Mindaugas Bastys: „Žmonių pasitikėjimą gauti ketvirtą kartą iš eilės yra iššūkis“

bastys kava
Nuotr. Seimo vicepirmininkas Mindaugas Bastys tikina: rajono situacija kelia didelį rūpestį ir labai svarbu, kad visi klausimai išsispręstų, nebūtų tarpuvaldžio.


Gintarė MARTINAITIENĖ

Ketvirtą kadenciją iš eilės Seime dirba Zanavykų rinkimų apygardos rinkėjų išrinktas Lietuvos socialdemokratų kandidatas Mindaugas Bastys. Jis gruodžio 13 d. patvirtintas ir Seimo Pirmininko pavaduotoju, tad kalbamės su juo ne tik apie naujas pareigas, bet ir rajono gyvenimą, praėjusius rinkimus.

Gruodžio 13d. buvo patvirtintas Seimo Pirmininko pavaduotoju. Kaip vertinate šį karjeros šuolį? Su kokiais sunkumais jau teko ar manote, kad teks susidurti?

Tai nauji iššūkiai, nauji įpareigojimai, nauja atsakomybė. Iš esmės darbas nesikeičia. Tai atstovavimas, parlamentinė bei įstatymų priėmimo kontrolė. Tik jau su papildomu atstovavimu, daugiau pareigų ir darymu tai, tai ką padiktuoja Seimo valdyba. Man tikriausiai bus priskirta parlamentinė kontrolė.

Seime dirbsite ketvirtą kadenciją iš eilės. Kuo ji bus ir ar bus kitokia?

Kaip ir gyvenimas, taip ir darbas Seime turi savo atspalvį, specifiką. Vien jau tai, kad šįkart išrinkta nemažai naujų žmonių, ypač dominuojančios Valstiečių ir žaliųjų sąjungos. Laikas parodys, kaip naujai išrinkti Seimo nariai susidoros su keliamais klausimais.

Ar rajonui užteks laiko, kai darbas pasipildė naujomis pareigomis, įsipareigojimais?

Ar eilinis Seimo narys, ar turintis aukštesnes pareigas, pirmiausiai turi atstovauti visai Lietuvai. Be abejo, esu rinktas kaip vienmandatininkas Zanavykų rinkimų apygardoje ir man svarbu, kad šis kraštas, kaip ir kiti Lietuvos miestai ir rajonai, augtų, stiprėtų, vystytųsi. Deja, šiandien taip nėra.

Nuo ko tai priklauso?

Tai priklauso nuo daugelio dalykų. Ir nuo vietinės politikos, kaip teisingai ji formuoja strateginius tikslus ir juos įgyvendina, be abejo, ir nuo bendros Seimo, Vyriausybės politikos. Šios Vyriausybės, kurią visai neseniai patvirtinome, programoje regioninei politikai skiriama pakankamai daug dėmesio. Čia labai svarbu, kad bendradarbiavimas tarp savivaldybių, rajonų ir vykdomosios valdžios būtų glaudus ir suprasdami tikslus siektų bendrai juos įgyvendinti. To sieksiu ir aš.

Kaip vertinate šiandieninę rajono situaciją, kai meras dėl nepalankaus teismo sprendimo traukiasi iš pareigų, savivaldybės administracijos direktoriaus pareigos einamos laikinai? Ar esant tokiam valdymui darbas gali būti produktyvus?

Be abejo, rajono situacija man kelia didelį rūpestį ir labai svarbu, kad visi klausimai išsispręstų, nebūtų tarpuvaldžio. Pirmiausiai turėtų būti paskirtas ir išrinktas administracijos direktorius, kuris būtų atsakingas, darbštus, gerai išmanytų rajono klausimus ir jie būtų tinkamai ir laiku sprendžiami. Kalbant apie merą, tai bus nauji rinkimai ir labai svarbu, kad rajono bendruomenė būtų aktyvi. Svarbu, kad jis būtų išrinktas toks, kuris gebėtų konsoliduoti visą darbą rajone, savivaldybėje ir su tarybos nariais rastų bendrą kalbą. Galbūt rinkėjai gali nuspręsti ir taip, kad būtų peržiūrima ir dauguma, priklausomai nuo to, kas turės didžiausią pasitikėjimą Šakių rajone.

Manote, kad meras Juozas Bertašius nerado bendros kalbos su tarybos nariais?

Šis tarpuvaldis, mano vertinimu, vyksta daugiau nei pusę metų. Tai išryškėjo ir kai pasitraukė administracijos direktorius, nes jau rodė, kad kažkas ne taip. Sunku vertinti visapusiškai, kodėl taip vyko. Tikrai įtampa buvo ir merui, baudžiamoji byla tikriausiai neleido galvoti pilnai apie rajono klausimus. Gal kažkuria prasme įtakos turėjo ir rinkimai, kurie prasidėjo daug anksčiau.

