Stulpai vidury šaligatvio juokina gyventojus, bet ne savivaldybės administraciją

stulpai
Nuotr. Kodėl stulpai atsidūrė vidury šaligatvio, spręs specialiai sudaryta komisija, nuo kurios išvadų priklausys, ar apskritai nebus stabdomi darbai Šiaurės gatvėje.


Gintarė MARTINAITIENĖ

Garsioji, net auksine vadinta Šiaurės gatvė Šakiuose ir toliau kaitina atmosferą. Dar vasarą netilo kalbos dėl skirtų lėšų tikslingumo ir didžiulės darbų kainos, dabar akis bado vidury šaligatvio įrengti apšvietimo stulpai. Ar pagal projektą taip ir turėjo būti? Kritikos strėlės savivaldybės koridoriuose smaigstomos iš Ūkio į Architektūros ir urbanistikos skyrių ir atgal. Trečiadienį ryte sudaryta speciali komisija, nuo kurios išvadų priklausys, ar nebus stabdomi darbai ir kokią atsakomybę teks prisiimti dviejų skyrių vedėjams.

Stulpai – vidury šaligatvio

Šakietis, IĮ „Statinių ekspertas“ vadovas, buvęs savivaldybės administracijos darbuotojas (vykdė techninę statybos priežiūrą) Gintautas Čižauskas kalbas apie keistai vykdomus darbus Šiaurės gatvėje sako girdėjęs senokai, tačiau norėjo įsitikinti pats, kiek jos pagrįstos. Tad savaitės pradžioje nuvyko į vietą pažiūrėti ir įsitikino, kad įrenginėjamoje gatvėje, kur investuotos didžiulės lėšos, iš tiesų šviestuvai įrengti šaligatvio viduryje.

„Absurdas. Nesvarbu, jei net projekte yra. Architektė tikriausiai nesužiūrėjo, suderino tokį projektą ir davė leidimą. Nėra profesionalų ir normalių specialistų savivaldybėje. Nežiūri savo tarnybos visai. Mes matome faktą. Juk čia mūsų žmonės, mūsų kiemas, o kaip mes tvarkomės...“ – piktinosi G. Čižauskas.

Jis patikino apie situaciją kalbėjęs ir su Ūkio skyriaus vedėju Kęstučiu Kuncaičiu, tačiau sako nesuprantantis paaiškinimų, esą pagal reglamentą viskas gerai.

„Kokios gali būti normos ir kaip gali būti gerai, jei žmogui nepatogu? Tai bus galima vaikščioti tarp stulpų“, – mintimis dalijosi pašnekovas, retoriškai teiravęsis, ar po tokių projektų įgyvendinimo nesusidaro įspūdis, kad gyvename asilų šalyje, o dar sugebame juoktis iš Rusijos.

Nenorėdamas toleruoti vykstančio absurdo antradienį nuotraukas išplatino socialiniame tinkle „Facebook“.

„Tegul liaudis diskutuoja ir mato“, – sakė G. Čižauskas.

Tik davė užduotį

Liaudis ir diskutuoja, ir mato, tačiau ne visiems tos diskusijos patinka. Ypač Ūkio skyriui, kurio vedėjas K. Kuncaitis apskritai nesuprato, kodėl nuomonės apie vykdomus darbus teiraujamės būtent jo.

„Ne manęs turit klausti. Klauskit, kas išdavė statybos leidimą. Pas mus yra toks Architektūros ir urbanistikos skyrius. Mes tik davėme užduotį, ko mes toje gatvėje norime, o aš neturiu kvalifikacijos ir teisės komentuoti atestuotų projektuotojų, statybos ekspertų darbo. Skambinkite ten, gausite atsakymus“, – sakė K. Kuncaitis patikinęs, kad pagal projektą buvo užsakyta važiuojamosios dalies, šaligatvių suprojektavimas bei apšvietimas.

„Mes savo užduotyje nenurodome, kaip turi daryti. Projektuotojai vadovaujasi Statybos įstatymu, Statybos techniniu reglamentu, Kelių įstatymu, o visa tai tikrino, reguliavo Architektūros skyrius“, – ne kartą pabrėžė Ūkio skyriaus vedėjas.

Visgi nepasiduodu ir klausiu, kaip jam, kaip žmogui, kaip Ūkio skyriaus vedėjui, atrodo toks darbo rezultatas. Tačiau jis sako, jog kaip žmogus turi teisę nekomentuoti, o kaip vedėjas, nors ir komentuoti turėtų, tačiau nuomonės sakyti nenori.

Be to, jis nesuprato, ar socialinis tinklas „Facebook“, kuriame po nuotraukomis su Šiaurės gatvės vaizdais ir užvirė įvairūs vertinimai ir diskusijos, apskritai gali būti laikomas „rimtu dokumentu“.

„Jeigu „Facebook“ yra rimtas dokumentas, tai aš išvis nekomentuosiu. „Facebook“, kaip aš sakau, yra VBS agentūra, kitaip nepavadinu. Išverst gal nereikia ką reiškia VBS?“ – teiravosi mūsų K. Kuncaitis ir galiausiai atsisveikinęs padėjo ragelį.

Gavo patvirtintą?

Tad skambiname Architektūros ir urbanistikos skyriui. Vedėja Vita Valaitienė patikino, kad projektą leidimui jos skyrius gavo jau patvirtintą administracijos direktoriaus Evaldo Sniečkaus įsakymu, esą „post factum“. Ji pabrėžė, kad tai Ūkio skyriaus projektas, jie yra užsakovai ir informacijos apie vykdomus darbus kur kas daugiau turi jie.

