Krizę išgyvenantys rajono „valstiečiai“ išsirinko naują lyderį

valstieciai rinkimai
Nuotr. Valstiečių ir žaliųjų sąjungos nariai visuotinio susirinkimo metu išsirinko ir naują vadovą, ir kandidatą į merus.

Gintarė MARTINAITIENĖ
 
Penktadienį Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos Šakių skyriaus nariai, susirinkę į visuotinį susirinkimą, išsirinko naują skyriaus pirmininką bei kandidatą į Šakių rajono merus. Didžioji dauguma partijos narių nusprendė, kad šviesesnio rytojaus link juos ves Šakių kultūros centro direktorius Raimondas Januševičius. Ne vienas vylėsi, kad ir partija, ir skyrius, išgyvenantys ne pačius geriausius laikus, pagaliau atsities.

Skyriuje – krizė

Skyriaus nariai į išplėstinį posėdį rinkosi ir ketvirtadienį, kuriame nedalyvavo, nors ir buvo žadėjęs, partijos pirmininkas Ramūnas Karbauskis. Tad pasidaliję mintimis apie skyriaus vienijimą, apie sąrašų gryninimą ir, pasiraginę vienas kitą kviesti žmones į jau kitądien vyksiantį visuotinį susirinkimą, partiečiai skirstėsi namo. Didžiausias darbas ir beveik keturias valandas trukęs susirinkimas vyko penktadienį. Čia vietoj R. Karbauskio atvyko partijos pirmininko pavaduotojas Tomas Tomilinas. Skyriui, kai po nepalankaus sprendimo iš pareigų pasitraukė Juozas Bertašius, reikėjo išsirinkti naują pirmininką, pavaduotoją, valdybą, kandidatą į merus. Tarp svarbių klausimų ne kartą prasiveržė ir emocijos, nuomonių išsiskyrimas ar kelerių metų prisiminimai, nepamirštos nuoskaudos apie vykusius susirinkimus. Ne vienas partijos narys viešai prabilo apie skyriaus susiskaldymą, politinį vakuumą, krizę. Pasak Valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos seniūno Tautvydo Šukio, skyriuje išgyvenama tiek moralinė, tiek lyderio krizė. O girdint viešus pasisakymus, kad ne vienerius metus daugelis nemokėjo nario mokesčio, jam kyla minčių, kad skyrius buvo tiesiog nupirktas.

„Partija – ne įrankis“, – pabrėžė jis akcentavęs, kad norėtų skyriaus veiklą pradėti nuo nulio, balto lapo, o dabar vyksta skalbimosi procesas.

T. Šukys kalbėdamas pabrėžė, kad nelengva krizę išgyventi, kai sunkiai pavyksta susikalbėti, net įsivardyti problemas, rasti kompromisus. Ką bekalbėti apie jų išsprendimą.

Jo kalbą girdėdama ramiai sėdėti negalėjo Genovaitė Bertašienė, buvusio pirmininko žmona. Ji patikino, kad J. Bertašius partijos nenusipirko, o esą eiti pas ūkininką, kai jis galą su galu sunkiai suduria, ir prašyti, žeminti žmogų dėl tų kelių eurų mokesčio nematė prasmės (metinis partijos nario mokestis 7 eurai – red. past.).

Visgi ne vienas jaunesnis partijos narys prabilo apie tai, kad reikėtų orientuotis ne į skyriaus narių skaičių, o į kokybę. Skyriui priklauso 314 narių, penktadienio visuotiniame susirinkime dalyvavo 89. Tiesa, daugiau nei 10, bent oficialiai, dalyvavo su įgaliojimais, tad suprask – kai kurių rankose buvo net ne po du, o po kelis partijos nario mandatus. Pasirodo, čia tokia praktika taikoma dažnai. Visuotinis susirinkimas įvyko iš antro karto, nes pirmąjį nebuvo surinktas kvorumas. Čia vėlgi jaunesnieji kolegos priekaištavo dar ketvirtadienį, kodėl skyriaus narių sąrašai yra tik pas laikinai pirmininko pareigas ėjusį Rimantą Valiuką, kodėl informacija apie susirinkimus negalėtų būti siunčiama visiems elektroniniu paštu, darbotvarkė viešinama, su nariais daugiau bendraujama ir pan. Tačiau, pasak R. Valiuko, ta linkme dirbama, o sąrašai tik „popieriniam variante“.

