Gyventojai jau pajuto atliekų tvarkytojų darbo spragas spragas

siuksles janciai
Nuotr. Toks vaizdas liko Jančių kaime (Lekėčių sen.) išvežus bendruosius konteinerius. Tik kas sutvarkys šį šiukšlyną?

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Antradienį rajono savivaldybėje apsilankę Marijampolės apskrities atliekų tvarkymo centro (MAATC) atstovai savivaldybės vadovams išsakė rūpesčius dėl mechaninio biologinio atliekų apdorojimo įrenginių (MBA) veiklos, taip pat užsitęsė konkursas dėl atliekų vežėjo Marijampolės apskrityje. Kol MAATC valdžios galvos bylinėjasi su institucijomis, kai kurie lekėtiškiai neturi kur dėti atliekų.

Nuo Keipošiaus pas Teimošių

Taip stumdomi jau savaitę pasijuto Lekėčių seniūnijos gyventojai, kai buvo nuimti bendro naudojimo konteineriai, o individualūs konteineriai gyventojams nebuvo išdalinti.

„Raninės kaime, 4,5 km nuo Kauno kelio, nuėmėt konteinerius, atliekų turėtojai tvarkingai moka mokesčius ir klausia, kur dėti šiukšles. Ar buvo MAATC kontrolieriai nuvažiavę į Raninės ar Versmių kaimą? Ten gausu atliekų turėtojų“, – situaciją aiškino rajono savivaldybės Ūkio skyriaus vedėjas Kęstutis Kuncaitis ir pridūrė, kad šiandien MAATC kontrolieriai net nežino visų savo atliekų turėtojų. Jo duomenimis, MAATC suradęs rajone tik 80 proc. atliekų turėtojų, 20 proc. nesuradęs.

„Kalbėjom, kad reikia nuimti pirmiausiai tuos konteinerius, į kuriuos šiukšles meta pravažiuojantys asmenys, įmonės, į vienus net pampersų, tvarsliavos priversta buvo. Ir dar viena problema. Konteinerius nuėmėt, bet liko palikti prie stovėjusių konteinerių tikri šiukšlynai, mes savo jėgomis nepajėgūs jų sutvarkyti. Man gyventojai skambina ir sako, kad tos betvarkės kaltininkas aš esu, nes daviau įsakymą nuimti konteinerius“, – teigė Lekėčių seniūnas Ričardas Krikštolaitis

MAATC direktorius Algirdas Bagušinskas susirinkusius patikino, kad atliekų vežėjai UAB „Ekonovus“ gyventojus turi aprūpinti individualiais konteineriais.

Susitikime dalyvavęs UAB „Ekonovus“ Šakių padalinio vadovas Egidijus Peleckis aiškino, kad jie nežino, koks konteineris gyventojui yra priskirtas, o sąrašus turi Marijampolės apskrities atliekų tvarkymo centras, kuris su gyventojais sudaro sutartis. E. Peleckis bandė teisintis, kad su savo turimomis didelėmis mašinomis jie negali privažiuoti ir pristatyti konteinerius atokiau miškuose gyvenantiems žmonėms. Meras Edgaras Pilypaitis pasipiktino – „kaip tie gyventojai į namus parvažiuoja, o atliekų vežėjai – ne“. Kas kaltas, kad lekėtiškiai liko be konteinerių, susitikime nebuvo atsakyta.

Po teismus

MAATC direktorius A. Bagušinskas susirinkusiems sakė, kad už 10,3 mln. eurų pastatyta mechaninio biologinio atliekų apdorojimo įrenginių gamykla (MBA) neatlieka savo funkcijų. A. Bagušinskas patikino, kad prieš metus jie buvo su MBA operatoriumi net nutraukę sutartį, bet vėliau pasirašė taikos sutartį. Pasak kalbėjusio, ir toliau MBA operatorius nevykdo savo funkcijų. Visos regiono mišrios komunalinės atliekos pagal sutartį turi keliauti į MBA, ten iš jų privaloma atskirti ne mažiau kaip 10 proc. antrinių žaliavų, iš atskirtos degiosios frakcijos turi būti gaminamas kietasis atgautasis kuras, iš kitos dalies turi būti pagamintas techninis kompostas. MAATC, kaip kalbėjo A. Bagušinsas, MBA operatoriui už paslaugas moka po 20 eurų už pristatytą apdoroti toną mišrių komunalinių atliekų.

