Nėra pinigų – tvarkys tik tilto dalį

tilto remontas
Nuotr. Pradėjęs ardyti tilto viršų ir pamatęs, kad mediena supuvusi, Kudirkos Naumiesčio seniūnas Algirdas Stankevičius (dešinėje) darbus sustabdė, lentas suguldė atgal ir laukė, ką tuo klausimu pasakys rajono valdžia.


Gintarė MARTINAITIENĖ

Prieš aštuonerius metus kapitaliai sutvarkytam mediniam tiltui, kertančiam Novos upę nuo Turčinų ir vedančiam į Kudirkos Naumiesčio seniūnijai priklausantį Gustainiškių kaimą, vėl reikia remonto. Kudirkos Naumiesčio seniūnas Algirdas Stankevičius jau planavo darbus, bet atsiardęs ir pamatęs papuvusius balkius nusprendė darbus atidėti, tikėdamasis, kad galbūt finansiškai pagelbės savivaldybė. Apžiūrėti tilto ir priimti galutinį sprendimą praėjusią savaitę prie jo susirinko atsakingi asmenys.

Seniūnas A. Stankevičius pasakojo, kad medinių konstrukcijų tiltas buvo tvarkytas prieš aštuonerius metus, dar jam nedirbant šios seniūnijos seniūnu. Tačiau dabar jis vėl prašyte prašosi remonto – kai kur skylės, mediena supuvusi, eižėja. Seniūnas jau ir mediena pasirūpinęs, išpjauta ji dar praėjusių metų gruodį, tad anksti pavasarį planavo darbus, medieną atsigabenęs buvo. Tačiau atsiardęs lentas pamatė, kad daugelis balkių papuvę, tad vėl lentas atgal sudėjo.

„Atsilupom lentas, žiūrim – balkiai supuvę. Kai darė tą tiltą, nepaliko plyšių tarp lentų, o šlapia, žemės kaupiasi, laikosi vanduo, nenubėga, tai ir pūva. Ką čia gali įkalt vinį, kad viskas kaip į sviestą. Vienur dar niekur, o kitur iki pusės visai sutrešę. Pasakiau valdžiai, tegul žiūri“, – tikrindamas balkius kalbėjo A. Stankevičius.

Pasak atėjusio vietinio gyventojo, jei važiuoja nevietiniai žmonės, ypač didesne technika, tai net išlipa pasižiūrėti, ar neįgrius, mat ne itin patikimai tiltas atrodo. Vietiniai drąsesni.

Praėjusį trečiadienį apžiūrėti tilto atvyko ir Ūkio skyriaus vedėjas Kęstutis Kuncaitis, laikinasis meras Juozas Puodžiukaitis, darbus prieš aštuonerius metus atlikusios įmonės „Hidrokesta“ vadovas Valdas Savukaitis.

Balkius kirviu tikrindamas J. Puodžiukaitis sakė, jog nėra jie tokie blogi ir dar galima čia „važinėti ir važinėti“. Todėl jis tikino, kad pakaks pakeisti tik viršutinę tilto dalį, svarstė – gal reikėtų riboti juo važiuojančios technikos svorį.

„Kokius ketverius metus laikys. Po kokių trejų metų reikia nusimatyt pinigus, dabar jų nėra ir neskirsim“, – konstatavo laikinai mero pareigas einantis tarybos narys.

Tokiam sprendimui nebuvo linkęs pritarti Gustainiškių kaime įsikūręs ūkininkas Raimondas Masevičius, kad tik viršutinės dangos pakeitimas bus vienadienis reikalas, kalbėjo ir K. Kuncaitis, ir A. Stankevičius. Bet, kaip jie juokavo, meras sako, kaip prieštarausi. Reikiamų pinigų irgi nenusipieši.

Apskaičiuota – jeigu tiltas būtų tvarkomas kapitaliai, bet bendromis su seniūnija jėgomis, reikėtų apie 15 tūkst. eurų.

„O kada jų buvo. Visada jų nėra“, – kreipdamasis į valdžios atstovus kalbėjo ūkininkas R. Masevičius, prašęs bent porą mašinų skaldos suorganizuoti ir kelią palyginti, mat tvarkomas jis irgi tik vietinių iniciatyva ir pajėgomis.

„Kaimas čia geras, gyvas, tik tilto reikia, – kalbėjo R. Masevičius. – Gal vienintelis, kur nėra tuščių namų. Jei atsilaisvina koks namas, tuoj nusiperka kas, atsikelia jaunų šeimų.“

Jis nebuvo linkęs pritarti ir nuomonei, esą tiltą gadina jo, kaip ūkininko, sunkiasvorė technika. Jis retoriškai teiravosi, kuo čia jis dėtas, jei niekad neviršija numatyto ir leistino tiltu 40 t svorio.

Kalbant, diskutuojant ir dalijantis nuomonėmis laikinojo mero sprendimas nesikeitė – bus keičiama tik viršutinė tilto dalis, tačiau lentas liepė kloti paliekant tarpus, kad mediena oruotųsi. Lentos paruoštos 12,5 m ilgio ir 5 m pločio ruožui. Tai seniūnui kainavo apie tūkstantį eurų, lėšos, kaip tikslinė parama, buvo skirtos pernai. Tiesa, pats tiltas šiek tiek platesnis, bet J. Puodžiukaitis sakė, jog užteks, kiek yra, geresnę medieną rekomendavo tiesti toje vietoje, kur didžiausias pravažumas.

„Tai bent jau impregnuokit. Nors porą kartų. Paskui jau galima kišt į tą balą“, – patarė R. Masevičius.

Jis provokavo laikinąjį rajono vadovą, kad galbūt per tą laiką, kol supus ši mediena, savivaldybės administracija priims sprendimą ir parengę projektą pastatys normalų tiltą.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.