Bendrasis planas – tarybos narių teismui

team urbanistai
Nuotr. UAB „Taem urbanistai“ vienas iš vadovų Jurgis Zagorskas (dešinėje) atkreipė dėmesį, kad vieni didesnių pakeitimų turėjo būti atlikti dėl vėjo jėgainių zonų nustatymo, kai griškabūdiečiai užprotestavo tokią statybą šalia savo miestelio.


Pirmadienį savivaldybės salėje dar kartą buvo aptariamas Šakių savivaldybės teritorijos bendrojo plano projektas. Kiek tokių svarstymų, derinimų buvo, sunku ir suskaičiuoti, tačiau šiandieniniame tarybos posėdyje jis turėtų būti tvirtinamas.
 
Plano rengėjų UAB „Taem urbanistai“ vienas iš vadovų Jurgis Zagorskas informavo, kad bendrojo plano sprendiniuose numatomos didesnės galimybės keisti žemės paskirtį, taip pat apibrėžtos urbanizuotų teritorijų ribos kaimo gyvenamosiose vietovėse. Be to, išplėstos gamybinės ir komercinės paskirties teritorijų ribos kelyje Šakiai–Lukšiai, Šakiai–Kudirkos Naumiestis, numatytos rekreacinės teritorijos, kuriose gali vystytis rekreacinės ir poilsio zonos, atlikti kiti pakeitimai. Papildomai numatomos vėjų jėgainių statybos zonos ir kiti inžinerinės infrastruktūros sprendiniai. Būtent dėl to, kad griškabūdiečiai sukilo prieš netoli jų miestelio numatytas vėjo jėgaines, reikėjo iš naujo atlikti privalomas procedūras, derinimus. Tiesa, svarstyme dalyvavusiems tarybos nariams Irenai Haase, Vytautui Kaunui, Romui Pukinskui kilo klausimas, kieno apskritai iniciatyva praplėsta vėjo jėgainių teritorija (iš viso rajone numatytos šešios vėjo jėgainių teritorijos). Daugiausiai jų – pietinėje rajono dalyje – prie Žvirgždaičių, Išdagų, tarp Lukšių ir Šakių. Buvo paaiškinta, kad nurodymas gautas iš administracijos Architektūros ir urbanistikos skyriaus. Vedėja Vita Vasaitienė sakė, kad taip padaryta atsižvelgiant į gautus prašymus ir ankstesnius dokumentus. Tarybos nariai kėlė klausimą, ar patvirtinus planą nesikartos griškabūdiečių istorija, – gyventojams prieštaraujant vėl reikės keisti bendrojo plano sprendinius. Pasak V. Valaitienės, esant reikalui planą galima koreguoti, bet ji viliasi, kad greitai to nereikės, nes parengtasis gana liberalus.

Bendrajame plane visos rajono gyvenvietės yra suskirstytos į keturias kategorijas (A, B, C ir D). nuo to priklauso planavimo sprendiniai, investicijos ir pan. Pavyzdžiui, regioninis centras (A kategorija) yra Šakiai. Šalia Šakių miesto esančių Valių, Giedručių, Daugėlėnų, Striūpų, Aržuoluopių, Daugėliškių kaimų ir kitų aplinkinių teritorijų planavimo sprendiniai pavaizduoti Šakių rajono bendrojo plano brėžiniuose. Šiose teritorijose numatoma urbanizacija ir įvairių pobūdžių plėtra. B kategorijai (rajoninės reikšmės polifunkciniai centrai) priskiriama Gelgaudiškis, Kudirkso Naumiestis, Lukšiai. Čia prioritetinės funkcijos – kaimo plėtra, verslo paslaugos, o Gelgaudiškyje ir turizmo infrastruktūra. C kategorijai (vietinės reikšmės centrai) priskiriama Griškabūdis, Lekėčiai, Sudargas, Plokščiai, Kiduliai, Kriūkai ir Sintautai. Daugelyje minėtų gyvenviečių prioritetinės yra turizmo ir rekreacijos sritys, o Sintautuose, Griškabūdyje ir žemės ūkis. D kategorijai (kitos svarbios gyvenamosios vietovės) priskiriami Veršiai, Paluobiai, Išdagai, Barzdai, Slavikai, Gotlybiškiai, Bizieriai ir Žvirgždaičiai.

Šakių rajono bendrojo plano keitimo procedūros pradėtos vadovaujantis savivaldybės tarybos 2012 m. balandžio 13 d. tarybos sprendimu.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.