Skęstančių gelbėjimas – pačių skęstančiųjų reikalas?

kukarske darbuotojos
Nuotr. Kukarskės globos namų vyriausioji slaugytoja Laima Mickūnienė (iš kairės), kineziterapeutė Kristina Abokaitienė, užimtumo specialistė Raminta Merčaitytė ir socialinė darbuotoja Jolanta Žemaitienė kalba atvirai – moterys pavargo kasdien kęsti įtampą ir įžeidinėjimus.


Violeta SEREDŽIUVIENĖ  

Vaizdingose panemunės apylinkėse įsikūrusiuose Kukarskės globos namuose ilgus metus kaupėsi problemos, susijusios su šioje savivaldybės įstaigoje gyvenančiais problemiškais asmenimis. Pagaliau apie tai viešai prabilo ne tik įstaigos darbuotojai, bet ir čia gyvenantys žmonės. Visiems jiems rūpi, kad pagaliau atsakingi rajono administracijos atstovai imtųsi skaudžias problemas spręsti iš esmės.

Kukarskės globos namuose šiuo metu apgyvendinti 47 rajono gyventojai – daugiausia neįgalieji ir specialiuosius globos poreikius turintys asmenys. Jau ne vienerius metus šios įstaigos paslaugomis naudojasi ir keli pensinio amžiaus žmonės, kuriems prieš keletą metų buvo nustatytas globos poreikis, tačiau šiuo metu jie jau yra sustiprėję ir pajėgūs gyventi savarankiškai. Reikia pastebėti, kad vieno globos namų gyventojo išlaikymas savivaldybei per mėnesį kainuoja nuo 550 iki 680 eurų. Kadangi šie pagyvenę vyriškiai yra vieniši arba seniai nutraukę santykius su savo artimaisiais, neturintys gyvenamosios vietos, jie ir toliau naudojasi globos įstaigos paslaugomis. Blogiausia tai, kad jie nepaiso nustatytos vidaus tvarkos, girtuokliauja, elgiasi agresyviai, trikdo kitų globos namų gyventojų ramybę. Globos įstaigos darbuotojos nuolat girdi keiksmus ir nepagrįstus priekaištus, o neretai patiria ir tiesioginį psichologinį smurtą.

Kiekviena diena pilna nerimo ir įtampos

Apsilankius Kukarskės globos namuose ir išgirdus iš pirmų lūpų pasakojimus apie kelių problemiškų gyventojų elgesį, pamačius iš stikliuko mėgėjų konfiskuotų alkoholio butelių krūvas bei užfiksuotus vaizdo įrašus, pasidarė šiurpoka. Akivaizdu, keli į fizinį ir psichologinį smurtą linkę globos namų gyventojai kelia realią grėsmę tiek globotinių, tiek ir darbuotojų saugumui bei sveikatai.

„Jau daugiau kaip šešerius metus globos namuose gyvenantis septyniasdešimtmetis Zigmas Pinkus yra pats problemiškiausias gyventojas. Itin agresyvus vyras neseniai apgirtęs nuo alkoholio kitam globos įstaigos gyventojui praskėlė galvą, grasindamas jį net užmušti“, – pasakojo globos įstaigos vyriausioji slaugytoja Laima Mickūnienė. Anot moters, dėl šio įvykio rajono policijos komisariate buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas, tačiau pritrūko įrodymų, be to, nukentėjusysis smurtautojui atleido – viskas tuo ir baigėsi.

Kukarskės globos namų direktorė Asta Pranaitienė dėl daugkartinių vidaus tvarkos taisyklių pažeidimų šiemet priėmė sprendimą pašalinti Z. Pinkų iš globos namų. Pasak globos įtaigos darbuotojų, tai būtų buvusi puiki pamoka visiems nedrausmingiems įstaigos gyventojams. Deja, tuometinis rajono vadovas, laikinai mero pareigas ėjęs Juozas Puodžiukaitis patikėjo Z. Pinkaus pažadais ir priėmė sprendimą palikti šį smarkuolį toliau gyventi globos namuose, o šis vyras pažadų nesilaiko.

„Nenorime būti žeminamos ir terorizuojamos“

Prie lovos prikaustyti ar su invalido vežimėliu judantys neįgalieji, kuriems globos namai tapę tikraisiais namais, džiaugiasi gaudami visapusišką ir kokybišką priežiūrą. Kitokios nuomonės globos namuose galiojančioms taisyklėms paklusti nenorintys žmonės.

„Dabar jau seniai negeriu, neturiu sveikatos, tik vaistus nuo skrandžio geriu. Čia mano kaimynai butelių prisineša“, – tikino Z. Pinkus, kai užsukome pasikalbėti į trivietį kambarį. Vyriškis priešiškumo neslėpė. Paklaustas, kodėl nesutaria su slaugytojomis, vyras atrėžė, jog šios nieko čia neveikiančios. Be to, buvo nepatenkintas, kad panemunėj labai vėjai pučia – galima greit susirgti... Paklaustas dėl konfliktų su kitais globos namų gyventojais, Z. Pinkus buvo tiesmukas – jei kabinėsis, tai ir gaus į nosį...

Kukarskės globos namų tarybos pirmininkas Vitas Zokas, atstovaujantis įstaigos gyventojų interesams, sako nesuprantantis, kodėl rajono valdžia tiesiog įteisina tokią nebaudžiamumo atmosferą. Jau beveik dešimtmetį Kukarskės globos namuose gyvenantis ir nuolatiniu įstaigos darbuotojų pagalbininku esantis vyras įsitikinęs, kad agresyvūs žmonės rimtą pavojų kelia tiek įstaigos gyventojams, tiek ir darbuotojoms.

