Su Seimo Pirmininku – apie problemas

pranckietis
Nuotr. Lėšų prašoma Kudirkos Naumiesčio aikštės bei Vinco Kudirkos paminklo restauracijai, tad Seimo Pirmininkas Viktoras Pranckietis buvo pakviestas į vietą, kad susidarytų nuomonę bei pamatytų realią situaciją.


Gintarė MARTINAITIENĖ

Praėjusį penktadienį Šakiuose lankėsi Seimo Pirmininkas Viktoras Pranckietis. Viešnagę pradėjo nuo pokalbio mero kabinete su Valstiečių ir žaliųjų sąjungos nariais, vėliau suorganizuotas susitikimas su visuomene. Tiesa, ta visuomenė, kad ir negausi, bet didžioji dalis – taip pat valstiečiai. Galiausiai visa delegacija vyko į Kudirkos Naumiestį, nes prašoma lėšų aikštės bei paminklo sutvarkymui. Miestelio seniūnas Algirdas Stankevičius vylėsi – gal bent Valstybės šimtmetį pavyktų paminėti susitvarkius.

Tikslinės teritorijos

Pastaruoju metu įvairių politinių veikėjų viešnagės rajone tampa kone įprastu reiškiniu. Traukia čia pas mus, kaip sakoma, šniūrais. Juk rinkimai ant nosies! Tad belieka viltis, kad nors kažkiek naudos iš to bus, ne tik pokalbiai. Būtent todėl sulaukę Seimo Pirmininko šakiečiai ir griebė jautį už ragų. O ir jį lydėjęs Seimo narys Kęstutis Smirnovas juokavo: „Išnaudokim, kol galim.“ Tad pasinaudodami proga V. Pranckiečiui šakiečiai pridavė pluoštą įvairių raštų ir prašymų. Jie kėlė klausimą dėl tikslinių teritorijų išskyrimo, mat Šakiai nepatenka nei tarp probleminių, nei tarp kurortinių ar prioritetinių. Dėl to, kaip aiškino laikinasis meras Juozas Puodžiukaitis, susidariusi situacija neleidžia užtikrinti tolygios ir tvarios regionų plėtros, mažina Europos Sąjungos investicijų pritraukimo galimybes. Nuo 2013-ųjų apie tai ne kartą kalbėta su įvairaus plauko politikais. Rezultato nebuvo. Neprarasdami vilties rajono valdžios atstovai vylėsi ir V. Pranckiečio prašė supratingumo, geranoriškumo peržiūrint Vyriausybės 2013–2014m. priimtus sprendimus dėl tikslinių teritorijų išskyrimo.

Lėšų poreikis

Dar vienas Seimo Pirmininkui pateiktas prašymas – dėl lėšų skyrimo Kudirkos Naumiesčio aikštės bei Vinco Kudirkos paminklo sutvarkymui. Seniūnas Algirdas Stankevičius tikino, kad paminklas apgailėtinos būklės, apšepęs, atnaujintas prieš dešimtmetį, tad jau reikalinga restauracija, o Valstybės atkūrimo šimtmetis ant nosies. Be to, seniūnas pabrėžė, kad „Tautiška giesmė“ yra visų, ne tik rajono, tad vylėsi aukščiausios valdžios supratingumo.

Aikštė pradėta tvarkyti 2008 m., tačiau dėl lėšų stygiaus darbai nebuvo iki galo atlikti, tad ir likę pusiau skusta, pusiau lupta. Skaičiuojama, kad aikštei reiktų apie 150 tūkst., o paminklo restauracijai dar 11–12 tūkst. eurų. Pasak A. Stankevičiaus, net aišku, kad paminklo restauraciją galėtų atlikti tautodailininkė Birutė Jakštienė. Tad svarbiausia gauti lėšų.

Kad pats V. Pranckietis įsitikintų paminklo būkle, susidarytų nuomonę apie aikštę, buvo pakviestas nuvykti į vietą. Čia jis apžiūrėjo ir genocido aukų kapines.

