Po rinkimų kilo idėjų

Pasibaigus rinkimų į Šakių rajono savivaldybės merus maratonui, pabendravus su įvairių įstaigų ir organizacijų atstovais, ūkininkais, bendruomenių nariais, seniūnijų gyventojais, buvusiai kandidatei į merus, tarybos narei Ramintai Bastytei kilo nemažai idėjų. Jomis ji pasidalijo Šakių socialdemokratų internetiniame puslapyje.

Viena svarbiausių – fondo steigimas žvyrkelių gerinimo darbams. Šiam fondui lėšas skirtų ūkininkai, žemės ūkio bendrovės ar įmonės ir savivaldybė.
 
Kita idėja  – Gyvenamosios aplinkos gerinimo programa. Pasak tarybos narės, tai nėra naujiena Lietuvoje, nes tokią programą jau keleri metai sėkmingai įgyvendina Vilniaus miesto savivaldybė. Šios programos lėšomis tvarkomi prieš keletą dešimtmečių statytų daugiabučių kiemai, įkuriamos žaliosios erdvės. R. Bastytė sako, kad apie tai aktyviai kalbėjo Šakių miesto, Kudirkos Naumiesčio, Gelgaudiškio daugiabučių gyventojai, susirūpinę žaliųjų zonų, vaikams skirtų žaidimo ir poilsio vietų įrengimu, automobilių stovėjimo aikštelių sutvarkymu.

„Mano nuomone, konkrečius darbus reikėtų pradėti nuo savivaldybės Architektūros ir urbanistikos, taip pat Ūkio skyrių atsakingų specialistų, kurie gyventojų vizijas perkeltų į projektus, sąmatas ir kitus teisinius dokumentus, o po to telktume bendruomenių jėgas. Reikėtų numatyti galimybę prie šios programos įgyvendinimo darbu arba lėšomis prisidėti vietos gyventojams“, – mintimis dalijosi buvusi kandidatė į merus.

Ji kėlė retorinį klausimą, o kaip gerinti gatvių apšvietimą, kelių būklę, vandens kokybę, nuotekų tvarkymą, kas pasirūpins apleistais pastatais vaiduokliais, dviračių takais, šaligatviais… Prieš sprendžiant šias problemas, pasak tarybos narės, reikia pagalvoti apie žmogiškuosius išteklius ir finansavimą.

„Mano įsitikinimu, kiekvienas savivaldybės specialistas turėtų siekti kompetencijos ir suvokti atsakomybę už atliekamus darbus – kokybiškai parengti projektus, atsakingai teikti pasiūlymus, vadovaujantis geriausia kitų savivaldybių praktika. O lėšos – jų yra tiek, kiek yra, bet, pagalvoję apie teisingą jų paskirstymą pagal prioritetines programas, sulauktume žymiai didesnio efektyvumo ir puikesnių rezultatų. Esu įsitikinusi, kad sėkmingo darbo pamatas – pasitikėjimas vienų kitais“, – kalbėjo politikė.
Kaip žinia, Šakių rajone gyventojų mažėja, daugėja senyvo amžiaus gyventojų. Verslumas rajone kone dvigubai atsilieka nuo šalies vidurkio. Maža gyventojų perkamoji galia ir vis didėjanti nelygybė skatina emigraciją. Infrastruktūros (tiek viešosios, tiek ir privačios) palaikymas ir jos plėtojimas rajone reikalauja vis daugiau finansinių išteklių, todėl laukia nemaži iššūkiai.

„Siekiant pokyčių, būtina politinė valia, aiškūs tikslai ir prioritetai, užduočių ir rodiklių nustatymas institucijoms ir jų vadovams, gerosios praktikos panaudojimas. Raginu visus rajono gyventojus būti aktyvesnius, pilietiškesnius ir drąsiai kreiptis į savivaldybės tarybos narius, teikti jiems pasiūlymus ir pastabas įvairiais su Šakių krašto gyvenimu susijusiais klausimais“, – mintimis dalijosi R. Bastytė.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.