Į pirmininkus – trys kandidatai

Visgi grįžkime prie visuotinio susirinkimo. Į partijos pirmininko pareigas buvo pasiūlytas ir laikinai šias pareigas ėjęs buvusio pirmininko pavaduotojas R. Valiukas, jau minėtas frakcijos seniūnas T. Šukys bei Šakių kultūros centro direktorius Raimondas Januševičius. Pastarieji du patikino, kad kandidatuotų ir į merus. Tokį klausimą jiems uždavė Seimo bei skyriaus narys Kęstutis Smirnovas. Jo nuomone, skyrius turėtų turėti tvirtą lyderį, kuris būtų ne tik skyriaus pirmininkas, bet pretenduotų ir į mero postą.

Svečio T. Tomilino paraginti kandidatai bandė prisistatyti, atsakinėjo į auditorijos klausimus, samprotavo, kaip Šakiai ir skyrius galėtų atrodyti po kelerių metų... Tačiau, pasak T. Tomilino, jo neįtikino nė vienas kandidatas. Jis vertino, kad jei taip būtų pasisakyta per debatus, partijos kandidatas prieš oponentus pasirodytų skystokai. Tačiau tai, kad kandidatai nemoka kalbėti, kaip sakė T. Tomilinas, ne tik šių žmonių, bet ir visos partijos problema.

„Politikoje kalbėjimas yra darbas“, – patirtimi dalijosi politikas vertinęs, kad Valstiečių ir žaliųjų sąjunga apskritai per daug lakoniška, o tą kultūrą ir reikėtų keisti būtent nuo skyrių.

Reziumuojant galima paminėti, kad R. Valiukas apskritai pasakė vos keletą sakinių apie siekį vienyti skyrių ir norą aukštai nešti Valstiečių ir žaliųjų sąjungos vėliavą. T. Šukiui bene daugiausiai pylos kliuvo nuo G. Bertašienės, kuri ragino jį prisiimti atsakomybę už rajone susiklosčiusią situaciją. Ji buvo kategoriškai prieš jo kandidatūrą ir sakė, jog tai tikras nesusipratimas.

„Jis tikrai nevienija partijos, kaltina Bertašių, kuris visas jėgas partijai atidavė“, –  sakė buvusio pirmininko sutuoktinė.

Ji salei replikavo, kad „Juozukas juo (T. Šukiu – red. past.) juodai nusivylęs“, ir ragino nepalaikyti T. Šukio kandidatūros.

R. Januševičius susirinkusiems trumpai papasakojo apie save, dėkojo už išreikštą pasitikėjimą ir minėjo, kad skyriaus veikla yra nepavydėtinoje situacijoje, o norint suvienyti, pasiekti rezultatų rinkimuose laukia iššūkis, didžiulė atsakomybė ir darbas. Visgi tiek jis, tiek T. Šukys ne kartą kartojo, jog nuo šiol nebus kaip buvę – reikės mokėti nario mokestį ir siekti, kad narių nemažėtų, o priklausantys partijai nesijaustų nereikalingi, pamiršti. Būtent taip jaučiasi, pasak R. Januševičiaus, pakviesti dalyvauti skyriaus susirinkime kai kurie nariai.

Pirmininkas – kandidatas į merus

Skyriaus pirmininkas buvo renkamas slaptai. R. Januševičius sulaukė 52 balsų, T. Šukys – 19, R. Valiukas – 18. Iš tribūnos naujasis skyriaus vadovas dėkojo už pasitikėjimą ir ragino visas nuoskaudas palikti praeičiai, nesigręžioti atgal ir susivienyti bendram darbui. Pasak jo, jei skyrius įveiks šią nelengvą situaciją, bus išlaikytas didžiulis egzaminas.

„Išlaikyti gerą skyriaus vardą reikės visų pagalbos“, – sakė R. Januševičius.