Kadangi jau yra parengtas ir aikštės projektas, trečiadienį visi dokumentai buvo išsiųsti Seimo Pirmininkui. Nors susitikimo metu nieko konkrečiai žadėta nebuvo, tikimasi, kad naumiestiečių prašymas bus išgirstas.

A. Stankevičius visų seniūnų vardu atkreipė Seimo Pirmininko dėmesį ir į seniūnijų situaciją po liepos 1-osios. Mat iki galo neaišku, galės seniūnijos teikti paslaugas, ar ne. Jei seniūnijos taptų filialai ir negalėtų teikti paslaugų, tarkim, prižiūrėti, šienauti savo teritorijų ir pan., joms šią paslaugą tektų pirkti, bet net neabejojama, kad lėšų tam nepakaktų. Galų gale tai, kas tinka miesto seniūnijoms, netinka kaimiškosioms. V. Pranckietis pasiūlė surašyti ir seniūnams pasirašyti motyvuotą prašymą, kad į problemą būtų galima pažiūrėti iš esmės.

Susitiko su visuomene

Atvykęs į susitikimą su visuomene, kuris vyko kultūros centre „Jaunystė“, Seimo Pirmininkas juokavo, kad susirinkusiųjų „beveik tiek pat, kiek mūsų atvažiavo“. Kad ir negausiai susirinkusiems V. Pranckietis pirmiausiai prisistatė, perdavė linkėjimus Griškabūdžiui, pasidalijo prisiminimais apie jaunystėje ten vykusius šokius.

Svečias kalbėjo apie politinę šalies situaciją. Jis pabrėžė, kad koalicija pakankamai stabili, nors „vis skylam, plyštam, bet mes patys to plyšimo nerandam“. Jis sakė, kad jeigu ir kažkas turi tokį scenarijų, jog valdantieji skils, tai nereiškia, kad „mes pagal tą scenarijų vaidinsim“. Tiesa, pripažino, kad nors ir dirbama pagal programą, kol kas nepavyksta pakankamai įsibėgėti. Kalbėdamas apie Vyriausybės investicijų programos lėšas (VIP), jis patikino, jog tikrai nebebus taip vadinamų „Seimo nario pinigų“, kuriuos Seimo nariai galėdavo nukreipti savo nuožiūra, taip kartais tvarkydami ir ne tokius reikšmingus objektus. Svarbu, kaip įžvelgė Seimo Pirmininkas, buvo įsiteikti, pasirodyti geram.

Suteikus galimybę klausti iš salės, buvo teiraujamasi Seimo Pirmininko, ar pasaulyje nekyla Trečiojo pasaulinio karo grėsmė. Tačiau V. Pranckietis ramino, kad daroma viskas, kad taip nebūtų.

„Kaip tam senam pasakyme, kad jei nori, kad nebūtų karo, turi jam visada ruoštis. Todėl mes turime padaryti viską, kad išlaikytume taiką, – važiuoti į Ameriką pas Trampą, nuo kitų metų 2,07 proc. skirti į karinį biudžetą tam, kad galėtume tikėtis normalios paramos, kada jos reikia“, – sakė Seimo Pirmininkas.

Buvo klausiama, ar visos priemonės kaip tik nedidina Rusijos susidomėjimo mumis, tačiau V. Pranckietis sakė: „Tai ne Rusijos susidomėjimo didinimui, o Amerikos pritraukimui.“ Žinoma, atsirado ir tokių, kurie replikavo, jog „reikia užsiimti rimtais dalykais, nes paprastas žmogus – niekas“, atsirado ir tokių, kurie sakė, jog 2 proc. krašto gynybai „yra mizeris“.

„Svarbiausia protingai panaudokit likusius 98 proc. ir mažinkite socialinę atskirtį. Jei ši valdžia nieko nepadarys, tai žmonės išvis viskuo nusivils“, – susitikimo pabaigoje mintimis dalijosi vienas iš salėje sėdinčių šakiečių.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.