Vėl besikraustanti labdaros valgykla kuria „Namus visiems“

namai visiems
Nuotr. Nors ant namo kabančios iškabos byloja, kad tai statybinių prekių parduotuvė, tačiau čia planuojama, ko Šakiuose nėra buvę – labdaros centras „Namai visiems“, ne tik valgykla.

Gintarė MARTINAITIENĖ

Po sausio mėnesį spaudoje pasirodžiusių straipsnių apie vėl į naujas patalpas besikeliančią labdaros valgyklą situacija pasikeitė iš esmės. Mat atsirado geradariai, kurie, pagailėję vėtomų ir mėtomų valgyklos įkūrėjų Juliaus ir Giedrės Šedbarų, nupirko visą namą Šakiuose, kuriame, kaip viliasi G. Šedbarienė, bus ne tik valgykla, o visas labdaros centras su kompleksinėmis paslaugomis.

Iš rūsio – į namą

„Pagaliau išlendame iš pogrindžio ir rūsių“, – juokiasi G. Šedbarienė.

Per ketverius labdaros valgyklos veiklos metus jie kraustėsi tris kartus, bet šis, ketvirtasis, tikėtina, lemtingas ir paskutinis. Pasirodo, kai sausį rajoninėje spaudoje pasirodė straipsniai, kad labdaros valgykla vėl keliasi į patalpas rūsyje Kęstučio g., kurioms reikalingas ir nemažas remontas, ir nuoma, atsirado geradariai šakiečiai pasisiūlę padėti. Prasidėjo kitų patalpų paieškos. Po dviejų mėnesių paieškų, gal penkių apžiūrėjimų su statybininkais ir be jų, konsultacijų ir svarstymų Šakiuose buvo nupirktas namas Birutės g. 10, kuriame įsikūrusi statybinių prekių parduotuvė. Tiesa, vienoje namo pusėje dar parduotuvė veikia, bet, išsipardavusi prekes, ji užsidarys. Kitoje pusėje vargingai gyvenantiems dalinamas sausas maisto davinys, yra pasirinkti labdaros, nes sąlygų virti sriubą nėra.

Plėsis paslaugos

„Geri žmonės, kurie viešintis nenori, pasiūlė patalpas veiklai. Pasirašysime panaudos sutartį ir naudosimės. Tai jau namas. Platėja vizijos. Planuojame daryti visą labdaros centrą su kompleksinėmis paslaugomis, galbūt tokiomis, kaip nakvynės namai, viešas dušas, skalbyklos“, – entuziastingai ateities planus dėstė G. Šedbarienė, jau numačiusi, kur kas konkrečiai turėtų įsikurti.

Galbūt vienoje iš patalpų būtų galima įkurti ir Dienos centrą, kuriame norintys galėtų knygą paskaityti, užsiimti miela veikla, nes ir dabar susirinkusios moterys tai gėles sodina, tai kokį rankdarbį daro ar tiesiog pabendrauja.  

Keisis ir pavadinimas

Ši veikla, kaip sako moteris, yra būtent tai, apie ką ji visada svajojo, tad džiaugiasi, jog planai plečiasi, sulaukia bendraminčių palaikymo. Tiesa, nė vienas iš jų nenori viešintis. Gal ir ne be reikalo gimusi patarlė, kad geri darbai daromi tyliai. Vieni namu pasirūpino, kitas žmogus pažadėjo kiekvienais metais parūpinti malkų.

„Vienas iš tikslų – suvienyti Zanavykų kraštą ir žmones, kurie čia gyvena ar gyveno, kad padarytume centrą, kad kiekvienas, kuris gali, prisidėtų prie to, kuriam reikia“, – mintimis dalijosi labdaros valgyklos įkūrėja, patikinusi, kad kuo bendraminčių ir prisidedančių bus daugiau, tuo ir tikslų įgyventi bus galima daugiau.

Tiesa, nuo šiol keisis ir jų pavadinimas. Anksčiau po Vaišnavų kultūros centro vėliava dirbę G. ir J. Šedbarai dabar dirbs kaip VšĮ „Namai visiems“. G. Šedbarienė įsitikinusi, kad šis pavadinimas kur kas geriau atspindės ir veiklą, ji juokauja – jeigu iš esmės viską keisti, tai iš esmės.

„Mes atviri visiems. Ir prašantiems, ir galintiems pasidalinti, nesvarbu, kokio tu tikėjimo, kokių pažiūrų“, – kalbėjo labdaros valgyklos įkūrėja.

Labdaringas koncertas

Moteris džiaugėsi, kad paaukotas statybines medžiagas nespėjo panaudoti ankstesnėse patalpose, tad viskas pravers čia. Kol kas ji neturi ir konkrečios sąmatos, kiek lėšų reikėtų patalpų sutvarkymui, bet patikina – daug, jei visus tikslus bus siekiama įgyvendinti.

„Pirmas žingsnis – virtuvė, paskui po žingsnelį bandysime plėstis“, – sakė pašnekovė.

Apie tai, kad tokie namai ypač reikalingi, jau net neverta kalbėti. Ir dabar ateinantiems duodamas sausas davinys, kai kas pasirenka labdaros, bet labiausiai pasigenda šiltos sriubos lėkštės. Per dieną užsukančių iki šimto, kartais 70–80. Kol kas G. Šedbarienė sako net nedrįsta prognozuoti, kada patalpose galės vykdyti visą numatytą veiklą – gal vasarą, gal rudeniop. Priklausys nuo galimybių, finansų. Tad būtent tam tikslui balandžio 28 d. Šakių kultūros centre organizuojamas labdaros renginys, kurio metu surinktos lėšos bus skirtos labdaros centro bei pastato renovacijai.

„Seniai tokią mintį turėjau, bet visur būdavome laikinai, tad nesinorėjo užsivesti per daug. O dabar, tikiu, čia įsikursime ilgam, tad ir galime plačiai šaukti ir rėkti, kad galintys gali prisidėti. Ypač, kad turime stiprią palaikymo komandą, vis skatinančią eiti ir nesustoti, remiančią ir prisidedančią“, – kalbėjo G. Šedbarienė ir patikino, kad ją į priekį veda ir tai, kad jos veikla neša gėrį, ji jaučiasi naudinga.

„Tai šimteriopai didesnis atlygis už bet kokį atlyginimą“, – sako labdaringa veikla užsiimanti G. Šedbarienė.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.