Be to, ne tik jis, bet ir kiti nariai džiaugėsi į skyrių atėjusia demokratija ir galimybe pirmininką rinkti iš kelių kandidatų, galimybe pasisakyti, oponuoti, diskutuoti. Visgi panašias kalbas girdėdama G. Bertašienė prašė nenuvertinti, nemenkinti kitų, anksčiau dirbusių, darbo. Ne tik ji, bet ir salėje sėdintis skyriaus narys Robertas Sakas dalijosi įžvalgomis, kad jei ne J. Bertašiaus įdirbis bei atiduotos jėgos, vargu ar skyrius iki šiol butų pasiekęs tiek daug.
R. Januševičius daugumos pritarimu buvo išrinktas ir kaip kandidatas į mero postą. Tiesa, buvo besiteiraujančių, ar nereikėtų koncentruotis tik į skyrių, o mero kandidatūrai teikti kitą asmenį. Į mero postą be jo buvo siūloma T. Šukio kandidatūra.  

Valdyba – be tarybos narių

Nors susirinkimui pirmininkavęs ilgametis partijos narys Henrikas Zaremba abejojo, ar bus galima susirinkimą vesti toliau, tačiau R. Januševičius buvo atlikęs namų darbus, sudaręs valdybos sąrašą. Tiesa, tiek T. Tomilinas, tiek K. Smirnovas siūlė į valdybą įrašyti ir tarybos narius, kad jie turėtų balsavimo teisę, o ne tik galimybę dalyvauti posėdžiuose.

„Jei norite suvienyti skyrių, patarčiau įtraukti. Turi būti kuo daugiau oponuojančių“, – patarė T. Tomilinas.

Kitu atveju, svečio nuomone, vėl programuojama problema. Tačiau tarp kylančio chaoso R. Januševičius pasiūlė iš anksto turėtą 10 kandidatų valdybą be tarybos narių, už kurią ir buvo nubalsuota. Tiesa, dvi valdybos narės susirinkime net nedalyvavo, bet, matyt, buvo, kas turi įgaliojimus, ir jų kandidatūroms taip pat pritarta. Valdybą sudarys pavaduotojas Rimantas Valiukas, Armintas Dubickas, Reda Mykolaitytė, Elvydas Pauliukėnas, Laima Mockevičienė, Ingrida Radzevičienė, Juozas Jucaitis, Asta Kėvelaitytė, Inga Cibulskienė, Tomas Žemaitis, sekretore liko Judita Ambrasienė.

Prašymas išmesti iš partijos

Na, ir galiausiai. Dar susirinkimo pradžioje G. Bertašienė įteikė prašymą su 25 parašais iš partijos skyriaus narių pašalinti Rimą Rauktienę. Nors emocijų bei pasisakymų ir šia tema netrūko, reikėtų paminėti, kad pati „kaltinamoji“ susirinkime net nedalyvavo, nes darbiniais reikalais tą dieną viešėjo Vilniuje. G. Bertašienė rėžė, kad „R. Rauktienės elgesys įvairiomis išraiškomis žemina nario vardą, jaučiamas skyriaus narių skaldymas, kas nedaro garbės visam Šakių skyriui“. Be to, esą ji užsiima šmeižimu, per rinkimus neva agitavo net ne už jų partijos kandidatą, o kažkada net pasakiusi – „prasmirdusi nuo jūsų partijos“.

„Toks personažas garbės nedaro“, –  nevyniojo žodžio į vatą prašymo iniciatorė.

Čia R. Rauktienės puolė ginti vyriška kompanija – K. Smirnovas, T. Skaizgirys, T. Šukys. Jie apskritai kalbėjo apie tai, kad žmogui nesant pilti ant jo tiek purvo mažų mažiausiai negražu ir neetiška. Be to, skyriaus nuostatai numato galimybę tik būti įspėtam, nebūtinai išmestam iš partijos.

„Jei kitaip galvoja – lauk? Gal šiandien daug kam nepatinka, ką kalba Bertašienė?“ – retoriškai teiravosi T. Šukys.

T. Skaizgirys replikavo, kad reikėtų koncentruotis į mero rinkimus, o ne į išmetimą ar neišmetimą iš partijos. H. Zaremba vertino, kad pakalbėjus apie norą telktis akivaizdu, kad visgi einama dar didesnio skaldymo link. Galiausiai nuspręsta šį klausimą svarstyti valdyboje. Visgi skirstydamiesi iš susirinkimo svarstė, ar ateis pas rajono „valstiečius“ ramybė, pagarba ir mažės susiskaldymas. Vienas partietis suabejojo: „Manau, kad ne...“

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.