Kai išsakyti norai Dievui į ausį nenueina

kelias luksiai
Nuotr. Nepasirinkę saugaus greičio vairuotojai jau ne kartą įskriejo į Jolantai Muraškienei-Remezei priklausantį sklypą.

Agnė NAUMAVIČIŪTĖ

Kai žmonės neužtikrinti savo ir kitų asmenų saugumu, stengiasi situaciją pakeisti taip, kad saugumas atsirastų. Taip elgiasi ir lukšietė verslininkė, kavinės „Modėja“, esančios tik įvažiavus į miestelio teritoriją, savininkė Jolanta Muraškienė-Remezė.

Nenori nelaimės

 J. Muraškienė-Remezė pasakojo, kad šioje vietoje ji gyvena jau 12 m. ir minėtoje kelio atkarpoje buvę tiek eismo įvykių, kad jau vargiai ant rankų pirštų suskaičiuosi.

Moters teigimu, vairuotojai greitį sulėtina tik privažiavę prie pirmojo greičio mažinimo kalnelio, kuris yra šiek tiek tolėliau, ne ties įvažiavimu į miestelį.

„Jums reikėtų čia kokią valandą pasėdėti ir pastebėti, kokiu greičiu įvažiavę į miestelį arba iš jo išvažiuodami lekia vairuotojai, tada suprastumėte, apie ką aš kalbu. Paskutinysis pavyzdys – mergina nesuvaldė automobilio, nes buvo plikledis, dar bandė sukti į kitą kelią, bet atsidūrė pas mus griovyje. Aš garantuoju: jeigu būtų buvęs greičio mažinimo kalnelis, ji būtų važiavusi mažesniu greičiu ir eismo įvykio nebūtų buvę“, – kalbėjo lukšietė.

Miestelio teritorijos pradžioje gyvenanti J. Muraškienė-Remezė nebesistebi, kai išgirdusi padangų cypimą ar trenksmą ir žvilgtelėjusi pro langą pamato į jai priklausančio sklypo griovį „įskridusį“ dar vieną automobilį.

„Nuoširdžiai sakau – jau atsibodo pirkti, gaminti gėlėms naujus vazonus, kuriuos vis suniokoja į griovį įlėkę automobiliai, atsibodo lyginti žemes, tvarkyti pievą, kiek galima? Gerai, šie dalykai pataisomi, juos galima nusipirkti. Bet juk čia vaikšto ir vaikai, eina į mokyklą, tai nejau lauksime, kol atsitiks kokia nors nelaimė? Niekaip nesuprantu“, – teigė moteris.

Komisija prašymą atmetė

Lukšietė dėl greičio mažinimo kalnelio įrengimo ties įvažiavimu į Lukšių miestelį buvo kreipusis į rajono savivaldybės Eismo saugumo komisiją, kuriai vadovauja Ūkio skyriaus vedėjas Kęstutis Kuncaitis. J. Muraškienė-Remezė surinko aplinkinių gyventojų, kurie taip pat pasisakė už kalnelio įrengimą, parašus, žinoma, pateiktame rašte paaiškino situaciją, dėl ko šis kalnelis minėtoje vietoje yra reikalingas.

Šį klausimą Eismo saugumo komisija svarstė dar praėjusių metų birželio mėnesį. Tuo metu tarp komisijos narių kilo gan ilgos diskusijos – reikalingas toje vietoje greičio mažinimo kalnelis ar ne, mat šiuo metu pagrindinėje gatvėje jau yra įrengti trys tokie kalneliai.

Posėdžio protokole pažymėta, kad VĮ „Marijampolės regiono keliai“ Šakių kelių tarnybos viršininkas Antanas Pauliukevičius, atstovaujantis komisijos narį Egidijų Mockevičių, pakomentavo, jog dar vienas papildomas kalnelis tik trukdytų įprastam eismui.

Tokiam A. Pauliukevičiaus pasisakymui pritarė ir rajono savivaldybės Architektūros ir urbanistikos skyriaus vedėja Vita Valaitienė, ir kiti komisijos nariai, tad kalnelio įrengimui buvo nepritarta.

Oro tarša, triukšmas

Susisiekus su K. Kuncaičiu ir dar kartą pasiteiravus, kokie kiti argumentai buvo nusprendžiant, kad šio kalnelio nereikia, komisijos pirmininkas dar kartą pakartojo, jog netikslinga kalnelį rengti ten, kur jų jau ir taip yra trys.

„Komisija priėmė neigiamą sprendimą dėl kalnelio įrengimo ir viskas. Tai yra krašto kelias, jūs įsivaizduokit – įrengsim dar vieną kalnelį, prasidės triukšmas, padidės oro tarša nuo dažnesnio mašinų pristabdymo. Tai bus taip, kad vieną laimim, o tris pralaimim“, – komentavo K. Kuncaitis.

Ūkio skyriaus vedėjas teigė, kad visuomet į Eismo saugumo komisiją su prašymu galima kreiptis dar vieną kartą, kad jis būtų iš naujo apsvarstytas. Savo ruožtu J. Muraškienė-Remezė mano, kad būtent tokių veiksmų ir imsis.

Lukšių seniūnas Vidas Cikana kalbėjo, kad minėtoje vietoje labiau praverstų ne greičio mažinimo kalnelis, bet greičio matuoklis.

„Jūs įsivaizduokit, kai per tuos visus kalnelius reikia važiuoti greitajai, kai ligonius veža į Kauną, tai jiems tie kalneliai tampa labai didele problema, kol pervažiuoja visus tris. Su ugniagesiais tas pats. O kai vidury nakties važiuoja vilkikas, visas miestelis dunda“, – kalbėjo V. Cikana.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.