Kelininkai – apie 2016 metų žiemos sezoną

mockevicius
Nuotr. Nepilnus metus Šakių kelių tarnyboje dirbantis jaunas specialistas Egidijus Mockevičius sako, kad žiemos sezonui visiškai pasiruošta: parengta technika, sukauptas reikiamas kiekis medžiagų, o kiek bus sunaudota per sezoną druskos, priklauso nuo žiemos.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Pastaruoju metu gamta tapo nenuspėjama: vakare pasninga ir paspaudžia šaltukas, o ryte jau telkšo balos arba atvirkščiai. Kelininkai nuolat stebi orų prognozes, pokyčius, kelių temperatūrą ir sako, kad jų žiema neužklupo netikėtai. Kaip rajono kelininkai pradėjo 2016 m. žiemos sezoną, kalbamės su VĮ „Marijampolės regiono keliai“ Šakių kelių tarnybos (KT) kelių inžinieriumi Egidijumi Mockevičiumi.

Šis žiemos sezonas Šakių KT prasidėjo jau spalio pabaigoje – buvo barstomas apledėjęs Vinco Kudirkos vardo tiltas Kudirkos Naumiestyje. Anot kelininkų, didžiausias iššūkis kelininkams – tai pirmosios šalnos rudenį, kai atšąla viršutinis dirvos sluoksnis bei kelio danga. Tuomet pirmieji barstymai pradedami ant tiltų, žemose, miškingose vietose, prie vandens telkinių.

Nuo 2016 m. spalio 15 d. Šakių KT įvestas žiemos tarnybos budėjimas nuo 6 iki 19 val. Budėjimas vyks iki kitų metų balandžio mėn. Žiemos tarnybos funkcijos yra stebėti oro sąlygas, kelių būklę ir pagal esamą situaciją, numatytus reikalavimus kokybei užtikrinti tinkamą valstybinės reikšmės kelių priežiūrą žiemą.

Kaip informavo Šakių KT kelių inžinierius E. Mockevičius, Šakių KT yra pasiruošę tinkamai sutikti žiemą. Kelių priežiūrai sandėliuose yra sukaupta 700 tonų druskos ir paruošta 900 kubinių metrų smėlio-druskos mišinio. Sniego valymui paruošti 23 automobiliniai barstytuvai-sniego valytuvai, trys greideriai, šeši traktoriai su verstuvėmis ir vienas rotorius.

E. Mockevičius sakė, kad 2015 m. tarnyba įsigijo naują greiderį ir slidumo matuoklį, kuris rodo ir fiksuoja dangos sukibimo koeficientą. O šiais metais atnaujino mažosios mechanizacijos įrenginius.

Jis taip pat priminė, kad kelių priežiūra vyksta griežtai pagal Lietuvos automobilių direkcijos patvirtintą tvarką.

„Kadangi nuo visų prižiūrimų kelių vienu metu nuvalyti sniego ir jų pabarstyti nėra galimybių, priežiūros darbai žiemą skirstomi į priežiūros lygius pagal svarbą. Pirmiausia yra valomi arba barstomi didžiausio eismo intensyvumo keliai. Tokia priežiūros tvarka padeda užtikrinti saugesnį eismą keliuose ir yra ekonomiškai efektyviausia. Būtina pabrėžti, kad ne visi valstybinės reikšmės keliai prižiūrimi visą parą. Visą parą prižiūrimi tik svarbiausi magistraliniai keliai. Šakių KT magistralinių kelių neturi, mes prižiūrime krašto ir rajoninės reikšmės kelius“, – aiškino E. Mockevičius.

Jis supažindino, kokius darbus žiemos tarnyba atlieka keliuose. Mūsų rajone antrojo ir trečiojo priežiūros lygio krašto keliai yra šie: Nr. 137 (Pilviškiai–Šakiai–Jurbarkas), Nr. 140 (Kaunas–Zapyškis–Šakiai), Nr. 138 (Vilkaviškis–Kudirkos Naumiestis–Šakiai), Nr. 184 (Kiduliai–Ramoniškiai). Jie pagal nustatytą tvarką prižiūrimi nuo 6 iki 19 val. Esant slidžiai kelio dangai pirmą kartą šiuos kelius būtina pabarstyti iki 8 val. ryto. Šie keliai turi būti nuvalyti ir pabarstyti praėjus ne daugiau kaip 4 val., kai nustoja snigti. Esant ypač sudėtingoms meteorologinėms sąlygoms, eismas šiuose keliuose gali nutrūkti ne ilgiau kaip 8 val.

