Skilo valdančiųjų valstiečių frakcija. Kas po tuo slypi?

rauktiene tarnauskas
Nuotr. Nuo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos atskilusiai bei naujai susikūrusiai Zanavykų frakcijai vadovaus Rima Rauktienė. Arūnas Tarnauskas – pirmasis po pareiškimu pasirašęs ir prie naujosios frakcijos prisijungęs tarybos narys. Iš viso joje – septyni tarybos nariai.


Gintarė MARTINAITIENĖ

Penktadieninis tarybos posėdis baigėsi netikėtu laikinojo mero Juozo Puodžiukaičio perskaitytu pareiškimu apie tai, kad skyla didžiausia rajono savivaldybės valdančioji Valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) bei Darbo partijos frakcija ir kuriasi nauja – Zanavykų frakcija. Vieniems žingsnis buvo tikėtas, kitiems ne, tačiau akivaizdu – ne viskas mūsų karalystėje gerai. Atrodo, krizę išgyvenantys rajono valstiečiai kol kas joje ir lieka, nors pažadų apie būtinybę keistis bei kilti buvo ne vienas.

Susikūrė Zanavykų frakcija

„Mes, Šakių rajono savivaldybės tarybos nariai, vadovaudamiesi Lietuvos Respublikos Vietos savivaldos įstatymo 3 str. 16 d. ir rajono savivaldybės tarybos veiklos reglamento 148 ir 149 p., viešai pareiškiame ir savo parašais liudijame, jog nutraukiame savo veiklą Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos bei Darbo partijos frakcijoje ir kuriame naują – Zanavykų frakciją“, – posėdžio pabaigoje perskaitė pareiškimą J. Puodžiukaitis.

Po pareiškimu pasirašė Arūnas Tarnauskas, Tautvydas Šukys, Ramūnas Kaunas, Rima Rauktienė, Aušrelė Pukinskienė, Juozas Puodžiukaitis ir darbietė Dinara Gudaitienė. Naujosios frakcijos seniūne išrinkta R. Rauktienė, pavaduotojas – T. Šukys. Ant ledo liko keturi valstiečiai – Valdas Stankūnas, Tomas Skaizgirys, Paulius Puskunigis ir Mantas Puskunigis. Pasak V. Stankūno, joks čia likimas ant ledo, T. Skaizgirys taip pat juokavo, kad likti ant ledo – tai ne po ledu, tačiau patikino: „Visada save laikiau prie liberalesnės valstiečių pusės, su tais, kurie išėjo, bet, matyt, praradau pasitikėjimą kažkuriuo metu, nes visada bandžiau dirbti partijos labui, ne asmenų grupėms ar verslo kažkokiems atstovams.“

Tad likęs prie ketveriukės tarybos narys nelaiko to pasaulio pabaiga.  

Atsiskyrimo priežastys

Frakcijos seniūnė R. Rauktienė sakė, kad nepasitikėjimas buvusios frakcijos viduje pradėjo jaustis praktiškai nuo pat šios rajono savivaldybės tarybos kadencijos pradžios. Tačiau ypatinga grėsmė, kaip kalbėjo ji, tarpusavio santykiams ir normaliam bendram darbui iškilo 2016 m. rugsėjo mėnesį, kai paaiškėjo tam tikros skandalingos laikraščio „Valsčius“ veiklos pabaigos aplinkybės ir tame procese buvo minimos kelių LVŽS narių pavardės.

„Daug kartų buvo mėginta frakcijos viduje diskutuoti apie tai, stengiantis išsiaiškinti tokių reiškinių priežastis ir viešų kaltinimų pagrįstumą, tačiau išsiaiškinti nepavyko. Pokalbių metu buvo išsakytos baimės dėl galimos frakcijos griūties. Mūsų kolegų tai nebaugino. Tad šiuo veiksmu ir buvo siekta atsiriboti nuo tų asmenų, kurių veiklos metodai mums ne tik kad nekėlė pasitikėjimo, bet buvo netgi visiškai nepriimtini“, – atsiskyrimo nuo frakcijos motyvus aiškino R. Rauktienė.

Kadangi frakcijos viduje nebuvo sutarimo ir pasitikėjimo, tad naujosios Zanavykų frakcijos seniūnė mano, jog dangstytis tariama vienybe ir vienalyte politine jėga nebuvo pagrindo. Be to, ji tikina, kad nereikia klaidinti ir būsimo mero, nepriklausomai nuo to, kuris iš dviejų kandidatų ateinantį sekmadienį gaus bendruomenės pasitikėjimo mandatą.

