Seno–naujo vadovo planuose – organizacijų susijungimas

rakauskas
Nuotr. Rajono neįgalieji vienbalsiai vairą patikėjo ligšioliniam vadovui Sauliui Rakauskui.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Praėjusį penktadienį vyko Šakių rajono neįgaliųjų draugijos ataskaitinė-rinkiminė konferencija. Iš seniūnijų gausiai deleguoti atstovai ketverių metų kadencijai vienbalsiai perrinko draugijos pirmininką Saulių Rakauską. Jis visiems dėkojo už pasitikėjimą ir žadėjo, kad draugijos veikla tikrai neužges.

Prisimindamas 1988 m. įkurtos Lietuvos invalidų draugijos veiklos pradžią, S. Rakauskas pabrėžė, kad draugijos tikslas buvo atstovauti neįgaliųjų teisėms ir interesams valdžios institucijose. Toks poreikis atsirado ne tik didžiuosiuose Lietuvos miestuose, bet ir rajonuose. Taip 1995 m. atsirado draugija Šakiuose. 2010 m. visoje Lietuvoje invalidų draugijos pakeitė pavadinimą į neįgaliųjų.

Lietuvos neįgaliųjų draugija šiuo metu vienija daugiau kaip 29 tūkst. fiziškai neįgalių žmonių ir jų artimųjų, jai priklauso 64 asocijuotos narės visoje Lietuvoje, tarp jų ir Šakių. Pastarajai šiuo metu priklauso 800 narių.

Aštuonerius metus draugijai vadovaujantis S. Rakauskas, apžvelgdamas draugijos veiklą, apgailestavo, kad per tuos metus draugija neteko 400 narių. Jis pasiūlė, kad prie jų prisijungtų ir regėjimo bei klausos negalią turintys žmonės. Susirinkę pritarė, kad tokio susijungimo jie sieks kitais metais.

Pasak S. Rakausko, šiandien negalią turinčius savivaldybės gyventojus draugija įtraukia į aktyvų gyvenimą, teikia jiems įvairias paslaugas. Viena iš prioritetinių – transporto paslauga. Per ketverius metus 13 vietų draugijos autobusas nuriedėjo 114 tūkst. kilometrų, pervežė 3 tūkst. 458 gyventojus. Tiesa, S. Rakauskas apgailestavo, kad prie autobuso išlaikymo per metus draugijai tenka prisidėti apie 5 tūkst. eurų, rajono savivaldybė autobuso išlaikymui skiria beveik 8,5 tūkst. eurų.
„Nežiūrint visko, mums yra svarbi ši transporto priemonė, nes su ja išvažinėjom visą Lietuvą, ekskursijos neįgaliesiems suteikia galimybę dažniau tarpusavyje bendrauti. Aš jau išgirstu jūsų pasakymus, kad maršrutų Lietuvoje pritrūko, tai gal šturmuokim Lenkijos kraštą“, – juokavo S. Rakauskas.

S. Rakauskas priminė vis dar neišsprendžiamą aplinkos pritaikymo neįgaliesiems problemą, kuri rajone pradėta spręsti dar 1995 m. Tada draugijos atstovai apvažiavo visą rajoną ir bandė įvertinti situaciją. Pasak S. Rakausko, vaizdas buvo tragiškas, patekti žmogui su rateliais nebuvo įmanoma beveik niekur: nei į vaistinę, nei į parduotuvę, bažnyčią ar kitur. Tik po dešimt metų ledai pajudėjo, pirmiausiai pandusai atsirado prie UAB „Laidotuvių namai“, vėliau prie „Sodros“. Šiandien neįgalieji džiaugiasi, kad patogu patekti į Šakių ligoninę bei Šakių parapijos namus.

Susirinkusius draugijos pirmininkas informavo, kad šiais metais rajone neįgaliesiems buvo pritaikyti septyni būstai: įvestas vandentiekis, įrengtas keltuvas ir kiti darbai. 2017m. numatyta pagelbėti dar dešimtmečiai neįgaliųjų.

Baigdamas draugijos veiklos apžvalgą pirmininkas pripažino, kad ne viską padarė – nepavyksta atnaujinti Kudirkos Naumiesčio neįgaliųjų dienos centro veiklos, galbūt reikėtų paieškoti ir rėmėjų.

Svarbiausias susirinkimo klausimas – neįgaliųjų draugijos pirmininko rinkimai. Buvo pasiūlytas vienintelis S. Rakauskas, kuris vienbalsiai perrinktas ateinančių ketverių metų kadencijai.

Sveikinimo kalbose naujajam pirmininkui susirinkę dėkojo už nuveiktus darbus, linkėjo sveikatos, kantrybės ir tolimesnio bendradarbiavimo.

„Pats sau linkiu, kad veikla ne tik neužgestų, bet būtų dar kažkiek geresnė. Nepažadu kalnų nuversti, nes ne tik nuo manęs vieno tai priklauso. Todėl prašau jūsų: kai būsite Šakiuose, užeikite su pasiūlymais, manau, kad bet kokį svarbų klausimą galimą išspręsti tik susitelkus, bendromis pastangomis“, – kalbėjo S. Rakauskas.

Susirinkime taip pat buvo patvirtinti tarybos nariai, tai iš kiekvienos seniūnijos (išskyrus Lekėčių) deleguoti kuratoriai, kuriems negailėta padėkos žodžių už jų atsidavimą darbui ir visokeriopą pagalbą seniūnijų neįgaliesiems.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.