Bus etatai – bus ir paslauga

bielskiene komitete
Nuotr. Socialinių paslaugų centro direktorė Vilma Bielskienė (dešinėje gale) Sveikatos ir socialinės politikos komitetui įrodinėjo, kad paslauga bus galima tik padidinus leistiną pareigybių skaičių.


Gintarė MARTINAITIENĖ

Kaip jau minėjome ankstesniame laikraščio „Draugas“ numeryje, Socialinių paslaugų centras kreipėsi į savivaldybės tarybą dėl didžiausio leistino pareigybių skaičiaus padidinimo. Tai padarius, kaip aiškina centro direktorė Vilma Bielskienė, centras galėtų įsteigti trūkstamus etatus ir teikti dienos socialinės globos paslaugą bei sumažinti laukiančiųjų eiles. Prašymą apsvarstęs Sveikatos ir socialinės politikos komitetas iškart žalios šviesos nedega.

Nors rašte savivaldybės tarybai buvo minima, jog šiuo metu pagalbos laukia 10 asmenų, dabar skaičiuojama, kad tokių yra 11. Pasak direktorės, galima nieko nedaryti, bet galima bandyti problemą spręsti. Todėl V. Bielskienė ir kreipėsi su prašymu leisti padidinti pareigybių skaičių, nes visos esamos yra užpildytos. Tuomet, kaip sako ji, atsirastų tarsi trečioji, dienos socialinės globos paslauga, kuri būtų tarpinė paslauga tarp integralios ir pagalbos į namus. Čia direktorė mato galimybių pritraukti ir valstybės dotacijas. Tačiau į pokalbį įsiterpusi Socialinės paramos skyriaus vedėja Leonora Pocevičiūtė tikino, kad iš principo tai ta pati paslauga kaip integrali pagalba.

„Dienos socialinės globos negalima teikti be medicinos. Tokia paslauga, tokie normatyvai. Aš nesu prieš dar vieną komandą, bet reikės savivaldybės prisidėjimo“, – kalbėjo L. Pocevičiūtė.
Tačiau V. Bielskienė ne kartą minėjo tai, kad savivaldybės prisidėjimo nereikėtų.

„Pasinaudotume valstybės dotacija, o kitą dalį finansuotume iš sutaupytų lėšų“, – sakė direktorė ir pabrėžė, kad to negali teikti tol, kol nebus padidintas pareigybių skaičius.

„Aš prašau ne lėšų, o etatų. Kol tai nebus padaryta, pagal dabartines sąlygas niekaip negalėsime paslaugos teikti. O teikti galėtume nors ir nuo sausio“, – sakė V. Bielskienė.

Čia komiteto pirmininkas Arvydas Šlėderis ir stabtelėjo. Jis teiravosi, ar padidinus leistiną pareigybių skaičių nebus kaip pernai įvedami abejonių keliantys etatai.

„Ir tada nepritarėme, kad būtų steigiamas pavaduotojos etatas, tai neaišku, kas bus steigiama dabar. O kaip su atsakomybe? Gal tada pirmiau susitvarkykite pagal audito išvadas nuostatus“, – rekomendavo A. Šlėderis.

Biudžeto ir turto skyriaus vedėjai Egidijai Grigaitienei piršosi mintis: jei pernai nebūtų mažintas etatų skaičius, neįsteigtas pavaduotojos etatas, gal dabar su darbuotojais būtų visai kitokia situacija ir laukiančiųjų paslaugos nebūtų tiek daug. Be to, vedėja vis teiravosi, nejau negalima kokio etato rasti dabartinėje struktūroje. Tačiau V. Bielskienė laikėsi savo ir tikino, jog pernai esą laukiančiųjų eilėje nebuvo. Su tuo nesutiko Socialinės paramos skyriaus vedėja, pabrėžusi, kad laukiančiųjų buvo ir tada, o skaičius tik didėjo.

„Jau ir tada nepritariau, kad etatai būtų mažinami iš lankomosios priežiūros. Jūsų pačių yra pateikti dokumentai ir matosi, kad eilės buvo. Buvo ir keturi, ir penki, ir septyni, bet 12 laukiančiųjų yra tikrai daug“, – kalbėjo L. Pocevičiūtė.

Jai pritardama E. Grigaitienė sakė: „Neapsidirbat, nes nėra žemiausios grandies, o nėra, nes susimažinot. Todėl ir nėra paslaugos.“

Kaip bebūtų, visi posėdžio dalyviai pasisakė už tai, kad eilės turėtų mažėti, o žmonės dėl to neturėtų būti skriaudžiami ir turėtų gauti reikiamą pagalbą.

Vicemeras Edgaras Pilypaitis patikino, kad svarbiausias Socialinių paslaugų centro uždavinys – nedidinant savivaldybės biudžetinių lėšų pasiekti efektą ir sumažinti laukiančiųjų eiles.

„Tada iškart norėčiau matyti biudžetinių įstaigų planavimą žymiai didesnį. Jūs turite ir susirinkti. Kaip rodo patirtis, metų pradžioje rodoma mažiau, o paskui didinami planai. Iškart nusimatykite didesnį nei praėjusių metų įvykdymą ir etatų išlaikymą“, – rekomendavo E. Grigaitienė.

L. Pocevičiūtė taip pat rekomendavo pateikti skaičiavimus, detalesnę informaciją. A. Šlėderis dėl didesnio pareigybių skaičiaus sakė nieko žadėti negalintis, nes tai ne tik komiteto, bet visų tarybos narių nuomonė.

Šiuo metu pagalbos į namus socialinio padėjėjo etatai centre yra 15,75, didžiausias leistinas pareigybių skaičius nustatytas 47,38. Prašoma leistiną skaičių padidinti iki 50.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.