„Meras turi žinoti realią padėtį rajono taryboje <...>, nepaisant to, jog rajono savivaldybę pastaruoju metu persekioja nemalonumai, svarbių žmonėms klausimų sprendimas ir viso rajono gerovė priklauso būtent nuo rajono savivaldybės. Todėl mero laukia didžiulė atsakomybė, formuojant komandą ir vykdant savo įsipareigojimus žmonėms“, – kalbėjo R. Rauktienė.

Pirmininkui – akibrokštas   

Negana to, atskilę valstiečiai jau tą pačią dieną sustabdė ir savo narystę LVŽS. A. Tarnauskas ir A. Pukinskienė ir nebuvo šios partijos nariai, į tarybą buvo išrinkti pagal sąrašą. Tačiau likusių keturių narių toks žingsnis, kaip sakė LVŽS skyriaus pirmininkas Raimondas Januševičius, buvo visiškas akibrokštas. Juk buvęs frakcijos seniūnas T. Šukys dar sausio mėnesį kandidatavo ir į skyriaus pirmininko postą, žadėjo su išrinktuoju R. Januševičiumi dirbti ranka rankon, kelti rajono valstiečius iš krizės ir baigti „bertašizmą“. R. Rauktienę jau tada buvo siūlyta išmesti iš partijos, tačiau vėliau bent viešos aistros aprimo. J. Puodžiukaitis apskritai yra vienas iš partijos pradininkų... Tad kas darosi su rajono valstiečiais?

„Mes kalbėjome ir ketvirtadienį, ir visą savaitę buvo tiek bendrų, tiek ir pavienių susitikimų, diskutavome, kaip dirbsime toliau. Ne kartą kalbėjome ir su frakcijos seniūnu (T. Šukiu – red.), buvo aptarti ir rinkimų rezultatai, o tie išsakyti jų argumentai... nežinau, gal jiems jie atrodo logiški, bet ką norima visu tuo pasiekti?“ – mintimis po susiklosčiusios situacijos dalijosi R. Januševičius.

Pasak T. Šukio, šis žingsnis ilgai svarstytas, tik išlauktas, nes vyko rinkimai, nesinorėjo kenkti savam kandidatui, diskredituoti partijos vardo ar atrodyti tam tikrais skaldytojais. Jis įvardijo, kad pagrindiniai subruzdimai skyriuje atsirado dar po laikraščio „Valsčius“ istorijos, galimų neskaidrių ryšių ir pagrįstų klausimų, į kuriuos atsakymo nebuvo sulaukta. Vėliau, kaip kalbėjo jis, viltis sušvito, kai naujuoju skyriaus pirmininku buvo išrinktas R. Januševičius, žadėjęs visišką atsinaujinimą, kalbėjimąsi.

„Tačiau ta neigiama atmosfera išliko, žadėto atsinaujinimo, sąrašų peržiūrėjimo nebuvo, grįžta prie senosios valdybos, nors pastabos buvo sakomos nuo pradžių“, – pastebėjimus skyriui vardijo T. Šukys, pabrėžęs, kad apie patį R. Januševičių negali pasakyti nieko blogo, tačiau jo aplinka kelia abejonių.

Nemažai per praėjusius rinkimus pasakė ir patys žmonės, kurie LVŽS nariui neišreiškė didelio pasitikėjimo.

„Galime kad ir kiek viešų pareiškimų padaryti, bet šaukštas deguto sugadina medaus statinę, o tas šešėlis tikrai velkasi ir krinta ant visų. Dabar ir daugiau aiškumo, ir pasitikėjimo vienų kitais“, – kalbėjo T. Šukys, pripažinęs, kad dėl dvejų metų neveikimo jam gėda nuo rinkėjų.

Jis sakė, jog po rinkimų norėtų būti tarp tų, kurie priiminėja sprendimus, bet mano, jog pasaulis nesugrius, jei situacija susiklostys priešingai.

Viskas dėl valdžios?

Trečiadienį šiuo klausimu rinkosi ir LVŽS Šakių skyriaus valdyba, kuri aptarė susiklosčiusią situaciją, frakcijos seniūnu išrinko T. Skaizgirį, jo pavaduotoju – M. Puskunigį. R. Januševičius ir po valdybos susirinkimo tikino, kad keturių narių pasitraukimas nereiškia skyriaus griūties ar irimo.