„Ne mes užsakovai. Pas mus atėjo patvirtintas projektas dėl rašytinio pritarimo statybai“, – sakė V. Valaitienė.

„Manęs klausė dėl šviestuvų vietos, tai aš pasakiau, kad pusė metro nuo kelkraščio pagal reglamentą. Tai jie taip ir padarė, bet iš tikrųjų tai tokiose nedidelėse gatvelėse daro žalią zoną tarp gatvės ir šaligatvio. Už žalios vejos eitų siauras šaligatvis ir šviestuvai funkcionuotų gatvės apšvietimui“, – komentavo Architektūros ir urbanistikos skyriaus vedėja.

Tačiau Šiaurės gatvės atveju išėjo kitaip ir vedėja sako nesuprantanti, kodėl, tarkim, realią situaciją pamatę statybininkai neinformavo apie tai, kad stulpai atsidūrė vidury šaligatvio.

Visgi išeitį V. Valaitienė mato: „Reikia kažką perdaryt. Arba šviestuvus perstatyt ir nutolint nuo gatvės, arba šaligatvį perdaryt, bet tai bus brangiau. Kiek suprantu, pirmiau klojo šaligatvį, o paskui statė šviestuvus. Manau, reikia tolint šviestuvus, o šaligatvį palikt švarų“, – svarstė V. Valaitienė.

Tirs komisija

O ką šiuo klausimu mano savivaldybės administracija? Meras Juozas Bertašius sakė sukrėstas, šokiruotas ir pakraupęs tokiu projekto įgyvendinimu. Tad trečiadienį ryte su laikinai administracijos direktoriaus pareigas einančia pavaduota Inga Cibulskiene sudarė specialią komisiją, kuri aiškinsis situaciją, priims sprendimus.

Pasak I. Cibulskienės, abejonių dėl statybos Šiaurės gatvėje kelia šie aspektai: ar Šiaurės gatvė suprojektuota nepažeidžiant statybos techninių ir kitų teisės aktų reikalavimų, ar projektuojant tokios konfigūracijos šaligatvį ir apšvietimą neapsunkintas žmonių su negalia judėjimas, ar įrengiant tokios konfigūracijos šaligatvį nebus apsunkinta šaligatvio priežiūra, ar užtikrintas racionalus lėšų naudojimas, suprojektuojant tokios sudėtingos konfigūracijos šaligatvį (plotas didesnis negu projektuojant tiesiąja). Be to, specialiai sudaryta komisija (ją sudaro Bendrojo skyriaus specialistai Jūratė Šneideraitienė (pirmininkė), Gediminas Morkeliūnas, Biudžeto ir turto skyriaus vedėja Egidija Grigaitienė (pavaduotoja), Regioninės plėtros skyriaus projektų koordinatorius Martynas Šlėderis, Ūkio skyriaus specialistai Aurimas Staugaitis ir Aušra Slidziauskienė) turės įvertinti alternatyvius variantus bei nuostolius.

„Išvadas šiais klausimais pateiks per penkias darbo dienas, o per vieną dieną pateiks siūlymus, ar tikslinga, siekiant užkirsti kelią galimai neracionaliam lėšų naudojimui, nedelsiant stabdyti statybos darbus“, – komentavo laikinoji administracijos direktorė.

Tačiau kol laikraštis buvo ruošiamas spaudai, išvada dar nebuvo parengta.

„Absurdas, be žodžių. Manau, projektas padarytas pažeidžiant techninius reikalavimus ir sąlygas. Kaip neįgaliajam su vežimėliu pravažiuoti? Čia gerai gali atrodyti tik vaikui, kuriam smagu bėgioti aplink stulpą“, – komentavo rajono vadovas.

J. Bertašius sakė: nors ir nežino kaip, bet stulpų šaligatviuose turės nelikti. Jis svarstė, kodėl jie apskritai negalėjo būti pastatyti kitoje gatvės pusėje.

Tiek jis, tiek I. Cibulskienė aiškino, kad visa atsakomybė gula ant V. Valaitienės ir K. Kuncaičio pečių, kurie kritikos strėles smaigsto vienas į kitą.

„Tokių sprendimų priėmimas kelia klausimą, ar Ūkio skyriaus ir Architektūros skyriaus vedėjų kompetencija ir noras dirbti žmonių gerovei atitinka jų užimamoms pareigybėms keliamus reikalavimus. Į klausimą, kodėl buvo pasirinktas toks sprendimas, atsakys patys administracijos darbuotojai, kurie yra atsakingi už minėto objekto projektavimą, derinimą bei priežiūrą“, – tikino laikinoji administracijos direktorė, pabrėžusi, kad nuo sudarytos komisijos išvadų priklausys tolimesni savivaldybės vadovybės veiksmai. Kokie jie galėtų būti, I. Cibulskienė, kol nėra komisijos išvadų, plačiau nekomentavo.

Priminsime, kad pirminiame variante numatyta Šiaurės gatvės 375 m atkarpoje įrengti ją su visa infrastruktūra (asfalto danga, šaligatviai, apšvietimas) maždaug  už 393 tūkst. eurų pagal Vietinės reikšmės kelių priežiūros ir plėtros 2016–2018 m. programą.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.