Opozicija prašo išrinkti laikinąjį merą

mero kede
Gintarė MARTINAITIENĖ


Nors jau būtų galima galvoti apie neeilinius mero rinkimus balandžio mėnesį, aistros nerimsta ir dėl laikinojo mero posto. Nors Vyriausybės atstovas Marijampolės apskrityje Karolis Podolskis sausio 5 d. pateikė išaiškinimą, jog nesant merui jo pareigas turi eiti, ką šiuo metu ir daro, jo pavaduotojas Edgaras Pilypaitis, jungtinė opozicinė frakcija sausio 6 d. savivaldybės administracijai pateikė prašymą sušaukti neeilinį posėdį ir jame svartyti klausimą dėl laikinojo mero išrinkimo. Tiesa, kas į šias pareigas pretenduotų, kol kas neatskleidžiama.

Opozicinės frakcijos narių – Lauryno Suodaičio, Martino Eimučio, Eglės Dragūnaitytės, Algimanto Damijonaičio, Mindaugo Tarnausko, Ramintos Bastytės, Bernardino Petro Vainiaus ir Romo Pukinsko – pasirašytame prašyme prašoma sušaukti neeilinį tarybos posėdį ir jame svarstyti sprendimo projektą „Dėl Šakių rajono savivaldybės tarybos nario, laikinai einančio mero pareigas, išrinkimo“. Posėdis planuojamas kitą penktadienį, sausio 20 d. Tiesa, nors sprendimo projektas parengtas, kas iš tarybos narių bus siūloma į šį postą, neaišku. Toje vietoje, kur turėtų būti įvardintas kandidatas, yra padėtas daugtaškis.

Vyriausybės atstovo išaiškinimą gavę savivaldybės tarybos Valstiečių žaliųjų bei Darbo partijos frakcijos nariai buvo nusprendę laikinojo mero klausimo nekelti ir laukti neeilinių mero rinkimų balandžio 23 d.

„Dabar aktyviau į šį klausimą verčia pažiūrėti opozicija, tačiau, kaip elgsimės, dar negaliu pasakyti. Iki 20 d. dar turime laiko, dar bus daugiau susirinkimų. Kol kas pas mus nežinomybė. Pagyvensim, pamatysim“, – po frakcijos posėdžio trečiadienį kalbėjo Valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos seniūnas Tautvydas Šukys.

Vyriausybės atstovas Marijampolės apskrityje K. Podolskis atkreipia dėmesį, kad Vyriausybės atstovo tarnyba nėra įgaliota aiškinti aukštesnio lygio teisės aktų, tik gali pateikti nuomonę, kokių veiksmų turėtų imtis savivaldybės taryba prieš laiką nutrūkus savivaldybės mero įgaliojimams. Išsamiai Vietos savivaldos įstatymą rašte nagrinėjantis K. Podolskis aiškina, kad J. Bertašius tarybos nario mandato neteko ne pagal Vietos įstatymą, o Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymo nustatyta tvarka. Be to, atkreipiamas dėmesys ir į tai, kad J. Bertašius iš pareigų atsistatydino pats.

Tai reiškia, kad negalima tiesiogiai taikyti tos įstatymo nuostatos, kurioje apibrėžiama, jog savivaldybės tarybos posėdyje dalyvaujančių tarybos narių balsų dauguma išrinktas savivaldybės tarybos narys. To šiuo metu prašo ir tuo remiasi opozicija. Išanalizavęs teisės aktus K. Podolskis daro išvadą, kad laikinai mero pareigas turi eiti mero pavaduotojas Edgaras Pilypaitis.

T. Šukys išaiškinimo dėl savivaldybės darbo organizavimo atsistatydinus merui kreipėsi ir Vyriausiąją rinkimų komisiją, tačiau pirmininkas Zenonas Vaigauskas patikino, kad tarybos darbo organizavimas nėra jų kompetencijos klausimas ir Vietos savivaldos įstatymų taikymą savivaldybės taryba turi spręsti pati.

Tad kol kas belieka laukti neeilinio posėdžio ir žiūrėti, ką pasiūlys opozicija, kaip elgsis valdančioji dauguma. Galbūt pateiktai kandidatūrai bus pritarta, o gal už ją nubalsuota nebus. Visgi, kol svarstoma, kaip elgtis su laikinuoju meru, politinę kampaniją jau nuo gruodžio 21 d. gali vykdyti neeilinių mero rinkimų kandidatai.

Savarankiškų politinės kampanijos dalyvių, rinkimų komitetų registracija vyks iki sausio 28 d. Pareiškinių dokumentų priėmimas vyks nuo sausio 28 d. iki vasario 17 d. Pateikę pareiškinius dokumentus, įskaitant vieno vidutinio mėnesio atlyginimo dydžio rinkimų užstatą, pretendentai į kandidatus iki kovo 14 d. turės pateikti jų kandidatavimą palaikančių rinkėjų parašus: Šakiuose – 220 rinkėjų parašų. Oficialūs kandidatai į merus turi būti paskelbti ne vėliau kaip kovo 23 d.

Įstatymo numatyta tvarka, savivaldybės tarybos narį – merą rinkėjai renka be tarpininkų. Asmuo į savivaldybės tarybos narius – merus gali išsikelti pats arba gali būti iškeltas partijos ar rinkimų komiteto. Partija, rinkimų komitetas gali kelti kandidatus, o asmuo gali keltis pats (kandidatu į savivaldybės tarybos narius – merus), jeigu jie yra įregistruoti politinės kampanijos dalyviais pagal Politinių kampanijų finansavimo ir finansavimo kontrolės įstatymą, bet ne vėliau kaip iki rinkimų likus 85 dienoms.

Neoficialiomis žiniomis, parašus dėl kandidatavimo rinkimuose kaip nepriklausomas partijai kandidatas renka buvęs meras Juozas Bertašius, Valstiečių ir žaliųjų sąjunga, kaip minėta ir kitame tekste, turėtų rinktis iš keturių kandidatų: Tomo Skaizgirio, Pauliaus Puskunigio, Rimos Rauktienės ir Raimondo Januševičiaus. Tai turėtų paaiškėti sausio 20 d. partijos susirinkime. Sausio 21 d. dėl savo kandidato turėtų apsispręsti Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų skyrius. Sausio 27 d. kandidatą turėtų išsirinkti ir socialdemokratai. Neatmetama galimybė, kad sausio 17 d kandidatą į merus kels ir Darbo partija.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.