Teismas nusprendė – teisybė barzdiškių pusėje

barzdai projektas
Nuotr. Barzdų bendruomenės centro projektas, kurį įgyvendinant norėta šioje teritorijoje įrengti treniruoklius, sutvarkyti aplinką, vesti paskaitas, pagal teismo sprendimą turės būti vertinamas iš naujo.

Gintarė MARTINAITIENĖ  

Atvejis, kai Barzdų bendruomenės centras dėl projektui skirtų pinigų Socialinės apsaugos ir darbo (SADM) ministeriją padavė į teismą, nuskambėjo per visą Lietuvą. Net Vyriausioji administracinių ginčų komisija buvo konstatavusi, kad SADM skirdama lėšas barzdiškių projektui elgėsi neobjektyviai, pažeidė vertinimo procedūras ir turi svarstyti projektą iš naujo. Neseniai šioje istorijoje tašką padėjo ir Vilniaus apygardos administracinis teismas.

Priminsime, kad dar praėjusių metų sausį Barzdų bendruomenės centras, vadovaujamas Ilonos Leleivienės, parengęs projektą iš SADM paramos prašė treniruokliams, aplinkos sutvarkymui bei paskaitoms socialinei atskirčiai mažinti, o ją gavo medeliams, kuriais planavo apsodinti teritoriją, cementui, kurio būtų reikėję treniruoklių (jiems pinigų neskirta...) įtvirtinimui ir projekto viešinimui. Būtent viešinimui skirta suma didžiausia.

„Tai turime susisodinti medelius, gal nusitiesti cementinius priėjimus iki jų ir už 500 eurų apie tai viešinti? O gal medelius užcementuoti?“ – tuomet ironizavo bendruomenės nariai.

I. Leleivienė prisimena pagalvojusi, kad įsivėlė techninė klaida, nes bendruomenės projektas SADM buvo įvertintas 62 balais iš 80 galimų ir jam skirta 1049 eurų, o kiti projektai, kurie surinkę 59 ar 57 balus, yra gavę po 9–10 tūkst. eurų. Vėliau Ginčių komisija, įvertinusi bendruomenės prašymą, nusprendė, kad ministerija, skirdama lėšas, elgėsi neobjektyviai, buvo pažeistos kai kurios nuostatos ir rekomenduota projektą svarstyti bei paramą skirti iš naujo. Vykdydama komisijos sprendimą SADM Barzdų bendruomenės centro projektą vertino iš naujo ir nusprendė skirti 2 tūkst. 269 eurus. Tačiau paaiškinimai, kodėl skirta būtent tokia suma, neįtikino nei bendruomenės, nei teismo. Teismo vertinimu, siūlymas skirti tokią sumą nėra tinkamai motyvuotas ir pagrįstas, o ministerijos pateiktos išvados vertinamos kaip formalios, neatitinkančios bendruomenės sąmatos, kai kur – net projekto esmės.

„Teismas, įvertinęs visumą anksčiau nustatytų aplinkybių, konstatuoja, kad ministerija netinkamai įgyvendino komisijos 2016 m. rugpjūčio 1 d. sprendimą ir netinkamai atliko pakartotinį projekto vertinimą“, – konstatavo teismas.

Tarp pažeidimų minima, kad nebuvo pasitelti ekspertai, nebendrauta su bendruomene, ji neinformuota, neprašyta papildomų dokumentų, nepagrįstai sumažintas finansavimas ir pan. Kadangi teismas negali skirti prašytos 11 998 tūkst. eurų sumos, nes tai ministerijos kompetencija, buvo nuspręsta panaikinti potvarkį, kuriuo buvo skirta 2 tūkst. 269 eurų suma ir SADM įpareigota iš naujo išnagrinėti projektą.

Apskritai, ką pabrėžė teismas, „nagrinėjamame ginče prioritetas teiktinas teisingumui, t. y. teisingo, o ne formalaus sprendimo priėmimui ir vertintos konkrečios faktinės aplinkybės, kurios nagrinėjamoje situacijoje lemia iš dalies palankaus sprendimo priėmimą pareiškėjos atžvilgiu“.

Apie palankų teismo sprendimą kalbėdama I. Leleivienė sakė, kad tai ne pergalė, bet teisingumo atstatymas.

„Visgi yra Lietuvoje teisybė“, – kalbėjo bendruomenės centro pirmininkė.

Ji patvirtina gerai žinomą patarlę, kad klysti žmogiška, tačiau apgailestavo, kad ministerija nenorėjo pripažinti suklydusi.

Visgi iki pergalės nueitas kelias buvo nelengvas – net advokatai nenorėjo imtis šios bylos, esą ji neperspektyvi, tik palinkėdavo sėkmės. Tad ieškinį galiausiai surašė juristas.

Ministerija šį teismo sprendimą dar gali skųsti, tačiau I. Leleivienė mano, kad tai būtų ypač drąsus žingsnis. Svarbiausia, kaip kalbėjo bendruomenės centro pirmininkė, kad šalia visuomet buvo ją palaikantys bendruomeniečiai, jau istorijos pradžioje nusprendę eiti iki galo ir įrodyti, kad iš kaimo žmogaus tyčiotis negalima.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.