Kius kius po Šakius

pastatai griuvesiai
Nuotr. Administracijos direktorius pasigedo ūkiškesnio Šakių seniūno požiūrio į situaciją.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Pamatyti rajono vadovus ne švenčių ar renginių metu, o tiesiog vaikščiojančius Šakių mieste tenka ne kasdien. Praėjusią savaitę jie nusprendė pasižvalgyti po Siesarties pakrantę, kur numatomas įrengti dviračių takas. Vadovams teko pamatyti ir miesto „įžymybes“ – valdiškoje žemėje žaliuojančius daugiabučių gyventojų daržus, apleistus garažus ir sandėliukus, viešąjį tualetą ir kitus tikrai Šakių nepuošiančius objektus.

Eidami pasiesarčiu rajono savivaldybės vicemeras Bernardinas Petras Vainius, administracijos direktorius Dainius Grincevičius, Regioninės plėtros skyriaus vedėjas Vitas Girdauskas ir projektų koordinatorius Mantas Paketuris įsitikino, kad čia numatomas įrengti dviračių takas tikrai bus reikalingas – vaikščiojant Siesarties pakrante siauru takeliu dviračiais pravažiavo ne vienas ir ne du gyventojai.

Jau keturis kartus buvo svarstytas projektas, kuriame numatoma Siesarties pakrantėje įrengti ne tik dviračių taką, bet ir sporto bei vaikų žaidimo aikšteles, apželdinti pasiesartį ir atlikti kitus darbus. Tačiau diskutuojant apie numatomą dviračių taką, kuris pagal projektą bus nutiestas per mašinų stovėjimo aikštelę, esančią Kęstučio g. 8 namo kieme, visiems iškilo aibė klausimų: ar nepasinaikins takas, kuriuo gyventojai eina į turgų, kaip tuomet savininkai pasieks garažus, o kurioziškiausiai brėžinyje atrodo dideliu vingiu aikštelę aplenkiantis dviračių takas. Tai kaipgi važiuos dviratininkai – vingiais, ar tiesiai per aikštelę? Iki Kęstučio gatvės dviračių takas tęsis beveik po pat gyvenamojo namo langais, nes važiuojamąja kelio dalimi, vedančia į aikštelę, takas negali būti tiesiamas. Supratę, kad dėl tako įrengimo iškyla daug problemų, visi pripažino – reikia kviestis projektuotojus, kalbėtis matant situaciją, o ne susėdus prie stalų.

„Aš sakiau, kad tą projektą į šiukšlinę reikia mesti ir padaryti naują, bet normalų“, – netekęs kantrybės replikavo M. Paketuris.

Iš tiesų aikštelė prie Kęstučio g. 8 pastato yra apgailėtinos būklės: gausybė duobių ir ištrupėjęs asfaltas. Greta nuotekų šulinys, palijus čia nuolatos telkšo balos ir purvas. Bet į minėtą projektą aikštelės tvarkymas neįeina.

„Sutvarkykime vieną kartą tą „bardaką“, čia kasdien vaikšto didelis srautas žmonių, o šaligatvis, vedantis į turgų, palijus nuolat plaukia“, – sakė administracijos direktorius.

Priėjus pasiesartyje esančius daržus, kuriuos gyventojai, kreipęsi į rajono savivaldybės tarybos narius, prašė palikti ramybėje, vicemeras pasvarstė: „Padarysime gražų dviračių taką, o bulvės greta ir toliau augs? Manau, kad taip neturi būti.“

Dar vienas objektas, prie kurio stabtelėjo administracijos atstovai, – Siesarties pakrantėje prisiglaudę sandėliukai bei garažai, apie kuriuos taip pat kalbėta jau ne vieną kartą. Čia vicemeras siūlė tiesiog kalbėtis su žmonėmis, tartis, kad šie statinius nusigriautų. Pasak M. Paketurio, jau buvo kalbėtasi su žmonėmis, pasirodo, vieni net nežino, kuris statinys kieno yra, kiti reikalauja, kad nugriovus garažus, jiems būtų suteikta kita vieta pasistatyti statinius. Administracijos direktorius čia pasigedo ūkiškesnio Šakių seniūno požiūrio į situaciją.

Greta stovintį senąjį miesto tualetą vicemeras pavadino „istoriniu muziejumi“, kuris šiuo metu nebeveikia, o įėjimas uždarytas grotomis. Deja, ligi šiol Šakių viešasis tualetas stovi išties nepajudinamas, nes niekas nesiryžta jo nugriauti. Pasivaikščioti išsiruošę rajono vadovai užsuko pasižvalgyti į gretimai veikiantį mobilų tualetą.

„Kaip į miestą atvažiavusiems rajono gyventojams ar turistams rasti tualetą? Turėtų būti nuorodos“, – klausė vicemeras ir pridūrė: – „Oi, kaip reikia Šakiuose šeimininko...“

Nepamiršta ir dar viena neseniai iškilusi problema: V. Kudirkos g. 92 A namo gyventojai kreipėsi į savivaldybės vadovus, kad gautų leidimą panaikinti prie jų namo esančios mašinų stovėjimo aikštelės servitutą ir jie galėtų žemę išsipirkti, kad aikštelėje galėtų tvarkytis savo nuožiūra. Tuo tarpu gretimo namo gyventojai savivaldybei atsiųstame rašte dėsto, kad panaikinus servitutus, o gyventojams aptvėrus ar užrakinus automobilių stovėjimo aikštelę, problema nebus išspręsta. Jie siūlo plėsti minėtą ir kitas aikšteles žaliųjų plotų sąskaita. Tokiai alternatyvai pritarė ir rajono vadovai.

Norisi tikėti, kad šis pasivaikščiojimas po problemines Šakių miesto vietas neliks tik pasivaikščiojimas, kad problemos bus sprendžiamos, o kalbų ir gerų norų neišnešios vasaros vėjas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.