Mergina pasakojo, kad rajono vaikai trokšta labai įvairių dalykų – mergaitės lėlių, berniukai radijo bangomis valdomų mašinėlių, tačiau nemaža dalis ir tokių, kurie nori labai žemiškų, būtinų dalykų – tai žieminės striukės, pirštinės, šalikai ar tiesiog patalynės komplektas. Matyt, tokie vaikų norai labiausiai jaudina ir svajones pildančius žmones, nes jos buvo išpirktos pirmiausiai.

„Mane pačią labai sujaudino vienos mergaitės noras. Noras, kad kas nors jai padovanotų Kalėdų eglutę, nes iki šiol namuose šeima nėra jos puošusi... Tokie norai tik įrodo, kaip sunkiai gyvena kai kurios šeimos. Džiaugiuosi, kad šios mergaitės svajonę geradariai jau nupirko“, – mintimis dalijosi projekto koordinatorė.

Tiems, kurie nepildė vaikų svajonių, bet dar planuoja tai daryti, reikėtų žinoti, jog dovanojami žaislai neprivalo būti nauji. Tiesiog reikėtų pagalvoti, ar vaikas dar galėtų ir norėtų naudotis jūsų dovanojamu žaislu. Drabužiai ir avalynė turėtų būti nauji.

Gali perduoti patys

Didžiausi vaikų svajonių sąrašai atkeliavo iš Kudirkos Naumiesčio ir Kriūkų seniūnijų. Iš šių miestelių bus pildoma daugiau nei po 40 mažųjų svajonių. Kitos seniūnijos taip pat gausiai įsitraukė į šį projektą. Į socialinių paslaugų centrą atkeliavusios dovanos perduodamos seniūnijų socialinėms darbuotojoms, kad jos dovanėles perduotų vaikams.

Be to, svajonės pildytojui yra galimybė dovaną perduoti tiesiai vaikui į rankas. Reikėtų pasidžiaugti, jog net 38 žmonės jau ir pasirinko šią galimybę. Beje, šakiečių svajones pildo ne tik mūsų krašto gyventojai, bet ir pavieniai žmonės ar įstaigos iš kitų miestų. Be to, vaikų norus pildo ir užsieniečiai, pavyzdžiui, Anglijos gyventojai.

Tikimasi, kad visos svajonės turėtų būti nupirktos iki gruodžio 15 d. Jei taip ir nenutiks, svarbiausia, kad dovanėlės vaikus pasiektų iki šv. Kalėdų.

Siuntų vežimo bendrovė DPD yra sutikusi vaikučių svajones Lietuvoje pristatyti nemokamai iki gruodžio 14 d. Žmonės, neturintys galimybės patys pristatyti dovanos į Socialinių paslaugų centrą, automatiniame laiške gaus unikalią nuorodą, kurią paspaudę galės sugeneruoti dovanos siuntimo dokumentą. Jį užklijavus ant supakuotos dovanos ir pristačius į vieną iš DPD Pickup siuntų taškų, ši bus išsiųsta į reikiamą savivaldybę.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.