Pagal pirmąjį priežiūros lygį yra prižiūrimi šie rajoniniai keliai: Nr. 3837 (Šakiai–Bridžiai), Nr. 3838 (Šakiai–Matuliai), Nr. 3806 (Šakiai–Slavikai, iki 3 km), Nr. 3801 (Šakiai–Plokščiai, iki 2 km), Nr. 3810 (Šakiai–Prūseliai) ir Nr. 3803 (Pajotijai–Gelgaudiškis). Šie keliai prižiūrimi nuo 6 iki 19 val. Esant slidžiai kelio dangai pirmą kartą šiuos kelius būtina pabarstyti iki 9 val. ryto. Šie keliai turi būti nuvalyti ir pabarstyti praėjus ne daugiau kaip 5 val., kai nustoja snigti. Esant ypač sudėtingoms meteorologinėms sąlygoms, eismas šiuose keliuose gali nutrūkti ne ilgiau kaip 10 val.

Antrojo ir trečiojo priežiūros lygio rajoniniai keliai barstomi ne ištisai, o tik pavojingi šių kelių ruožai (stačios įkalnės, staigūs posūkiai) pagal patvirtintus sąrašus ir tik po stiprios lijundros arba plikšalos. Juose dirbama nuo 9 iki 18 val. Valoma tik baigus tvarkyti krašto ir rajoninius pirmo lygio kelius. Esant ypač sudėtingoms meteorologinėms sąlygoms eismas šiuose keliuose gali nutrūkti ne ilgiau kaip 48 val.

Pagal pateiktą Šakių KT informaciją, pavojingi ruožai yra numatyti šiuose keliuose: Nr. 3807 (Kiduliai–Gelgaudiškis–Gerdžiūnai) atskiri ruožai nuo Kidulių iki Gerdžiūnų, barstomos nuokalnės Kiduliuose, Plokščiuose, Nr. 2602 (Kazlų Rūda–Višakio Rūda–Bliuviškiai) barstomas ruožas per mišką, Nr. 1912 (kelio ruožas Griškabūdis–Žvirgždaičiai), barstomi posūkiai, Nr. 3805 (Lekėčiai–Pavilkijys) barstoma nuokalnė Mikytuose, Nr. 3836 (Klangiai–Jokūboniai) barstoma  įkalnė į Jokūbonius, Nr. 3804 (Lukšiai–Gerdžiūnai–Kriūkai) barstoma nuokalnė Kriūkuose, Nr. 3802 (Miknaičiai–Slavikai–Kiduliai) barstomos įkalnės prieš Slavikus ir kt.

„Esant ypač sudėtingoms meteorologinėms sąlygoms, pvz., pustymui, valymo ir barstymo terminai, reikalavimai dangos būklei negalioja. Tuo metu mes pagal turimas galimybes stengiamės užtikrinti kuo geresnes eismo sąlygas bei automobilių pravažiuojamumą. Kelius sutvarkome, kai gamtos reiškiniai aprimsta, pagal kelių svarbą nustatytus laiko terminu“, – teigė  E. Mockevičius.

Pašnekovas priminė, kad šiais metais buvo atnaujintas www.eismoinfo.lt tinklalapis. Jis tapo aiškesnis, patogesnis naudotis, taip pat nuo lapkričio 15 d. atsirado galimybė visiems matyti, kur dirba kelių priežiūros žiemą mechanizmai. Šiame tinklalapyje yra daug informacijos apie kelių priežiūros tvarką, kelių būklę, galima pasižiūrėti Kelių orų sąlygų informacinės sistemos stotelių duomenis, eismo kamerų renkamą informaciją ir kitą naudingą informaciją vairuotojams bei keliones planuojantiems asmenims. Visa kita informacija teikiama, pastabos dėl kelių priežiūros priimamos eismo informacijos centre visą parą (tel. 1871).

„Vairuotojams žiemos metu ir ne tik linkime būti tolerantiškiems, sąmoningiems, bet ir visada blaiviai įvertinti esamą situaciją ir pasirinkti saugų greitį, atsižvelgti į oro sąlygas, automobilio ir kelio būklę. Patariame keliones žiemos metu planuoti ilgesnes, kad nereikėtų skubėti. Žiema yra toks metas, kada slidžios kelio dangos gali susiformuoti netikėtai ir lokaliai, dažniausiai ant tiltų, viadukų, miškuose“, – kalbėjo E. Mockevičius ir pridūrė, kad kelininkai neturi tokių resursų ar techninių galimybių, kad galėtų užtikrinti, jog žiemos metu keliai bet kuriuo paros metu bus geros būklės.

Todėl, anot jo, kelininkai tikisi sulaukti iš vairuotojų atsakomybės už save ir kitus ir laukia informacijos apie kelių būklę iš visų žmonių. Rajono kelininkai primena, kad informaciją galima perduoti bendruoju eismo informacijos centro telefonu 1871, taip pat visą parą galima skambinti VĮ „Marijampolės regiono keliai“ budinčiam darbuotojui (tel. 8 (343) 97 878), nuo 6 val. iki 19 val. Šakių KT budėtojui (tel. 8 (345) 60 457, mob. tel. 8 686 77 398).

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.