Laikino atokvėpio paslauga sukėlė daug diskusijų

bagdanaviciene
Nuotr. Laikino atokvėpio paslaugą pristačiusios (iš kairės) Laimutė Bagdanavičienė ir Lina Gulbinė buvo apipiltos iš regiono susirinkusių asmenų, kurie dirba socialinėje srityje, klausimais, pastebėjimais ir nusiskundimais.

Agnė NAUMAVIČIŪTĖ  

Nuo šiol VšĮ „Vilties žiedas“ Plokščių mišrių socialinių paslaugų centro padalinyje bus teikiama nemokama laikino atokvėpio paslauga. Apie tokią paslaugą, skirtą asmenims ir šeimoms, globojančioms vaiką su negalia ar besirūpinantiems  proto ir (ar) psichikos negalią turinčiu suaugusiu, rajone kalbama jau daugiau nei dešimtmetį.

Dešimt dienų

Į Plokščiuose vykusį paslaugos pristatymą susirinko Šakių, Kazlų Rūdos, Vilkaviškio, Jurbarko savivaldybių atstovai, dirbantys socialinėje srityje bei geriausiai žinantys, kokių paslaugų reikia sutrikusio intelekto asmenims bei jų artimiesiems.

Laikino atokvėpio paslaugą pristačiusi Marijampolės regiono pertvarkos procesų ekspertė Laimutė Bagdanavičienė kalbėjo, kad neįgalius asmenis prižiūrintiems artimiesiems kartais reikalinga parama, poilsis, todėl ši paslauga gali tapti tikru išsigelbėjimu.

„Artimieji šia paslauga galės pasinaudoti, kai jiems reikės išvykti į darbo komandiruotę ar tiesiog norės pailsėti“, – komentavo ekspertė.

Svarbu tai, kad šia paslauga, kuri bus teikiama ne mažiau kaip dešimčiai asmenų, galės naudotis ne tik Šakių rajono, bet ir viso regiono gyventojai. Vienam paslaugos gavėjui yra skiriamos 366 akademinės valandos per visą 12-kos mėnesių paslaugos teikimo laikotarpį.

„Paprasčiau kalbant, vienas asmuo paslauga galės pasinaudoti iš viso 10,5 paros per vienerius metus“, – patikslino L. Bagdanavičienė.

Pirmenybė paslaugai gauti bus teikiama, jei vienas iš paslaugos gavėjo tėvų ar globėjų serga, jei šeimoje yra mažamečių vaikų, paslaugos gavėjo šeimoje yra sergančių ar neįgalių asmenų, taip pat, jei laikino atokvėpio paslaugos gavėjo būklė šeimoje sukelia konfliktines situacijas ir pan.

Klausimų lavina

Kaip jau buvo minėta, į paslaugos pristatymą susirinko tie, kurie geriausiai žino, kokių paslaugų reikia tokiems asmenims, kas padėtų jų artimiesiems, tad visiškai normalu, kad ir klausimų atsirado ne vienas ir ne du.

Neaiškumai kilo tuomet, kai L. Bagdanavičienė, pristatydama paslaugą, paminėjo, jog vaikams turės būti sudarytos sąlygos lankyti mokyklą, o jų nuvežimu ir parvežimu iš ugdymo įstaigos turės pasirūpinti paslaugos teikėjas, šiuo atveju – mišrių socialinių paslaugų centras. Tačiau abejonę šia galimybe sukėlė elementarus pavyzdys: jei vaikas bus atvežtas iš Kalvarijos dviem ar vienai dienai, kokių piniginių kaštų prireiks jo nuvežimui į Kalvariją ir parvežimui į Plokščius?

Dar daugiau abejonių kilo tuomet, kai buvo pradėta kalbėti apie tai, kur reikia kreiptis norint gauti šią laikino atokvėpio paslaugą. Atrodo, kad paprasčiausias būdas būtų viską suderinti su savivaldybės, kurioje gyvenama, administracija ir vėliau su reikalingais dokumentais kreiptis į mišrių socialinių paslaugų centrą.

Tačiau susirinkime dalyvavusi Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos ir neįgaliųjų, turinčių proto ir (ar) psichikos negalią, ir jų šeimų srities ekspertė Lina Gulbinė, paaiškinusi, kad šeimos nariai gali kreiptis tiesiogiai į centrą, pridūrė, jog vėliau paraiška suderinimui bus siunčiama ir į Socialinės apsaugos ir darbo ministeriją. Ir tik gavus ministerijos patvirtinimą bus aišku, ar bus teikiama paslauga, ar ne. Tai išgirdę susirinkusieji pažėrė tuntą klausimų: per kiek laiko bus patvirtintas prašymas, kaip elgtis, jei paslauga reikalinga čia ir dabar? Ką daryti, jei dėl laikino atokvėpio paslaugos kreipiamasi ne dėl to, kad norima pailsėti, paatostogauti, o dėl ligos? Juk atostogos gali palaukti, o liga?.. Klausimų ir abejonių kilo ir svarstant, ką daryti, jei paslaugos reikia savaitgaliui, bet prašymą pateikus penktadienį ministerijos atstovai jo nepatvirtins iki darbo pabaigos. L. Gulbinė atsakydama į tokius pastebėjimus sakė, kad ši, kol kas pilotinė laikino atokvėpio paslauga metus laiko buvo teikiama Alytuje. Ten gyvenantys ir paslauga besinaudojantys asmenys įprastai iš ministerijos atsakymą gaudavo per valandą laiko.

Tokie ir panašūs klausimai buvo keliami visą susirinkimo laiką, deja, ne į visus iš jų atsakyti galėjo tiek L. Bagdanavičienė, tiek L. Gulbinė. Kita vertus, nors tai jokia naujiena, prieita prie išvados, kad laikino atokvėpio paslauga sutrikusio intelekto vaikus auginantiems ar suaugusius asmenis globojantiems žmonėms reikalinga kaip gaivaus oro gūsis.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.