Vaizdą ir žmonių gyvenimą gadina šakų krūvos, graužikai ir dulkės

sakos
Nuotr. Nors aikštelėje ir stovi ženklas su informacija gyventojams, kad draudžiama pilti atliekas, tačiau akivaizdžiai matyti statybinio laužo krūvos.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ


Šakių mieste, Birutės gatvės pabaigoje, gretimai miesto civilinių kapinių esančioje teritorijoje, jau penkeri metai yra vežamos nukirstos medžių šakos. Šalia gyvenantys žmonės ir įmonės tokios kaimynystės kratosi. Šakių seniūnija teisinasi, kad kol kas tinkamesnės teritorijos šakoms krauti neranda.


Nukirstų šakų sąvartynas
Didžiuliai kalnai įvairiausių šakų, medžių kelmai ar tiesiog šabakštynas, – toks vaizdas buvo trečiadienį, apsilankius minėtoje teritorijoje.

Ši Šakių seniūnijos prižiūrima teritorija labiausiai neramina greta gyvenančius girėniškius. Vienas Girėnų kaimo Siesarties gatvės gyventojas pasakojo, kad prieš keletą metų čia pradėtos vežti šakos iš pradžių lyg ir nekėlė problemų, bet vėliau žmonės čia pradėjo vežti ir šiukšles. Girėniškis atviravo, kad jau tuomet kalbėjosi su tuometiniu Šakių seniūnu, pats bandė fotografuodamas sudrausminti gyventojus.

„Gyvenam velniškai nepatogiai. Dabar toks bardakas pasidaręs, nes čia suvežtų, pavyzdžiui, kelmų net susmulkinti neįmanoma. Bet didžiausia problema – tai dulkės, kylančios, kuomet yra smulkinamos šakos. Gali šakas ir kas uždegti“, – kalbėjo girėniškis.

Apie 50 arų žemės plotas anksčiau buvo asfaltuotas, o dabar asfalto net nesimato, viskas padengta žemės sluoksniu. Gyventojas svarstė, kad teritorija turėtų būti aptverta, netgi užrakinta, iškabinta informacija, kokias žaliąsias atliekas galima vežti, ir pan. Vyriškis neslėpė, kad žiemą čia ir graužikai apsigyvena.

Greta įsikūrusios Šakių kelių tarnybos viršininko Antano Pauliukevičiaus žodžiais, vaizdas tikrai nepuošia miesto, gyventojai nuolat važiuoja į Muziejaus gatvėje esantį socialinių paslaugų centrą ir mato tą betvarkę.

Sutiktas šakietis, atvežęs iškirstus krūmus, atviravo, kad net nežino, ar iš viso čia galima šakas vežti.

„Tai kur jas dėt? Ar geriau versti į pakelę? Jei deginsiu, tai aplinkosaugininkai baus“, – kalbėjo vyriškis.

Jis pasakojo, kad pavasarį aikštelė buvo iki pat kelio užkrauta šakomis, kurios retkarčiais yra susmulkinamos. Žmogus siūlė seniūnijai paieškoti atokesnės vietos, pasiūlė teritoriją prie Gulbinų kaime esančių fermų.

Šakos tvarkomos
Šakių miesto seniūnas Dalius Jasevičius sakė, kad geriausiai utilizuoti šakas – jas susmulkinti. Tą jie ir daro, stengiasi greitai susikaupusias šakas sutvarkyti, t. y. kviečiasi ūkininką Antaną Blockį, kuris galinga technika šakas susmulkina. Seniūnas pridūrė, kad gyventojai, suderinę veiksmus su seniūnija, taip pat gali smulkintis šakas ir naudotis savo reikmėms. Anksčiau šakas smulkino Marijampolės atliekų tvarkymo centras.

„Kol kas šakos yra gabenamos į šią teritoriją, tikrai nepateisinu gyventojų, kurie atvežė kelmus. Tvarkyti tai teks mums“, – kalbėjo D. Jasevičius.

Seniūno pavaduotojas Alvydas Balaševičius dar pridūrė, kad prieš kokį dešimtmetį medžių šakas veždavo į Gulbinų kaimą (Šakių sen.), tačiau atokiau esančios teritorijos seniūnijai nepavykdavo kontroliuoti ir gyventojai vežė viską. Todėl ir buvo pasirinkta asfaltuota, didelio ploto aikštelė Birutės gatvėje, kur galima sutalpinti didelį kiekį šakų ar kitokių krūmų.

D. Jasevičius atviravo, kad net neįsivaizduoja, kur šiandien galėtų miesto prieigose rasti tam tinkamą teritoriją. Be to, naujai teritorijai tinkamai įrengti reikia ir nemažai lėšų.

„Kur šakas dėti, kur rasti dar neprivatizuotą žemės plotelį. Manau, kad reikia dažniau jas susmulkinti, kad neprisikauptų kalnai šakų ir problemos nebus“, – apie šį faktą kalbėjo rajono savivaldybės Ūkio skyriaus vedėjas Kęstutis Kuncaitis.

„Kol kas neplanavom kažką keisti ir šakų čia daugiau nevežti. Kuomet jos susmulkinamos, aikštelė lieka tuščia. Tuomet aptvarkom. Buvom iškabinę skelbimus su informacija. Daugiausiai šakų prisikaupia pavasarį ar rudenį. Žiemą čia šakų beveik nebūna, tiesa, lieka žemių ar nesmulkinamos medžiagos“, – kalbėjo seniūnas ir pridūrė, kad džiaugiasi, kad kas nors susmulkina šakas, nes neturėtų kur jų dėti.

Seniūnas laukia gyventojų, įmonių pasiūlymų dėl teritorijos, kur būtų galima šakas sandėliuoti.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.