Kol vieni aktyviai balsuoja, kiti plėšo kandidatų plakatus

rinkimai isankstiniai
Nuotr. Pirmąją išankstinio balsavimo dieną balsavo 314 piliečių, ketvirtadienį ryte buvo balsavęs 41 rinkėjas.

Gintarė MARTINAITIENĖ

Balandžio 19–20 d. Šakių savivaldybės pirmame aukšte vyko išankstinis balsavimas mero rinkimuose. Pirmąją išankstinio balsavimo dieną rinkėjų aktyvumas buvo didesnis nei per Seimo rinkimus.
 
Šakių rinkimų apygardos pirmininkė Jūratė Šneideraitienė informavo, kad trečiadienį balsavo 314 piliečių (Seimo rinkimuose pirmą išankstinio balsavimo dieną buvo balsavę 275 rinkėjai). Ketvirtadienį ryte balsavusių buvo 41.

Specialiuose paštuose trečiadienį balsavo Ilguvos socialinės globos namai (29 asmenys) ir Šakių parapijos senelių globos namai (11 asmenų), ketvirtadienį teisę pareikšti pilietinę valią turėjo Kukarskės, Kudirkos Naumiesčio parapijos namų gyventojai bei Šakių ligoninėje esantys ir tai padaryti norintys asmenys.

Šakių rinkimų apygardoje balsavimo teisę turi 26 461 rinkėjai. Pasak pirmininkės, balsavimas vyksta sklandžiai, dažnai užsuka policijos pareigūnai, yra stebėtojai.

Tačiau patys kandidatai nemano, kad rinkiminė kova labai garbinga, ne vienas susiduria su plakatų plėšymu. Štai socialdemokratų partijos kandidatės Ramintos Bastytės rinkimų štabo vadovė Kristina Geršvaltaitienė sakė, kad trečiadienį R. Bastytės plakatų neliko visame Šakių mieste.

„Pati buvau Kaune, kai paskambino ir pasakė, kad nėra nė vieno plakato. Negalėjau patikėti, nes ryte buvo“, – pasakojo K. Geršvaltaitienė.

Kadangi teritorija prie Šakių kultūros centro stebima kamerų, ji paprašė peržiūrėti vaizdą ir net atpažino, kas pasidarbavo.

„Tai seniūnijos darbuotoja, kuri niekaip nesugebėjo paaiškinti, kodėl tai darė. Man pačiai sunku patikėti, kad ji pati tai sugalvojo“, – mintimis dalijosi pašnekovė.

Ji mano, kad nuplėšyti plakatus galėjo moters kažkas paprašyti, tačiau nuo įžvalgų, kas tai „užsakė“, susilaikė. Nors tai yra įstatymo pažeidimas, K. Geršvaltaitienė į policiją nesikreipė, nes mano, kad „policija turi ir rimtesnių darbų“, nepranešė ir rinkimų apygardai.

Pasirodo, su plakatų plėšymu susiduria ne tik ji. Dinara Gudaitienė ir Vidas Cikana patikino, kad tai nuolatinė problema, „sistemingas pasidarbavimas“. Nors D. Gudaitienė sakė įtarianti, kieno tai darbas, įvardinti nenorėjo. O štai V. Cikana pasidalijo įžvalgomis, kad „Edgaro plakatai kabo visur, stabiliai dar Bastytės“, o kitų esą nuolat nuplėšomi. Pasak jo, tiesiog tokia politinė kova ir nieko čia nepadarysi. D. Gudaitienė atkreipė dėmesį, kad skelbimų lentos mažos, plakatai sunkiai telpa, bet tai, kad nuplėšiant vienų kandidatų užkabinami kiti, mano, yra negarbina. Tiesa, jai neatrodo, kad „už nuplėštą žmogų nebus balsuojama“. Edgaras Pilypaitis sakė, kad nuplėšta buvo ir jo plakatų, bet tai nėra masinis reiškinys.

„Kas savaitę pravažiuojam, susižiūrim ir atnaujinam. Buvo ir ant mano plakato kito kandidato užkabinta, bet negi kaltų čia ieškosi“, – tikino kandidatas.

Raimondas Januševičius sakė, kad kartais nuplėšta būna, bet irgi tai vertina ramiai ir tikina, jog tai natūralu, nelaiko to vandalizmu.

Jo žmona Itana Januševičienė trečiadienį viešoje erdvėje pasidalijo mintimis apie stebėtojos darbą: „Šiandien teko būti stebėtoja Ilguvos senelių namuose. Viskas gerai ir gražu, bet kai supranti, kad pusė balsavusių nesuvokia, ką jie apskritai daro ir dėl ko jie ten susirinkę, pasidaro baisu. Tada pradedi galvoti: negi taip ir renkami mūsų valdžios atstovai, atstovai į Seimą. Politika jau tokia – medžiojamas kiekvienas rinkėjo balsas, o ypač senyvo amžiaus žmonių, kuriais galima manipuliuoti.“ Tad moteris ragino nelikti abejingiems ir pareikšti savo pilietinę valią.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.