O kaip jūs vertinate bei ką manote apie 14 metų mero pareigose dirbusio Juozo Bertašiaus darbą?

Manau, pirmas dvi kadencijas galėčiau vertinti labiau teigiamai. Buvo aktyvus, važinėjo į ministerijas, pas mane ne kartą buvo, ieškojome sprendimo būdų. Tikrai buvo laikas, kai vyko bendradarbiavimas ir gana sklandžiai. Paskutiniuose rinkimuose ir mūsų kandidatas Bernardinas Petras Vainius buvo labai stiprus, bet žmonės J. Bertašiumi pasitikėjo net keturias kadencijas.

Galbūt turite įžvalgų, kas rajonui galėtų vadovauti vietoj 14 metų šiose pareigose dirbusio Juozo Bertašiaus?

Rajone yra daug ir gabių žmonių. Kas konkrečiai, vertinant šią situaciją, negalėčiau sakyti.

Ar Lietuvos socialdemokratų partija irgi turės kandidatą į mero postą?

Ko gero, anksti apie tai kalbėti. Socialdemokratai tikrai tokių žmonių turi, bet kiekvienas žmogus labai įvertina to posto sudėtingumą, atsakomybę. Nėra taip paprasta pasakyti: taip, einu, sutinku. Tą sutikimą išgauti nėra paprasta. Svarbiausia, kad ateitų visuomeniški žmonės.

O jei gegužę vyksiančiuose mero rinkimuose savo kandidatūrą keltų, nurodydamas teistumą, Juozas Bertašius?

Tai grynai žmonių pasirinkimo dalykas. Konstitucinę teisę jis turi. Tai jo ir jo komandos sprendimas. Svarbu, kad ar save kelsiantys kandidatai, ar partijos iškeltų tuos, kurie keltų pasitikėjimą, būtų kompetentingi, gebėtų dirbti.

Kokia Jūsų nuomonė apie vykdomus darbus garsiojoje Šiaurės gatvės, kai vidury šaligatvio suprojektuotais stulpais susidomėjo net respublikinė žiniasklaida? Kas turėtų prisiimti atsakomybę ir kaip manote, ar darbo brokas turėtų būti taisomas iš savivaldybės biudžeto?

Jeigu atvirai, žinau tik iš spaudos. Kai daromi projektai, turi būti įvertintos visos aplinkybės. Savivaldybė turi ypač įdėmiai žiūrėti, tinkamai surašyti sąlygas ir žiūrėti, ar jos išpildytos. Šiuo atveju, akivaizdu, darbas buvo padarytas labai neprofesionaliai ir vėlgi kyla klausimas, kodėl pasirenkami tokie specialistai, kurie negeba darbo atlikti atsakingai ir daro tokias grubias klaidas.

Kaip vertinate praėjusius Seimo rinkimus? Pažvelgus atgal, kas juose buvo įsimintina? Pokalbio pradžioje užsiminėte, kad jie buvo kitokie?

Be abejo, praėję rinkimai prasidėjo kaip niekada labai anksti. Jie padiktavo ir kitas madas – stipriai veikė ir politikai naudojo socialinius tinklus, kuriuose buvo nemažai net neatsakingai skleidžiamos informacijos. Tai irgi turėjo įtakos rinkimams. Taip pat debatai „Balsuok atsakingai“, kurie visai kitokie nei anksčiau. Žinoma, protesto balsas. Ankstesniuose rinkimuose šiuos balsus rinko „Drąsos kelias“, buvo ir Arūno Valinsko tautos prisikėlimo partija, šįkart buvo manoma, kad Centro partija ir antikorupcinė koalicija nesuveikė, o pasuko Lietuvos valstiečių žaliųjų sąjungos pusėn. Mūsų apygardoje buvo devyni kandidatai ir visi turėjo rėmėjų ratą. Buvo sunku prognozuoti, kas išeis į finišo tiesiąją.

Apskritai, kokie šie metai buvo Mindaugui Basčiui?

Šie metai rinkiminiai, sudėtingi. Gauti žmonių pasitikėjimą ketvirtą kartą iš eilės yra didelis iššūkis. Suprantu, kad rinkėjai nori didesnių pokyčių ir kad gyvenimas būtų geresnis. Ir aš noriu, kad jie sakytų: taip, mes tikimės, taip, mes jaučiamės saugūs, gyvename geriau. Norėtųsi, kad tokių būtų kuo daugiau. Toks ir yra mano tikslas ir darbai nukreipti ta linkme. O dabar kalėdinis laikotarpis, tad norisi visiems žmonėms palinkėti šventinės nuotaikos, svajonių išsipildymo ir kad kiti metai tikrai būtų geresni.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.