Plokštiečiai – mūru už savo seniūniją

ploksciai gyventojai
Nuotr. Plokštiečiai nepritaria biudžetinių įstaigų kūrimui, nenori būti jungiami su Gelgaudiškiu ir prašo svarstyti galimybę kurti filialą. Jie už tokį siūlymą balsavo vienbalsiai.


Gintarė MARTINAITIENĖ

Ketvirtadienį Plokščių seniūnijos gyventojai inicijavo atskirą susitikimą dėl seniūnijų pertvarkos, nes norėjo išgirsti paaiškinimus, kodėl Plokščiai turi būti prijungti prie Gelgaudiškio. Tiesa, klausimų buvo gerokai daugiau nei atsakymų, o tie, kurie turėjo atsakyti, nepasižymėjo kompetencija, kapojosi tarpusavy ir tokiu elgesiu juokino susirinkusius. Susitikime dalyvavusi administracijos direktoriaus pavaduotoja Ilona Šeflerienė viešai įvardyta situacijos įkaite, nes ji viena realiai turėjo apginti priimtus sprendimus.

Ne šventa karvė

Numatyta seniūnijų pertvarka rajone nepaliauja kaitinti atmosferos nei tarp pačių darbo grupės narių, nei tarp gyventojų. Plokščiai – viena iš tų seniūnijų, kuri pagal parengtą projektą turėtų būti sujungta su Gelgaudiškiu (neatitinka biudžetinėms įstaigoms keliamų reikalavimų, kad seniūnijoje turi būti ne mažiau kaip 1500 gyventojų). Plokščiuose, paskutiniais duomenimis, yra 980 gyventojų. Sprendimą, kad visos seniūnijos taptų biudžetinėmis įstaigomis, rajono savivaldybės taryba priėmė liepos 28 d. Tiesa, tokiam sprendimui prieštaravo opozicija, dar anksčiau siūliusi atlikti finansinius skaičiavimus ir leisti rinktis: svarstyti ne tik biudžetinių įstaigų steigimo variantą, bet ir galimybę kai kurioms seniūnijoms būti savivaldybės administracijos filialais, kaip iš esmės yra dabar. Tačiau balsuodami tarybos nariai galėjo arba pritarti biudžetinių įstaigų steigimui, arba ne. Valdančiosios daugumos sprendimu nuspręsta pritarti, motyvuojant, kad įstaigos turi tapti savarankiškos. Visgi plokštiečiai ir dabar mano, kad tarybos sprendimas – ne šventa karvė, nori, kad tarybos nariai dar kartą peržiūrėtų sprendimą ir svarstytų galimybę kai kurioms seniūnijoms tapti filialais. Administracijos direktoriaus pavaduotoja ir seniūnijų pertvarkos darbo grupės pirmininkė Ilona Šeflerienė ne kartą akcentavo, kad sprendimas politinis, o ji administracijos direktoriaus Dainiaus Grincevičiaus įsakymu pirmininke paskirta nuo liepos 25 d. Be to, ji tikino pirmą kartą girdinti, kad Plokščiai pageidauja tapti filialu.

„Buvo seniūnų, kurie tiesiai pas mane atėjo, kalbėjomės. Turiu tris prašymus, kad seniūnijos nori būti biudžetinės, vienas prašymas, kad pageidauja būti filialu, tai Kudirkos Naumiestis, tačiau iš jūsų neturiu jokio raštiško pageidavimo“, – aiškino I. Šeflerienė.

Plokšiečiai tikino savivaldybės administracijos priimamajame savo prašymą palikę, o kodėl dokumentai nepasiekia adresato, niekas pasakyti negalėjo.

Nemato pertvarkos esmės

„Kodėl niekas mūsų neklausė? Gal mums patogiau į Šakius važinėti?“ – vieną po kito klausimus žėrė plokštiečiai.

Jiems rūpėjo, kiek konkrečiai po pertvarkos bus sumažinta etatų, kiek dėl to bus sutaupyta lėšų, o svarbiausia – kaip ir kokiu principu plokštiečiams bus užtikrinamos būtiniausios paslaugos.

„Ši situacija mus liūdina, skaudina. Esame jungiami prie Gelgaudiškio seniūnijos ir prie mūsų atsiranda didelis raudonas nulis etatams, pajamoms, išlaidoms. Viskam. Mes tiesiog pradingstam iš rajono žemėlapio. Kadangi iki šiol negavome atsakymo, kaip mes čia gyvensime, tam ir susirinkome“, – susitikimą pilnutėlėje mokyklos-daugiafunkcio centro salėje pradėjo Plokščių seniūnė Laimutė Miliūnienė.

