Departamento direktorius domėjosi jaunimo politika rajone

jrd
Nuotr. Su rajono valdžios atstovais susitikę Jaunimo reikalų departamento direktorius Vydūnas Trapinskas ir specialistės Asta Tiškutė (kairėje) bei Gintarė Lisauskaitė domėjosi savivaldybės prioritetais jaunimo politikos srityje 2017 m., tarpžinybinio tinklo veikla, darbu su jaunimu plėtra.


Agnė NAUMAVIČIŪTĖ

Trečiadienį rajono savivaldybėje lankėsi bei jaunimo situacija domėjosi Jaunimo reikalų departamento direktorius Vydūnas Trapinskas, Jaunimo politikos plėtros ir programų įgyvendinimo skyriaus vyriausioji specialistė Asta Tiškutė bei Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Jaunimo skyriaus vyriausioji specialistė Gintarė Lisauskaitė.

Anot V. Trapinsko, Lietuvos savivaldybių lankymo tikslas – sužinoti apie jaunimo politiką atskirose vietovėse, kokias veiklos kryptis, prioritetus šiais metais mato valdžios atstovai. Departamento direktorius teiravosi – galbūt savivaldybė mato problemų, susijusių su jaunimu, kurias neatidėliojant reikia spręsti. Rajono savivaldybės vicemeras Edgaras Pilypaitis atsakydamas į klausimą kalbėjo kad, kaip ir daugelyje nedidelių savivaldybių, taip ir Šakiuose problema yra tapusi jaunimo migracija į didžiuosius Lietuvos miestus, tad rajone vis labiau retėja aktyvaus jaunimo ratas.

„Tačiau galime pasidžiaugti aktyviu mokyklinio amžiaus jaunimu. Tarp jų daug iniciatyvių žmonių tiek mokslinėje, tiek kultūrinėje, tiek sporto, tiek kitose srityse“, – kalbėjo vicemeras.

Departamento direktorius Šakių jaunimo sąjungos „Apskritasis stalas“ pirmininko Tautvydo Šukio teiravosi, ar sąjunga veikia aktyviai, kur jis įžvelgia problemų. T. Šukys, atsakydamas į klausimus, neslėpė, jog šiuo metu sąjungos veikla yra gana pasyvi.

„Darome kuo daugiau, stengiamės, kad jaunimas taptų kuo aktyvesnis. Turime tikslą, kad jie patys rodytų iniciatyvą rengiant įvairius projektus, renginius. Visai neseniai organizavome jiems skirtus mokymus, kurie turėtų padėti šiuo klausimu“, – kalbėjo T. Šukys.

Departamento direktoriui taip pat rūpėjo, kaip sekasi Jaunimo reikalų tarybai. Vicemeras bei šios tarybos pirmininkas E. Pilypaitis pastebėjo, kad bėda ta, kad aktyvūs jauni žmonės yra visur aktyvūs: jie ir vaidina, ir šoka, ir renginius organizuoja, tačiau likusieji pasyvūs, dažnai nenori apskritai jokia veikla užsiimti. Vicemeras Departamento direktoriui pasakojo ir apie metų pabaigoje organizuojamus jaunimo apdovanojimus. Anot vicemero, net ir čia beveik visada tenka raginti, skatinti, aktyvinti, kad būtų pateikti pretendentai į jaunimo lyderius.

Gan plačiai susitikimo metu buvo aptartas projektas „Atrask save“, kurį koordinuoja Eglė Tamulevičiūtė. Anot projekto koordinatorės, darbas išties nelengvas, mat iki tol, kol ji perėmė projekto vairą, jis buvo vykdomas itin pasyviai. Projektu siekiama padėti 15–29 m. nedirbantiems, nesimokantiems ir darbo biržoje neregistruotiems jaunuoliams, kuriems siūloma savanoriauti, integruotis į darbo rinką ar grįžti į ugdymo įstaigas.

Anot koordinatorės, projekte dalyvaujantys asmenys nori dirbti, tačiau darbo vietas surasti jiems sekasi gana sunkiai. Savaime suprantama, koją jiems labiausiai kiša išsilavinimo ir darbo patirties, elementarios atsakomybės stoka. Šiuo metu surasti 46 potencialūs projekto dalyviai, kurie niekur nedirba ar nesimoko. Tačiau nemaža jų dalis yra išvykusi į užsienį, kiti gi projekte apskritai atsisako dalyvauti.

Pasibaigus diskusijoms Departamento delegacija drauge su Jaunimo reikalų koordinatore bei Jaunimo kūrybos ir sporto centro (JKSC) direktore Roma Paškevičiūtė pajudėjo Atviro jaunimo centro link, o vėliau buvo aplankytas ir JKSC. Čia Departamento atstovai apžiūrėjo sporto salę, baseiną, su rajono atstovais diskutavo apie jaunimo užimtumo galimybes rajone.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.