Vienas iš naujosios Vyriausybės ministrų – šakietis

vaiciunas grybauskaite
Nuotr. Energetikos ministerijai vadovaus šakietis Žygimantas Vaičiūnas.

Lapkričio 29 d. Lietuvos Prezidentė Dalia Grybauskaitė pasirašė dekretą, kuriuo patvirtino 17-ąją Lietuvos Vyriausybę. Tarp 14 ministrų – šakietis Žygimantas Vaičiūnas, kuris vadovaus Energetikos ministerijai.

34 metų Ž. Vaičiūnas yra dirbęs energetikos viceministru, kuravo ES klausimus, energetikos strategijos kūrimą ir įgyvendinimą, strateginių energetikos projektų įgyvendinimą, elektros sistemų sinchronizacijos projektą.

Pastaruoju metu buvo Lietuvos energetikos atašė Briuselyje.

2000 m. jis baigė Šakių „Varpo“ vidurinę mokyklą ir įstojo į Vilniaus universitetą, kur studijavo politologiją, vėliau įgijo ir politikos mokslų magistro laipsnį. 2004–2005 m. dirbo analitiku Vilniaus regiono plėtros agentūroje, vėliau tas pačias pareigas užėmė Strateginių studijų centre. Jo brolis Mantvydas Vaičiūnas per Seimo rinkimus talkino antroje vietoje likusiam ir į Seimą nepatekusiam Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų kandidatui Arvydui Vidžiūnui.
Ž. Vaičiūnas, kaip skelbia Lietuvos naujienų agentūra Elta, kol kas nežino, kada galėtų būti įgyvendintas Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) tikslas sujungti Energetikos ir Ūkio ministerijas. Jis įsitikinęs, kad tai kompleksinis visos viešojo sektoriaus reformos klausimas, į kurį reikia žiūrėti plačiau.

Svarbiausiu tikslu Energetikos ministras įvardija energetinį saugumą.

„Čia turime du svarbiausius tikslus – Baltijos šalių, Lietuvos elektros tinklų sinchronizaciją su europiniais tinklais, nes šiuo metu turime sujungtas rinkas, bet pati mūsų sistema vis dar priklauso rusiškai sistemai, tai tinklus turime integruoti į Europos sistemą. Svarbu šį strateginį projektą paversti konkrečiais projektais, kad kiek įmanoma greičiau atsijungtume nuo rusiškos sistemos“, – pažymėjo Ž. Vaičiūnas.

Pasak jo, Baltijos šalys yra sutarę, kad sinchronizavimas turėtų būti įgyvendintas iki 2025 m. Jis taip pat išskyrė Astravo atominės elektrinės problematiką.

„Dabartinė situacija, kuomet ši elektrinė statoma neskaidriai, negali tęstis, turime visais būdais mobilizuoti tarptautines pastangas, užtikrinant, kad ši elektrinė nepradėtų veikti, o jei pradės veikti, reikia užtikrinti visomis galimybėmis, kad ji būtų saugi“, – kalbėjo Ž. Vaičiūnas.

Tapęs ministru kandidatas nežada nukrypti nuo planų įšaldyti Visagino atominės elektrinės projektą ir tą grindžia pasikeitusia energetinio saugumo situacija. Be to, minėjo, kad Lietuva turi elektros jungtis su Švedija ir Lenkija, taip pat suskystintų dujų terminalą, o tai padeda užtikrinti energetinį saugumą.

„Žinoma, energetinės generacijos klausimas yra svarbus, šalia jungčių turime užtikrinti ir pakankamą vietinę generaciją, dėl tų priemonių spręsime tada, kai bus Vyriausybės programa“, – Eltai sakė Ž. Vaičiūnas.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.