I. Šeflerienė informavo, kad pagal dabartinį projektą vietoj 14 seniūnijų turėtų likti devynios ir jose planuojama atsisakyti apie 40 etatų. Tad preliminariai vietoj dabar esančių 216 liktų apie 175. Plokščių seniūnijoje šiuo metu yra 9,65 etato. Tačiau į susitikimą susirinkę plokštiečiai sakė, kad jų neįtikina tie 40 sutaupytų etatų. Be to, L. Miliūnienė dėmesį atkreipė į tai, kad etatai esą mažėja ir tose seniūnijose, kurios nejungiamos.

„Mes nematome pertvarkos esmės, todėl pagrįstai keliame klausimą, ar tikrai reikia biudžetinių įstaigų?“ – klausė mokyklos-daugiafunkcio centro direktorė Nijolė Bitinienė, citavusi, kad dokumentuose nurodyta, jog pertvarkos tikslas optimizuoti veiklą, sudarant teisines prielaidas lankstesnei, efektyvesnei ir labiau gyventojų poreikius atitinkančiai seniūnijų veiklai, taip pat didinti teikiamų paslaugų prieinamumą ir pan.

Jos skaitomas tekstas sukėlė susirinkusių juoką, nes žmonės įsitikinę, kad paslaugos tik tols nuo žmogaus, nebus tinkamai prižiūrėtos teritorijos, nušienauti plotai. Be to, kaip sarkastiškai juokavo plokštiečiai, „kol koks žmogelis datrauks iki Gelgaudiškio, gali būti, kad jam ta kelionė apskritai bus paskutinė gyvenime“.

„Kaip draskoma mūsų seniūnija! Mūsų sveikatos priežiūra yra sujungta su Kriūkais, bažnyčia sujungta su Briedžiais ir Šakiais, seniūnija bus sujungta su Gelgaudiškiu. Lieka valtis keltis į kitą Nemuno pusę“, – palaikymo plojimams skambant kalbėjo N. Bitinienė, paabejojusi, ar ir po pertvarkos seniūnijoje viskas veiks kaip laikrodis, kaip yra dabar.

„Atrodė įdomiai“

I. Šeflerienė aiškino, kad kol kas visa informacija, darbo grupės išvados ne galutinės, o projektinės, todėl ir konkrečiai atsakyti į klausimus ji negali, ragino konstruktyviai diskutuoti, siūlyti. Aišku tai, kad visi etatai priklausytų Gelgaudiškio seniūnijai, Plokščiuose, galbūt daugiafunkciame centre, galėtų likti vienas atsakingas asmuo, į kurį būtų kreipiamasi reikalingiausiais klausimais. Ši informacija buvo visiems naujiena. Juk pirmiausiai tai švietimo įstaiga, kaip pabrėžė N. Bitinienė, ir kas bus, kas atsakys, jei čia užeis, pavyzdžiui, koks išgėręs asmuo.

„Tai jūs siūlykit ir sakykit, kiek jums etatų reikia. Aš visą informaciją parvešiu darbo grupei ir mes vėl tarsimės. Darbas ten vyksta labai intensyviai. O tokio pobūdžio susitikimas apskritai pirmas“, – tikino darbo grupės pirmininkė.

Tačiau plokštiečiai teiravosi, kodėl vežimas statomas prieš arklį.

„Gal pirmiau reikėjo ne sprendimus priiminėti, o per seniūnijas pervažiuoti“, – replikavo susirinkusieji.

Tačiau I. Šeflerienė pabrėžė, kad čia ne jos sprendimas, o seniūnijų pertvarka turėjo būti įvykdyta seniai: mažėjant gyventojų skaičių esą tokie sprendimai neišvengiami. Rajone, kaip kalbama, šis sprendimas vilkintas dėl politinio neryžtingumo.

Nuolat akcentuojant, kad tai politinis sprendimas, plokštiečiai vienas po kito replikavo: „Gal atvežkit tą administracijos direktorių parodyt. Žmonės jo net nepažįsta. Tai kur tie tarybos nariai, kurie gali atsakyti? Kur meras, žadėjęs prieš rinkimus išgirsti kiekvieną?“

Be I. Šeflerienės, susitikime dalyvavo mero patarėja Violeta Simonavičienė, opozicijoje esantys tarybos nariai Mindaugas Tarnauskas, Dinara Gudaitienė ir Tautvydas Šukys. Visų jų tarpusavio bendravimas susitikimo dalyviams kėlė nuostabą, kol galiausiai viena moteris iš salės atsistojo ir pareiškė: „Be galo įdomiai tas pokalbis atrodo. Įdomiausia, kaip tarp jūsų viskas vyksta. Ir jei taryboje taip įdomiai dirbat, tai užtai ir viskas taip yra. Vieni vieno nežino, kiti kito ir tikrai atrodot juokingai.“

Mat M. Tarnauskas I. Šeflerienei pažėrė daugiau kritikos nei patys plokštiečiai. D. Gudaitienė ir jis nuolat priminė, kad yra prieš reformą, jai nepritaria, o komisijos sudėtį skaitydama V. Simonavičienė nepastebėjo įsivėlusios klaidos esą komisijos sudėtyje yra L. Miliūnienė. Be to, tiek mero patarėja, tiek I. Šeflerienė ne kartą M. Tarnauską ragino dalyvauti darbo grupės posėdžiuose, mat jis yra seniūnijų pertvarkos darbo grupės narys, o nebuvo dviejuose iš eilės posėdžiuose, tik kritikuoja, bet nesiūlo, ką ir kaip daryti. V. Simonavičienė buvo raginama, kai grįš iš susitikimo, „teisingai patarti merui“.