„Mes mokame už atliekų apdorojimą MBA įrenginių įmonei, tačiau negauname laukiamų rezultatų. Todėl ėmėmės teisinių priemonių. Dėl to, kad buvo vėluojama užbaigti MBA statybas ir pradėti įrenginių eksploatavimą, pateiktas ieškinys teismui pagal sutartinius įsipareigojimus dėl 500 tūkst. eurų išieškojimo“, – aiškino A. Bagušinskas. Susitikime dalyvavusi MAATC Veikos administravimo skyriaus vadovė Irma Petrauskienė pridūrė, kad jie taip pat pareiškė pretenziją sutartinių įsipareigojimų vykdymą laidavusiai draudimo bendrovei dėl to, kad neatrenkama tiek antrinių žaliavų, kiek jų numatyta sutartyje. Susirinkusiems iškilo klausimas, kodėl gamykla nevykdo savo funkcijų, pasak A. Bagušinsko, MBA operatoriaus motyvas – sumažėjo atliekų, pristatomų į gamyklą.

Dar viena aktuali problema: nors paskelbtas atliekų vežėjo Marijampolės regione konkursas, nuolat apskundžiami konkurso rezultatai ir tai tęsiasi jau dveji metai. Kaip teigia MAATC atstovai, iki spalio 1 d. turėtų paaiškėti naujasis vežėjas.

Pasak MAATC atstovų, kai atsiras naujas atliekų vežėjas, gyventojams bus išdalinti nauji konteineriai. Susitikime dalyvavęs meras Edgaras Pilypaitis teiravosi, ar nebus gyventojams painiavos dėl konteinerių dalinimo. MAATC atstovai patikslino, kad naujieji konteineriai bus su „čipais“, kurie fiksuos konteinerių pakėlimų skaičių.

Aktualūs klausimai

Deja, nerado bendro sutarimo K. Kuncaitis ir A. Bagušinskas ir kitais atliekų tvarkymo klausimais ir žėrė vienas kitam kritikos strėles. A. Bagušinskas sakė, kad nuo 2014m. rajono savivaldybei yra prirašęs krūvas raštų atliekų tvarkymo klausimais, bet atsakymų negavęs. Jis negailėjo kritikos ir UAB Marijampolės apskrities atliekų tvarkymo centro valdybai, kuriai priklauso ir K. Kuncaitis. Anot A. Bagušinsko, su administracija valdyba nederina kai kurių klausimų. K. Kuncaitis tokį direktoriaus kalbėjimą pavadino „neetišku elgesiu“.

„Aš turiu vieną pasiūlymą: jei norima tvarkant atliekas pasiekti geresnį rezultatą, MAATC darbuotojai turėtų mažiau sėdėti kabinetuose, o daugiau važiuoti į seniūnijas pas atliekų turėtojus“, – siūlė K. Kuncaitis ir pridūrė, kad nuo 2017 m. įvedus naują atliekų tvarkymo sistemą atsiras daug bešeimininkių atliekų, už kurias teks sumokėti rajono savivaldybei.

„Šiandien prie kapinių kai kurie seniūnai net konteinerius rakina, kad pravažiuojantys ar iš privačių valdų nemestų šiukšlių. Jau pradėjom ruošti žaliųjų atliekų aikštelių įrengimo planus, padarysim poveikio aplinkai vertinimą ir kiekvienoje seniūnijoje bus įrengtos tokios aikštelės, į kurias bus vežamos kapinių atliekos, aikštelėmis galės naudotis ir gyventojai“, – artimiausiais planais dalijosi K. Kuncaitis ir pridūrė, kad seniūnai vis dar nepatenkinti dėl kapinių atliekų mokesčio. Pasak K. Kuncaičio, kadangi seniūnijų teritorijose yra po kelias kapines, seniūnai, taupydami lėšas, veža kapinių atliekas į vienas kapines, kad nereikėtų mokėti mokesčio už kiekvienas esančias kapines atskirai.

Lekėčių seniūnas R. Krikštolaitis iškėlė klausimą dėl stambiagabaričių atliekų surinkimo seniūnijose, jis siūlė, kad UAB „Ekonovus“ atvežtų konteinerį, pastatytų visai dienai miestelyje, seniūnas net pats pažadėjo prie jo stovėti, kad gyventojai mestų tinkamas atliekas, o vakare konteinerį išvežtų. Šiuo klausimu taip pat nebuvo prieita prie bendro sutarimo.

„Kur čia skaidrumas, kai „šiukšlių“ tiek daug“, – tokia replika užbaigė susitikimą meras E. Pilypaitis.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.