Savivaldybė stojo gyventojų pusėn – atsidūrė teisme

dalvaja
Nuotr. Bendrovės „Dalvaja“ advokatas Virginijus Ražukas jau sausio 27 dieną vykusiame savivaldybės tarybos posėdyje sakė, kad jei bus priimtas protokolinis sprendimas dėl teritorijos vėjo jėgainėms išėmimo iš bendrojo plano, bendrovė gali kreiptis į teismą. Taip ir buvo padaryta.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

UAB „Dalvaja“ kreipėsi į Kauno apygardos administracinį teismą su skundu dėl Šakių rajono savivaldybės tarybos 2017 m. sausio 27 d. protokolinio nutarimo panaikinimo. Šiuo protokoliniu nutarimu minėtai bendrovei buvo užkirstas kelias prie Griškabūdžio miestelio statyti vėjo jėgaines.

Stojo gyventojų pusėn

Dar praeitų metų gruodžio mėnesį UAB „Dalvaja“ atstovai žodžiu atsisakė sumanymo statyti vėjo jėgaines Griškabūdyje. Griškabūdiečiai raštu kreipėsi į savivaldybės Architektūros ir urbanistikos skyrių bei tarybos narius, prašydami rengiamame bendrajame rajono plane panaikinti vėjo jėgainėms numatytą teritoriją prie Griškabūdžio. Ūkio bei Regioninės plėtros jungtinio posėdžio metu buvo priimtas protokolas, kuriuo prašoma neįtraukti į bendrąjį rajono planą vėjo jėgainių teritorijos prie Griškabūdžio miestelio.

Šių metų sausio 27 d. tarybos nariai priėmė griškabūdiečiams palankų sprendimą (protokolinį nutarimą), kuriuo vadovaujantis iš rengiamo rajono teritorijos bendrojo plano keitimo sprendinių buvo išimta planuojamų vėjo jėgainių parko teritorija.

Šį protokolinį sprendimą UAB „Dalvaja“ kovo 14 d. ir apskundė Kauno apygardos administraciniam teismui. Bendrovė prašo panaikinti sausio 27d. protokolinį nutarimą, taip pat pareikalavo, kad teismas įpareigotų rajono savivaldybės tarybą ir rajono administraciją patikslinti rajono savivaldybės bendrąjį planą įtraukiant vėjo jėgainių teritoriją prie Griškabūdžio miestelio, kur bendrovė planuoja vykdyti ūkinę veiklą. Kol ginčas bus nagrinėjamas teisme, UAB „Dalvaja“  prašo sustabdyti šių metų sausio 27 d. tarybos patvirtintą protokolinį nutarimą.

Dokumentas negaliojantis

Priminsime, kad sausio 27 d. savivaldybės tarybos posėdyje dalyvavęs UAB „Dalvaja“ atstovas – advokatas Virginijus Ražukas išdėstė savo argumentus, kodėl rajono savivaldybė neturėtų priimti sprendimo dėl teritorijos vėjo jėgainėms Griškabūdyje.

„Jei savivaldybės taryba patvirtintų protokolinį nutarimą dėl vėjo jėgainių, šis dokumentas teisme būtų pripažintas negaliojančiu, nes jis neturi teisinio pagrindo. Savivaldybės taryba tokiu protokoliniu nutarimu negali nuspręsti, kad kažkokioje teritorijoje kažką panaikintų. Nėra teisės normos, kuri įgalintų savivaldybę veikti tokiu būdu“, – kalbėjo V. Ražukas ir pridūrė, kad svarbu ne vien norėti daryti gerus darbus, ne mažiau svarbu mokėti daryti juos gerai.

Tačiau savivaldybės tarybos nariai į šiuos paaiškinimus neatsižvelgė ir, kaip minėta, stojo griškabūdiečių pusėn.

Pažadėjo rajono valdininkė

UAB „Dalvaja“ atstovai teismui pareiškė, kad 2016 m. balandžio 27 d. kreipėsi į rajono savivaldybės administraciją, konkrečiai į rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoją Ingą Cibulskienę, kad į bendrąjį planą būtų įtraukta teritorija, esanti prie Griškabūdžio mstl., planuojamai vėjo jėgainių statybai pagal pateiktą planą. UAB „Dalvaja“ sulaukė I. Cibulskienės patikinimo, kad jų prašymas yra patenkintas ir prašoma teritorija pagal UAB „Dalvaja“ pateiktą planą yra numatyta rajono savivaldybės administracijos bendrojo plano keitimo koncepcijoje inžinierinės infrastruktūros ir susisiekimo brėžinyje. Šis brėžinys buvo viešinamas rajono savivaldybės tinklapyje.

Atliko darbus

Nors bendrasis planas dar nebuvo patvirtintas, UAB „Dalvaja“ ėmėsi veiksmų: organizavo miestelyje susitikimus su Griškabūdžio bendruomene 2016 m. vasarą ir lapkričio 8 d. bei savivaldybės patalpose rugsėjo 6d., sudarė žemės sklypų nuomos sutartis su atitinkamų sklypų savininkais, atliko planuojamos ūkinės veiklos poveikio visuomenės sveikatai bei aplinkai vertinimą. Anot bendrovės, apie 2016 m. spalio 10 d. gautas Aplinkos apsaugos agentūros išvadas dėl poveikio aplinkai vertinimo bendrovė spalio 18 d. visuomenę informavo respublikinėje, rajono spaudoje bei rajono savivaldybės ir Griškabūdžio seniūnijos skelbimų lentoje. Anot UAB „Dalvaja“, visuomenė nereiškė jokių prieštaravimų dėl bendrovės planuojamos ūkinės veiklos.

Laiku neinformavo

UAB „Dalvaja“ taip pat teigia, kad apie šių metų sausio 27 d. rajono savivaldybės tarybos protokolinį nutarimą panaikinti rengiamo rajono teritorijos bendrojo plano keitimo sprendiniuose vėjo jėgainių parko teritoriją prie Griškabūdžio mstl. buvo informuota vasario 23 d., kai pati bendrovė pasiteiravo dėl Šakių rajono bendrojo plano rengimo proceso.

Nors bendrovės „Dalvaja“ advokatas V. Ražukas dalyvavo sausio 27 d. vykusiame savivaldybės tarybos posėdyje ir girdėjo sprendimą dėl teritorijos vėjo jėgainėms išėmimo iš bendrojo plano, bet teismui pareiškė apie tai sužinojęs tik vasario 23 d.

Bendrovė teismui aiškina, kad vėjo jėgainių parko teritorijos prie Griškabūdžio mstl. panaikinimas iš rengiamo rajono teritorijos bendrojo plano riboja UAB „Dalvaja“ teisę užsiimti verslu, o tai yra Konstitucijoje ir kituose teisės aktuose įtvirtintų verslininkų teisių ribojimas. Bendrovė taip pat teigia, kad rajono savivaldybė, priimdama protokolinį nutarimą dėl vėjo jėgainių parko teritorijos, nesivadovavo jokiais norminiais teisės aktais ir savo sprendimą pagrindė tik Griškabūdžio bendruomenės centro 2016 m. gruodžio 12 d. prašymu bei rajono savivaldybės Ūkio bei Regioninės plėtros jungtinio komiteto posėdžio protokolu, su kuriuo, anot UAB „Dalvaja“ atstovo, ji nebuvo net supažindinta.

Ar griškabūdiečių pergalė prieš verslininkus, ketinusius čia įrengti vėjo jėgainių parką, nesubliūkš, ar bus pradėtas teisminis procesas prieš rajono savivaldybę – parodys ateitis.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.