„Globos namų direktorė nuolat rašo raštus į savivaldybę, prašo pagalbos, tačiau situacija nesikeičia. Jeigu žmogus praskelia neįgaliajam galvą ir toliau čia gyvena, vadindamas mus stervomis, kyla tik vienas klausimas – kada gi mes nuo jo nukentėsim? Suaugęs pakaltinamas žmogus turi atsakyti už savo veiksmus. Mes norime saugios darbo aplinkos, kad nebūtume žeminamos ir terorizuojamos“, – atvirai kalbėjo L. Mickūnienė. Apie gresiantį pavojų patiems girtuokliaujantiems asmenims su nerimu kalbėjo kineziterapeutė Kristina Abokaitienė bei užimtumo specialistė Raminta Merčaitytė.

„O kas atsakys, kai šiems žmonėms atsitiks kokia nors nelaimė? Kiek kartų teko girtus vyrus tempti laiptais į kambarius ir dar klausytis keiksmų“, – sakė K. Abokaitienė.

Išeities reikia ieškoti bendromis pastangomis

Kukarskės globos namų vadovė ir darbuotojai jaučiasi atsidūrę beviltiškoje padėtyje. Su nuolat įstaigos vidaus tvarkos taisykles pažeidinėjančiais globos namų gyventojais gali būti nutraukta paslaugų teikimo sutartis, tačiau tokiu atveju žmogų tektų iškraustyti tiesiog į... panemunę. Kodėl? Ogi todėl, kad šie žmonės neturi kur eiti – jie niekam nereikalingi. Žinoma, dėl tokio savo likimo, ko gero, jie gali kaltinti tik patys save.

Šių metų sausio 27 d. rajono savivaldybės taryba priėmė sprendimą dėl asmens socialinio poreikio paslaugų nustatymo ir skyrimo tvarkos aprašo patvirtinimo. Jame sakoma, kad, norėdama nutraukti globos sutartį su globos namuose gyvenančiu asmeniu, įstaiga apie tai pirmiausia privalo informuoti tos seniūnijos seniūną, iš kurios buvo atsiųstas asmuo globai. Pasak J. Žemaitienės, yra priimtas tarybos sprendimas, kad seniūnija, kurios teritorijoje anksčiau gyveno asmuo, ir turėtų pasirūpinti iš globos namų iškraustomo asmens apgyvendinimu ar kitokių paslaugų suteikimu, tačiau rajono seniūnai šios atsakomybės kratosi. Anot darbuotojų, vienintelis Kidulių seniūnas tikrai nuoširdžiai domisi, kaip sekasi šiai įstaigai įveikti iškylančias problemas.

„Mes juk ne pačios surandame savo įstaigos klientus – mes tik priimame tuos žmones, kuriuos mums siunčia savivaldybė. Tačiau savivaldybė, būdama mūsų įstaigos steigėja, nuo savo pečių nori nusimesti atsakomybę ir visas problemas palikti spręsti tik mums“, – pastebėjo J. Žemaitienė.

Kodėl Lietuvoje turi būti kitaip negu visoje Europoje?

Rajono savivaldybės socialinės paramos skyriaus vedėja Leonora Pocevičiūtė, nuolat gaunanti informaciją apie Kukarskės globos namuose kylančias problemas, mano, kad rajono seniūnai turėtų jausti didesnę atsakomybę ir domėtis, kaip jų seniūnijose gyvenusiems žmonėms sekasi šioje globos įstaigoje.

„Esame jau gavę iš Kukarskės globos namų pranešimus dėl penkių asmenų, kurie anksčiau gyveno Šakių, Gelgaudiškio, Griškabūdžio, Kidulių bei Kriūkų seniūnijose, agresyvaus elgesio. Globos įstaiga ne kartą yra kreipusis į rajono policijos pareigūnus, tačiau problemos tebeegzistuoja. Vienintelis būdas – su šiais asmenimis nutraukti globos sutartį ir juos pašalinti iš globos namų“, – apie esamą situaciją kalbėjo L. Pocevičiūtė.

Rajono seniūnijų vadovų pasitarimo metu iškeltas klausimas, ką daryti su problemiškais globos įstaigos gyventojais, taip ir liko neatsakytas. Pasak rajono savivaldybės mero Edgaro Pilypaičio, kodėl vieni žmonės turi patys savimi pasirūpinti, o už kitus atsakinga vien valstybė.

„Aš tuos žmones mačiau, kai kurie iš jų stiprūs kaip jaučiai, už juos mes mokame didžiulius pinigus, o jie dar visus stato ant blakstienų. Nemanau, kad tokiais žmonėmis turėtų rūpintis seniūnai“, – savo nuomonės neslėpė rajono meras. Patys seniūnai taip pat tvirtino nematantys reikalo ir galimybių rūpintis iš globos įstaigos pašalintais asmenimis. Ne vienas iš jų replikavo: kodėl gi Lietuvoje turi būti kitaip negu visoje Europoje? Antai Italijos sostinės Romos gatvėse guli ne vienas prasigėręs valkataujantis žmogus, nes tokia realybė – negali valdžia pasirūpinti visais problemų turinčiais žmonėmis, jeigu jie patys nenori sau padėti.

Tad Kukarskės globos namų darbuotojų bėdos, regis, dar greitai nesibaigs. Kaip jau įprasta Lietuvoje, tik įvykus tragiškai nelaimei, sukrunta visos valstybinės institucijos.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.