Šeima šaukiasi pagalbos dėl ugnyje prarastų namų

aleksai
Nuotr. Daukantiškių kaimo gyventojai Gitana ir Evaldas Aleksai su dviem vaikais liko kaip stovi, jie sako, kad gyvenimą turės pradėti iš naujo.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Antradienio rytą Daukantiškių kaime (Gelgaudiškio sen.) kilo gaisras, kurio metu išdegė keturių asmenų šeimai priklausančio namo vidus. Gaisras kilo nuo kamino, šiuo metu šeima glaudžiasi pas artimuosius.

Gitana ir Evaldas Aleksai namą nusipirko prieš metus, o prieš pusmetį jį suremontavo iš pagrindų: namą apšiltino, pakeitė langus ir duris bei stogą, įsigijo naujus baldus, buitinės technikos. Remontas atsiėjo apie 15 tūkst. eurų, tiek pat sumokėjo už namą. Šeimą nelaimė aplankė dar praeitais metais, tuomet degė Evaldo mamos tvartas.

Kovo 7 d. apie 10 val. kaimynai pastebėjo iš namo besiskverbiančius dūmus ir iškvietė ugniagesius.

„Kai užsiliepsnojo namas, buvome su vyru darbe, vaikai mokykloje. Paskambino vyro mama ir pasakė, kad dega mūsų namas. Kai parvažiavom, namas dar smilko, šaukiau – gesinkit“, – pasakojo namo šeimininkė Gitana.

Prieš tai kaimynai ir artimieji dar spėjo patekti į namo vidų, pagriebė Evaldo dokumentus, o Gitanos dokumentus ir turimas santaupas prarijo ugnies liepsnos.

Moteris pasakojo, kad ankstų antradienio rytą ji nusileidusi į namo rūsį lyg ir užuodė dūmų kvapą, pagalvojo, kad toks kvapas galbūt nuo pelenų. Pasak Gitanos, nei kambaryje, nei virtuvėje šeima jokių gaisro užuomazgų nepastebėjo. Krosnies tą rytą nekūrė, jie mano, kad smilkti pradėjo iš vakaro.

Nukentėjusioji šeima kreipėsi pagalbos į rajono savivaldybę, Gelgaudiškio seniūniją.

„Mus labai geranoriškai priėmė vicemeras Edgaras Pilypaitis, UAB „Senukai“ davė plėvelės stogui uždengti, UAB „Ekonovus“ atveš konteinerius ir nemokamai išveš nuodėgulius, sulaukėm pagalbos iš Šakių „Caritas“, Edmundo Rinkevičiaus, pagalbą žadėjo Gelgaudiškio seniūnas“, – negailėjo padėkos žodžių E. Aleksa.

Stipriausiai išdegė pirmame aukšte esanti virtuvė, du kambariai bei antrame aukšte įrengti du kambariai ir juose buvę baldai, apdegė arba aprūko sienos bei buitinė technika.

„Abu sunkiai dirbo, taupė, kad įsigytų kokį reikalingą daiktą, šiandien neturi nieko, vaikai net sąsiuvinių neturi, liko visi taip, kaip stovi“, – sakė giminaitė Laima, nuolat palaikanti šeimą morališkai. Pasak jos, Gitanai net prireikė medikų pagalbos. Ponia Laima sakė, kad galbūt bendrom jėgom pavyktų užlopyti stogą ir suremontuoti virtuvę ir du kambarius, kad šeima galėtų gyventi. Moteris pastebėjo, kad neveikė naujai įrengtas šalia esantis vandens hidroforas, todėl ugniagesiams teko gaišti laiką ir vandenį pumpuoti iš netoliese esančios kūdros.

Trečiadienio popietę kaimynai ir šeimos pažįstami valė gaisro liekanas. Ar namą remontuos, Evaldas sako nežino, reikės, kad įvertintų specialistai, be to, tam šiandien šeima neturi lėšų. Po gaisro Evaldas su žmona ir dviem vaikais prisiglaudė pas artimuosius. Deja, turtas buvo nedraustas, namo šeimininkė prisipažino ne kartą kalbėjusi, kad reikėtų apsidrausti.

Šakių priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos Valstybinės priešgaisrinės priežiūros poskyrio viršininkas Gintaras Ščajevas teigė, kad gaisro priežastis – netvarkingas dūmtraukis. Pasak G. Ščajevo, į nevalytą dūmtraukį buvo įdėtas kamino įdėklas ir užsidegė tarp kamino ir įdėklo esantys suodžiai.

Apie dūmtraukį kalbėjęs namo šeimininkas teigė, kad jie namą pirko, kai kamine buvo įrengtas įdėklas, o viena orlaidė buvo paslėpta po tinku. Todėl jie jos niekada nevalė.

Norintys prisidėti prie namų netekusios šeimos gerovės galite paramą pervesti į Evaldo Aleksos sąskaitą LT217300010029168742 (bankas „Swedbank“).

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.