„Kyla retorinis klausimas, kaip pasiaiškins Zanavykų frakcija rinkėjams, kurie į Šakių rajono tarybą pateko būtent LVŽS Šakių skyriaus sąraše ir buvo sustatyti pirmose eilutėse. Toks paaiškinimas, kad neįtiko vienas ar du tarybos nariai ir dėl to ardome visą frakciją?.. Agituojame, kad rinkėjas neprarastų pasitikėjimo, ateitų į rinkimus, tai čia visiškas akibrokštas prieš sekmadienio rinkimus. Jei tokie kuriozai vyksta, tai kuo žmonės gali tikėti“, – mintimis po valdybos posėdžio dalijosi LVŽS Šakių skyriaus pirmininkas.

R. Rauktienė komentavo, kad, atsiskirdami nuo frakcijos, jie pirmiausiai atsiskyrė nuo kai kurių tarybos narių, o ne nuo programos.

„Tačiau puikiai suprantame, jog žmonės norės žinoti  naujos tarybos frakcijos tikslus ir programą. Parengę ją, informuosime apie tai visuomenę“, – sakė ji.

R. Januševičius kalbėjo, kad tikrosios naujosios frakcijos susikūrimo priežastys paaiškės po mero rinkimų, kai prasidės postų dalybos.

„Tai akivaizdu, elementaru, nors garsiai neįvardijama. Nereikia būti politiku ir žinovu. Galbūt neužims pozicijų jie patys, bet jų propaguojami asmenys. Pamatys tai ir žmonės, ir žiniasklaida –visi. Elementarus valdžios siekimas“, – teigė R. Januševičius.

Buvo galima nuspėti?

Aptarta ši neeilinė situacija buvo ir šeštadienį vykusiame Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) rinkiminiame visuotiniame skyriaus susirinkime. Irena Haase dalijosi įžvalgomis, kad tokį valstiečių ėjimą iš dalies buvo galima numatyti.

„Jei stebėjome spaudą, matėme, kad A. Pukinskienė agitavo balsuoti už R. Bastytę, kai ši yra opozicijoje. Tad pagrįstų klausimų, kodėl taip yra, tikrai galėjo kilti jau anksčiau“, – sakė I. Haase, pabrėžusi būtinybę susitikti ir situaciją aptarti su koalicijos partneriais.

Išrinktasis TS-LKD skyriaus pirmininkas Edgaras Pilypaitis svarstė, kad susiskaldymas tik įneša aiškumo ir išryškėja, kas yra kas. Tiesa, jis pripažįsta, kad ir dirbti, ir kalbėti tikriausiai reikės kitaip nei iki šiol, bet viską lems ir taškus sudėlios jau šį savaitgalį vyksiančių rinkimų rezultatai. Akivaizdu, kad rajonas turės ne tik naująjį merą, administracijos vadovus, bet naujai turės būti skiriami ir komitetų pirmininkai. Kol kas visiškai neaišku, kas sudarys valdančiąją daugumą, prie ko nuspręs jungtis didžiausia Zanavykų frakcija. Tiesa, šiuo metu naujajai frakcijai priklausanti D. Gudaitienė patikino, kad po rinkimų pasiliko teisę spęsti individualiai, prie ko jungtis.

„Pagal šiandieninę situaciją aš likčiau Zanavykų frakcijoje. Po rinkimų pasilieku teisę spręsti pati ir apie tai informavau Zanavykų frakciją. Jei sąžiningai, dar taip aiškiai nedėliojau, su kuo norėčiau dirbti. Matysiu, kai pradės aiškėti pagrindinės kryptys“, – sakė vienintelė Darbo partijos atstovė taryboje D. Gudaitienė.

E. Pilypaitis prisiminė ir koalicijos sutartį, kurią 2015 m. pavasarį, po savivaldos rinkimų, pasirašė tuometiniai LVŽS ir TS-LKD skyrių pirmininkai Juozas Bertašius ir Algirdas Klimaitis, tačiau prie bendros programos parengimo taip ir nebuvo grįžta. Tiesa, I. Haase buvo šį klausimą kėlusi vasario mėnesį, tačiau susižavėjimo nerodė valstiečiai, tad taip viskas ir nutilo.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.