„Gal nupieškit tą situaciją, paaiškinkit ir parodykit. Gal aš sakysiu, kad irgi to reikia. Turi būti sustyguota, kad būtų aišku ir jums, ir mums, bet dabar matau – neaišku ir jums“, – pastebėjimais dalijosi N. Bitinienė.

Kur meras?

„Tikriausiai čia yra ne tie žmonės. Turi dalyvauti ir paaiškinti kompetentingi, o kas yra dabar? Melavimas!“ – piktinosi atsakymų į rūpimus klausimus nesulaukiantys gyventojai.

„Kviečiau merą, nes nežinau, ką žmonėms pasakyti. Mums skauda“, – sakė seniūnė.

Meras „Draugui“ komentavo, kad Plokščiuose nedalyvavo dėl įtemptos ir iš anksto suplanuotos darbotvarkės. Be to, iš pradžių jis žinojo, kad į susitikimą kviesta tik I. Šeflerienė.

„10 val. ryte pas mane atėjo T. Šukys su seniūne ir nustebę pasiteiravo, ar nedalyvausiu. Nei derinta, ar galiu, ar turiu laiko. Tai galima bet kam ateiti iš ryto ir pasakyti, kad po pietų pas mane dalyvaukit. Be to, kol kas yra tik tarpinės, ne galutinės darbo išvados. Negalėjau, todėl dalyvavo mano patarėja“, – aiškino meras, pabrėžęs, kad susitikimai su gyventojais vyks po parengtų išvadų. Planuojama, rugpjūčio pabaigoje.

Tuomet, pasak jo, planuojami tiek jo, tiek vicemero Bernardino Petro Vainiaus vizitai po seniūnaičių sueigas, susitikimai su žmonėmis.

„Šį Plokščių demaršą vadinčiau  viešųjų ryšių akcija prieš mane. Negarbinga sakyti žmonėms, kad mane kvietė, ir nepaaiškinti, kada tai buvo padaryta, naudoti mano šūkį, esą nenoriu girdėti. Negarbinga taip dezinformuoti visuomenę“, – mintimis dalijosi rajono vadovas.

Kas kompensuos?

Vis kaistant, rimstant ir vėl kaistant atmosferai prasiverždavo pasisakymai, kad politikai negirdi žmonių, kad pertvarkos komisija bent jau dėl akių ar be sprendžiamo balso į sudėtį galėtų įtraukti ir seniūnus.

Kubilių žemės ūkio bendrovės vadovas Alvydas Miliūnas, Voniškių žemės ūkio bendrovės vadovas Henrikas Braškys retoriškai teiravosi, kodėl niekas neatsižvelgia, kiek Plokščių krašto ūkininkai sumoka mokesčių į biudžetą. Be to, keltas klausimas, kiek žmonėms kainuos registro duomenų keitimas. I. Šeflerienė aiškino, kad nieko, mat ji rėmėsi gautu atsakymu, esą pagrindinis orientyras yra kaimas, kuriame žmogus gyvena, ir jei nėra poreikio, keisti duomenų nebūtina. A. Miliūnas iš tokio paaiškino tik juokėsi, mat daugelis žemių yra nuomojamos ir registro keitimai bus būtini.

„Reikės perregistruoti ir tai tikrai kainuos. Kas kompensuos? Jūs numatę tai? Prašau prie tarybos sprendimo įtraukti pilną registro išlaidų kompensavimą. Priešingu atveju, sakau prie visų žmonių, antrą dieną po jūsų nutarimo bus apskųsta administraciniam teismui ir areštuotos savivaldybės sąskaitos“, – sakė A. Miliūnas.

„Suprantu, kad komisijos pirmininkę mes čia matome kaip įkaitę. Norėčiau palinkėti mažiau politikos, o daugiau ūkiškų sprendimų. Net ir politiniai sprendimai turi būti suderinti su visuomene“, – įsitikinęs H. Braškys.

Iš susitikimo plokštiečiai skirstėsi kalbėdami, jog neparanda vilties būti savivaldybės filialu, nes, kaip juokavo H. Braškys, gali tekti ir savo atskirą seniūniją kurti. Paslaugų, dėmesio jie nori vietoje. Ir taškas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.